Kommentti: Näin media murskasi "Nokia-roskan"

Manu Pitkänen
21. kesäkuuta, 2012 14:16

Microsoftin eilinen Windows Phone 8 -julkistus on aiheuttanut medioissa ympäri maailmaa hyvin kirjavia tuntemuksia. Suomessakaan esittely ei jäänyt huomiotta -- asioista muistettiin uutisoida myös negatiivisesti.
Nokiaa enemmän seuraavat ovat saattaneet huomata, ettei suomalainen media käsittele Nokiaa silkkihansikkain. Välillä tuntuu, että kotimaiset mediatalot keksivät matkapuhelinvalmistajasta(mme) vaikka väkisin negatiivista kerrottavaa. Tämä toisaalta käy järkeen; negatiiviset otsikot myyvät paremmin ja mikä olisikaan helpompi kohde kuin Nokia. Yhtiö oli 14 vuotta alansa suurin ja käy nyt läpi yhtä historiansa suurinta muutosvaihetta, jossa ei potkuiltakaan säästytä.
Muutamia uutisotsikoita eiliseltä ja tältä päivältä.

Otsikot liittyvät lähinnä siihen, etteivät Nokian Lumia -puhelimet saa Windows Phone 8 -päivitystä. Sen sijaan tarjolle tulee Windows Phone 7.8, joka sisältää WP8:n ominaisuuksia. Ominaisuuspäivityksen sisältöä ei ole paljastettu (paitsi uusi aloitusnäkymä). Paul Thurrottin mukaan sisältö jäisi aloitusnäkymän uudistamiseen ja langattomiin päivityksiin.
Otsikoissa Lumioiden karsittu päivitys on tulkittu pahaksi pettymykseksi, jopa kuoleman suudelmaksi. Onko asia oikeasti näin?
Jos Microsoftin "valintaa" vertaa kilpailijoihin, niin asiat eivät ole heillä yhtää paremmin. Android-valmistajat jakelevat uusimman Androidin rajoitetulle laitekannalle ja päivityksessä voi kestää pitkään. Edes joka kymmenessä Android-puhelimessa ei ole vieläkään viime vuoden lopulla julkaistua Ice Cream Sandwichiä. Apple on toisaalta pitänyt vanhoista asiakkaistaan huolta, mutta ei heillekään tarjoilla kaikkia uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi Siriä ei saa iPhone 3GS:lle. Miten Windows Phone siis loppujen lopuksi poikkeaa muista? -Ainakin Microsoft lupasi 18 kuukauden päivitystakuun kaikille myydyille Windows-puhelimille.
On myös huomionarvoista, että Windows Phone 7.8:n lisäksi Nokia on luvannut kameraekstroja nykyisille Lumioille -- eli uusia ominaisuuksia tulee saataville käyttöjärjestelmäversiosta riippumatta. Windows Phone 8:n suurimmat uudistukset liittyvät rautaominaisuuksiin, joita ei saada taiottua vanhoihin laitteisiin ohjelmistopäivityksellä. Odottiko joku oikeasti saavansa Lumia 900:lle SD-korttipaikan tai moniydinprosessorin ohjelmistopäivityksellä? Puhelin on yhtä hyvä tai puutteellinen kuin se oli julkistuksen jälkeen -- vielä tuolloin Lumia 900:aa kehuttiin vuolaasti.
ZDNetin mukaan Windows Phone 8 -laitteille suunnitellut sovellukset eivät toimi 7.x-kokoonpanoissa. Tämä on huono uutinen, sillä sovelluskehittäjät saattavat kiinnittää huomionsa tuleviin laitteisiin, jolloin ohjelmistotarjonnan kasvu nykyisille puhelimille voi tyrehtyä. Windows Phone Marketplacesta löytyy kuitenkin jo 100.000 ohjelmaa, joten tarjontaa kyllä on.
Tietokirjailija Petteri Järvinen kirjoittaa blogissaan, että "vielä eilen kokeilussani ollut Nokia Lumia 900 vaikutti hyvältä puhelimelta. Tänä aamuna on toisin. Microsoftin illalla julkistama Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä tuo paljon uusia, kaivattuja ominaisuuksia. Niiden valossa Lumia 900 vaikuttaa nyt puutteelliselta ja vanhentuneelta."
Kommentti pitää varmasti paikkansa, mutta oliko se kenellekään yllätys, että Microsoftin uusi alusta on edeltäjäänsä selvästi kehittyneempi? Jos päivitys olisi jäänyt pelkäksi faceliftiksi, olisin huolissani Nokiasta (pitkällä aikavälillä). Ellei Microsoft olisi tehnyt näin suurta hyppäystä eteenpäin, olisimme saaneet lukea otsikoita, joissa Windows Phone haukutaan ominaisuuksiltaan puutteelliseksi ja jälkeenjääneeksi. Minusta Windows Phone 8 tulee tulkita Nokian kannalta pitkän aikavälin mahdollisuudeksi. Lyhyellä aikavälillä Lumioiden myynti voi olla hankalaa, jos ihmiset odottavat seuraavan sukupolven malleja. Tämä ongelma toisaalta koskettaa kaikkia alan toimijoita: monet lykkäsivät viime vuonnakin iPhonen ostoa 4S:n julkistamisen takia.
Toivottavasti saamme jatkossa lukea enemmän tarkkaan mietittyä kritiikkiä ja vähemmän mehukkaita otsikkoja.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft Windows Phone Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.