Nokian kipupisteet: Eurooppa ja Kiina -- Elop lupaa uudistusta S40:een

Manu Pitkänen
19. huhtikuuta, 2012 13:30

Nokia on julkaissut tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen, josta saatiin tietoa jo viikko sitten negatiivisen tulosvaroituksen muodossa.
Elopin mukaan yhtiö on ylittänyt odotuksensa Yhdysvalloissa, eli Lumia-malliston lanseeraus rapakon toisella puolella on lähtenyt erinomaisesti käyntiin. Samaan aikaan Nokialla on ongelmia vanhalla mantereella, jossa se on perinteisesti pärjännyt. Ongelmalliseksi alueeksi Elop mainitsee Britannian. Ongelmia on ollut myös peruspuhelinten kanssa, jotka ovat olleet niin ikään Nokian vahvinta aluetta. Elopin mukaan Nokian on kiihdytettävä Windows Phone -strategian aikataulusta ja uudistettava S40-ohjelmistoalusta.

Edullisempien hintaluokkien matkapuhelinmarkkinat käyvät läpi rakennemuutosta, jossa täysin kosketusnäytölliset puhelimet haastavat perinteiset matkapuhelimet. Tästä muutoksesta johtueen jatkamme tarkkaan harkituilla toimenpiteillä Series 40 -ohjelmistoalustan uudistamista ja suunnittelemme tuotevalikoiman vahvistamista vuoden 2012 toisen neljänneksen aikana. Investoimme Mobile Phones -yksikköömme tavoitteena tuotetarjonnan aukkojen täyttäminen.

Selvin romahdus on tapahtunut Euroopassa ja Kiinan alueella, jossa Devices and Services -osaston laitetoimitukset putosivat viime vuoden 23,9 miljoonasta kappaleesta yhdeksään miljoonaan (Q4/2011: 14,7). Euroopassa toimitukset putosivat 23,4 miljoonasta 15,8 miljoonaan kappaleeseen (Q4/2011: 25,3 miljoonaa). D&S:n liikevaihto Pohjois-Amerikassa kasvoi viime vuoden lopusta 75 prosentilla.
Peruspuhelinten keskihinta putosi vuoden takaisesta lähes viidenneksellä 33 euroon. Älypuhelinten keskihinta putosi vain kaksi prosenttia 143 euroon.
Nokian liiketappio vuoden alussa oli 260 miljoonaa euroa (ei-IFRS). Liikevaihto putosi yli 10 miljardista seitsemään miljardiin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Nokia Lumia Nokia Asha
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.