Etiopiassa saat Skypettämisestä 15 vuotta linnaa

Panu Roivas
16. kesäkuuta, 2012 12:23

Samalla kun länsimaissa taistellaan Internetin vapaudesta, sensuurista ja IP-puhelujen maksullisuudesta, Etiopiassa ollaan jo nämä pikkuongelmat ratkaistu valtion toimesta. Viimeisimmän lakimuutoksen perusteella VoIP-puhelut kuten Skypen käyttäminen on kriminalisoitu, kertoo the Africa Review.
Etiopian hallitus päätti viime kuussa kieltää kaikki VoIP-palvelut, joiden avulla pystyttiin teoriassa kiertämään valtion harjoittama kansalaisten "seuranta". Etiopian kommunikaatioinfrastruktuurista vastaa valtion hallitsema operaattori Ethio Teleco. Uuden lain myötä operaattori voi estää kaikkien VoIP-palveluiden lisäksi videochatit, sosiaalisen median, sähköpostin, ja minkä tahansa muun datansiirtoon perustuvan kommunikaatiokanavan, eli jäljelle jää lähinnä ääneen puhuminen.
Laki antaa valtiolle myös täydet oikeudet tarkastaa kaikki maahan tuodut kommunikaatiolaitteet, ja kieltää maahantuonti laitteilta joita valtio ei ole hyväksynyt. Laitonta puhelinpalvelua käyttävät saavat kovien sakkojen lisäksi parhaimmillaan 15 vuoden vankeustuomion. Pelkästä VoIP-puhelusta saa 3-8 vuotta kakkua ja sakot kaupan päälle.
Etiopian viranomaisten mukaan uusi laki on välttämätön turvallisuusuhkien takia. The Africa Reviewn mukaan tarkoituksena on ehkä sittenkin noin 85 miljoonan kansalaisen sananvapauden riisto ja informaation jakelun kontrollointi.

Lue myös nämä
Tägit
VoIP Skype sensuuri nettisensuuri Etiopia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.