Ex Apple-pomo: Nokian pitäisi hylätä Elop ja adoptoida Android

Panu Roivas
5. heinäkuuta, 2012 18:14

Applella ja HP:lla johtajana työskennelleen Jean-Louis Gasséen mielestä Nokian pitäisi potkia Elop pihalle, ja samalla koko johtokunta.
Gassée kertoo Computing-lehdessä ratkaisuksi Nokian tilanteeseen Elopin poistumisen, ja samalla myös koko johtokunta pitäisi vaihtaa henkilöihin, joilla on ymmärrystä ja kokemusta mobiiliteollisuudesta. Gassée kritisoi Elopia tekemästä "Osbornet" kahteen kertaan, palava lautta -puheellaan joka tappoi Symbianin, ja sittemmin Windows Phone 8:n ennakkojulkaisulla, joka tappoi nykyisten WP7-puhelinten myynnin.

"Microsoft voi tehdä näin uusilla Windows-versioilla; IBM teki myös näin aikanaan. Olen järkyttynyt, että Nokian johtokunta antoi Elopin tehdä sen nyt."

Gasséen mukaan Elopin kokemus älypuhelinfirman johtamisesta ja toimitusketjun hallinnasta on pyöreä nolla. Ainoaksi positiiviseksi asiaksi hän mainitsee Elopin kommentin ekosysteemin tärkeydestä alustojen sijaan, mutta suunnitelmien paljastuttua niitä ei ole pantu kuitenkaan täytäntöön.
"Kaikki tiesivät että Symbian on kuollut, ja Nokian partnerit - operaattorit - hylkäsivät Symbianin suurin joukoin."

Suurin kritiikki kohdistuu kuitenkin Elopin edeltäjään, Olli-Pekka Kallasvuohon, jolla ei Gasséen mukaan ollut minkäänlaista yhteyttä toimivan bisneksen pyörittämiseen. Kallasvuo ei tajunnut iPhonen uhkaa eikä Androidia, vaan Nokialla elettiin hämmentyneitä aikoja Symbianin ja Linux-pohjaisten ratkaisujen välillä.
Gasséeta konsultoitiin kaksi vuotta sitten Nokian toimesta New Yorkissa, jolloin hän suositteli Kallasvuon eroa, Symbianin tappamista ja Androidiin siirtymistä. Nokia otti vaarin Kallasvuon erosta, mutta Androidiin siirtyminen hylättiin, koska se olisi tarkoittanut Nokian kontrollin menettämistä omasta kohtalostaan.
"Käskin heitä keskeyttämään kaiken ja siirtymään Androidiin. Salassa, ja antaa huhumyllyn pyöriä... Olisin käyttänyt Nokian design-osaamista todella hyvien puhelinten luontiin. Olisin integroinut Ovi-kaupan Androidiin, ja Nokia olisi ihmisten mielestä voittajien puolella. Samsungia vastaan taistelu olisi kuitenkin kovaa, sillä Samsung ei ota vankeja. He eivät harjaa hampaitaan aamulla - he viilaavat ne."

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Android Stephen Elop Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.