Elop myönsi Windows Phone -strategian alkaneen kangerrellen

Manu Pitkänen
16. kesäkuuta, 2012 8:52

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop alkaa vihdoinkin myöntämään, ettei yhtiön valitsema uusi Windows Phone -strategia ole lähtenyt hyvin liikkeelle. Bloombergin mukaan Elop totesi torstaina, ettei Lumia-strategiassa olla edistytty toivotulla tavalla. Samaan aikaan Symbian-alustaan pohjautuvien puhelimien myynti on lähtenyt syöksykierteeseen ja "kilpailudynamiikka" aiheuttaa ongelmia peruspuhelimissa. Tässä on pelkistetysti syyt Nokian torstaiseen tulosvaroitukseen.
Mikseivät Lumiat sitten myy? Elopin mukaan itse tuotteissa ei ole mitään sellaista vikaa, joka selittäisi heikon myynnin. Tähän analyysiin on sikäli helppo yhtyä, että Lumiat ovat yleensä saaneet hyviä arvosteluita niin testaajilta kuin loppukäyttäjiltäkin. Omat puutteensa Windows Phonessa tietysti on, niin kuin Androidissa ja iOS:ssäkin. Syy on Elopin mukaan siinä, ettei jälleenmyyntikanava halua myydä Nokian Windows Phone -puhelimia kuluttajille. Seikka jonka yhtiö vihdoin avoimesti myöntää, ja josta vihattu sekä rakastettu Tomi Ahonen on puhunut jo pitkään.
Jälleenmyynnin hylkimisreaktioista on olemassa useita esimerkkejä. MTV3 testasi maaliskuussa asiaa. Näyttävästä mainonnasta huolimatta useimmissa myymälöissä ei haluttu myydä nokialaista. Muutamat tahot ovat testanneet samaa myös Yhdysvalloissa Lumia 900:n myyntiin tulon jälkeen ja tulokset ovat osoittaneet "boikotin" olemasssaolon. Elop on itse myös puhunut (Lumioiden lanseeraamisen jälkeen), että jälleenmyyjille pitää antaa lisää koulutusta, jotta nämä osaisivat myydä Lumioita.
Nokian uutta puhelinta ei ole välttämättä saanut, vaikka sitä myyjältä suoraan kysyisikin. Kuluttajan eteen on tuotu iPhone tai Android-puhelin, joiden myyjä lupaa olevan parempia kuin Lumiat. Nokia ei ole antanut virallista selitystä myyntikanavan hylkimisreaktiolle, mutta Ahosen mukaan syy piilee Microsoftissa, joka omistaa Windows Phonen lisäksi VoIP-palvelu Skypen. Operaattorit karsastavat Ahosen näkemyksen mukaan tätä yhdistelmää. Skype on todellinen uhka SMS-viesteillä ja puheluilla eläville operaattoreille. Windows Phone 8:n on huhuttu sisältävän Skype-integraation.
Elop kertoi torstaisten uutisten myötä millä eväin Nokia aikoo jatkaa tulevaisuudessa. Edullisiin puhelimiin suunnattu Meltemi-alusta lopetettiin Ulmin yksikön mukana, eli tässä segmentissä aiotaan jatkaa edelleen S40:n turvin. Windows Phone -puhelimia hiotaan samalla edullisemmiksi. Se ei välttämättä ole oikea toimenpide, kun ongelma on siinä että myyjät eivät halua myydä Lumioita. Tuotteesta, hinnoista tai mainonnasta ei ole Lumioiden kohdalla valitettu, päinvastoin.
Samalla Nokia aikoo keskittää voimavaransa tietyille markkinoille. Tämä tarkoittaa sitä, että matkapuhelinvalmistaja keskittyy Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Britanniaan sekä "tiettyihin Aasian ja Euroopan maihin". Muualla läsnä olo vähenee, mikä antaa tilaa kilpailijoille.
Elop kertoi eteläafrikkalaiselle Business Day -lehdelle vuoden alussa, ettei hän menetä yöuniaan Samsungin kasvun takia. Korealaisvalmistaja nousi tänä vuonna maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Nokia piti titteliä hallussaan 14 vuotta. Nokia oli vielä Q1/2012 Samsungia suurempi pelkissä peruspuhelimissa. Nokia arvioi "teollisuudenalan kilpailudynamiikan vaikuttavan edelleen kielteisesti Devices & Services -liiketoimintaan vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä."

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft Windows Phone Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.