Ex-nokialainen: Elop on ollut huono muutosjohtaja

Manu Pitkänen
28. huhtikuuta, 2012 11:36

Nokian Series 60 -ohjelmistoalustan entinen johtaja Lee Williams kritisoi Cnet UK:lle antamassaan haastattelussa Nokian nykyisen toimitusjohtajan Stephen Elopin tapaa luotsata yhtiötä. Yhtiön alkuvuosi oli tappiollinen ja markkinaosuus älypuhelimissa on tippunut alle 10 prosenttiin.
Kun kanadalainen Stephen Elop tuli taloon syksyllä 2010, Nokian markkinaosuus älypuhelimissa oli noin 30 prosenttia. Tämän vuoden alun lukujen perusteella markkinaosuus on tippunut noin kahdeksaan prosenttiin, vaikka älypuhelinmarkkinat kasvoivat viime vuonna huikeat 60 prosenttia. Pudotus johtuu Stephen Elopin alulle panemasta muutoksesta, jossa Nokia hylkää omat Symbian- ja MeeGo-ohjelmistoalustat ja siirtyy Microsoftin Windows Phoneen. Hankaluudet näkyvät myös muualla, sillä Samsung on noussut maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Nokia piti valtikkaa 14 vuotta.
Symbian-säätiön toiminnanjohtajanakin toimineen Williamsin mukaan Elop ei ole onnistunut muutosjohtajana, jollaiseksi Nokia hänet palkkasi vuoden 2010 lopulla (yhtiön Conversations-blogin mukaan Elop palkattiin vauhdittamaan Nokian muuttumista rautavalmistajasta ohjelmistotaloksi). Hän ei sano, että Windows Phonen käyttöön ottaminen olisi huono asia, mutta tapa jolla siihen siirryttiin oli kaikkea muuta kuin onnistunut. Williamsin mukaan Nokian olisi tullut säilyttää Symbian tasavertaisena ohjelmistoalustana Windows Phonen rinnalla. Hänen mielestä Nokia yrittää korjata virheitään liian radikaaleilla muutoksilla.
Williams ei pidä Elopia myöskään hyvänä toimitusjohtajana. Hänen mukaansa Elop muistuttaa enemmän talousjohtajaa -- hän suhtautuu asioihin liian käytännöllisesti ja tuijottaa liian paljon kehityskustannuksia. Toimitusjohtajan pitäisi olla visionäärinen johtaja, jolla on selkeä roadmap kohti päämäärää. Elop ei täytä Williamsin mielestä näitä vaatimuksia.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Symbian^3 Symbian Stephen Elop Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.