NYT: Apple hyötyy miljardeja veroparatiisien avulla

Teemu Laitila
29. huhtikuuta, 2012 12:32

Apple välttää miljardien dollareiden verot kotimaassaan hyödyntämällä verolakien porsaanreikiä sekä veroparatiiseja, joissa yritysverotus on käytännössä olematonta. Asiasta kertovan New York Timesin mukaan yksi merkittävin tapa verojen välttämiseen on Renossa Nevadan osavaltiossa sijaitseva tytäryhtiö, jonka tehtävänä on kerätä yhtiön voitto ja investoida se eteenpäin.
Renon toimisto on pieni ja siellä työskentelee NYT:n mukaan vain kourallinen ihmisiä. Syy sijoittumiselle Renoon on nollan prosentin yritysvero. Applen pääkonttori sen sijaan on Kalifornian Cupertinossa, jossa yrityksiä verotetaan lähes yhdeksän prosentin verran.
Yhtiön sijoitushaaran pitäminen Nevadassa ei ole ainut keino verotuksen välttelyyn. New York Times kertoo äskettäisestä tutkimuksesta, jossa laskettiin Applen välttäneen viime vuonna jopa 2,4 miljardin dollarin eli 1,8 miljardin dollarin verot. Apple ei tietysti ole ainut verosuunnittelua hyödyntävä yritys, mutta Applen liiketoiminnan koosta johtuen verosuunnittelu on erityisen kannattavaa.
Yritykset ovat pyrkineet maksamaan mahdollisimman vähän veroja kautta aikain, mutta viime vuosikymmeninä aineettomalla omaisuudella käyty liiketoiminta on avannut erityisesti teknologiayrityksille täysin uusia mahdollisuuksia. Toisin kuin fyysisiä tuotteita myydessä, musiikkilataus tai lisenssi tekniikan käyttöön voidaan myydä mistä tahansa eli käytännössä myyntivoitto voidaan kerätä matalan verotuksen maassa. Digitaalisen talouden kehittyessä vanhaan teollisuustuotteiden aikakauteen jämähtäneet verolait eivät ole pysyneet mukana. Tästä syystä teknologiayhtiöt maksavat NYT:n mukaan keskimäärin vähemmän veroja, kuin vanhaa tekniikkaa hyödyntävät yritykset. Applen kokonaisveroprosentti on kuitenkin matala jopa muiden alan yritysten joukossa.
Sen lisäksi että Apple on ollut innovatiivinen kehittäessään tekniikkaa, yhtiö on myös pioneeri erilaisten veronkiertotaktiikoiden alalla. Yksi merkittävimpiä alunperin Applen kehittämiä järjestelmiä on niin kutsuttu "Double Irish with a Dutch Sandwich", jossa tuloja kierrätetään tytäryhtiöiden avulla matalan verotuksen maihin Irlantiin ja Hollantiin sekä sieltä Karibialle Neitsytsaarille tai muuhun veroparatiisiin. Irlannin ja Hollannin sekä Neitsytsaarten konttoreiden ei tarvitse olla juuri postilaatikkoa kummempi toimipaikka. Nykyään taktiikkaa hyödyntävät jo sadat isot yritykset. Yksi hyödyntäjistä on Google, jonka järjestelmään voi tutustua Bloombergin tekemässä näppärässä visualisaatiossa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple verotus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.