Tieto Applen tilauksista tiputti Samsungin arvoa miljardeilla

Teemu Laitila
17. toukokuuta, 2012 11:11

Samsungin markkina-arvosta hävisi keskiviikkona hetkessä kymmenen miljardia dollaria eli noin 7,8 miljardia euroa kun yhtiön osake sukelsi kuuden prosentin verran. Reutersin mukaan osakkeen nopean laskun takana oli tieto Applen Samsungin kilpailijalle tekemästä jättimäisestä muistipiiritilauksesta.
Samsung on maailman suurin DRAM-muistipiirien valmistaja ja Apple on ollut yhtiölle jo pitkään tärkeä asiakas. Taiwanilaisen Digitimesin eilisen uutisen mukaan Apple kuitenkin tilasi jättimäisen erän muistipiirejä Samsungin japanilaiselta kilpailijalta Elpidalta. Digitimes kertoo, että Applen tilaus on kooltaan puolet Elpidan Hiroshimassa sijaitsevan tehtaan tuotantokapasiteetista.
Samsungin lisäksi muistipiirien markkinoita hallitsee toinen eteläkorealainen muistivalmistaja Hynix. Reutersin haastatteleman analyytikon mukaan Applen Elpidalle tekemän tilauksen taustalla on tarve rajoittaa eteläkorealaisvalmistajien ylivaltaa markkinoilla ja ylläpitää Applen mahdollisuuksia kilpailuttaa muistitilaustensa hintoja valmistajien kesken.
Kukaan valmistajista ei ole suostunut kommentoimaan Digitimesin tietoja ja vahvistamaan tilauksia. Silti tapaus kertoo Applen valtavasta merkityksestä koko Aasian komponenttivalmistajien kannalta.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.