Pikatestissä pienikokoinen Belle-puhelin: Nokia 700

Matti Robinson
10. heinäkuuta, 2012 15:45

Nokian edullisimman luokan Symbian-älypuhelimet eivät ole varsinaisesti olleet tapetilla. Yhtiöltä on odotettu kovia panostuksia nimenomaan älypuhelinten kuningasluokkaan. Taustalla on kuitenkin tehty töitä myös edullisempien älypuhelinten sekä Asha-malliston peruspuhelinten kanssa.
Teemme katsauksen mainituista ensimmäiseen tapaukseen. Testipenkkiin saapunut Nokia 700 on julkistettu jo viime vuonna, mutta edelleen myynnissä oleva puhelin on -- kiitos Nokia Bellen uusimman version -- vieläkin relevantti laite.
Puhelimen tärkeimpiin laitteisto-ominaisuuksiin kuuluvat 3,2 tuuman AMOLED-kosketusnäyttö, viiden megapikselin kamera sekä Feature Pack 1 -paketilla päivitettyä Belle-käyttöjärjestelmää vauhdittava gigahertsin 1,3 gigahertsin suoritin. Nokia on lisäksi istuttanut puhelimeen NFC-piirin, jota käytetään esiasennetussa Angry Birds Magic -pelissä uusien kenttien lataamiseen.


Suoritin on lähes yhtä nopea kuin Nokian uusimmassa Belle-puhelimessa, huippukamerasta tunnetussa Nokia 808 PureView'ssä. Käyttöliittymän sulavuus on niin ikään täysin verrattavissa paitsi Bellen parhaimmistoon, myös kilpailijoiden älypuhelimiin.
Vaikka Belle ja sen tuoma ohjelmisto, eritoten Nokian karttapalveluiden ansiosta, on hyvällä tasolla, on taustalla paljon puutteita.
Ensinnäkin sovellustarjonta ei 120 000 sovelluslukemasta huolimatta oli kovinkaan kummoinen. Kehittäjät ovat kaikonneet Symbianina tunnetun käyttöjärjestelmän kuoppauksen jälkeen eikä uusia sovelluksia enää juurikaan tule.
Myös verkkoselain on jäänyt pahasti jälkeen vaikka käyttöliittymää on parannettu viimeisen vuoden aikana roimasti. Nyt käyttöliittymä on sulavuudessa verrattavissa Android-, Windows Phone- ja iOS-laitteisiin, mutta verkkoselaaminen on kaukana kilpailijoista. Tökkimistä tapahtuu sietämättömästi erityisesti Flash-sisällön ollessa päällä.
Nokia 700:n kamera on 5 megapikselin kennonkin huomioon ottaen heikko, vaikkakin onnistuu kuvaamaan 720p-teräväpiirtokuvaa 30 kehyksen sekuntinopeudella. Kuvatessa valkotasapaino heittelee tarpeettomasti ja tarkkuudessa on paljon parantamisen varaa. Makrokuvien ottaminen ei onnistu lainkaan, sillä fixed focus -kameran tarkennus toimii vasta noin puolen metrin etäisyydellä kohteesta.


Tietysti monille kosketusnäyttöön tottuneille näytön koko on myös suuri miinus. 3,2 tuuman kokoisena se on yksi pienimmistä markkinoilla olevista kosketusnäytöistä älypuhelimissa. Tämä tarkoittaa ongelmia esimerkiksi pystysuunnassa kirjoittaessa, ja verkkoselaamisessa zoomaus on pienestä erottelukyvystä johtuen jatkuvasti pakollista.
Nokia 700 on puutteista huolimatta erittäin piristävä puhelin. Laadukas viimeistely ja pieneen kuoreen pakattu muotoilu saavat jatkuvalla syötöllä massiivisia älypuhelimia käyttävän ihastelemaan kuinka vapauttavaa puhelimen käyttäminen voi olla. Vapaus toki kaikkoaa välittömästi kun puhelimesta avaa verkkoselaimen tai alkaa kirjoittaa sähköpostia.
Tämä puhelin ei todellakaan sovellu vaativalle älypuhelinkäyttäjälle, mutta esimerkiksi ensimmäistä älypuhelinta hankkivalle, peruspuhelinta enemmän ominaisuuksia toivovalle Nokia 700 voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli sen löytää tarjouksesta alle 150 euron hintaan. Kahden sadan euron tietämissä kilpailua on aivan liikaa, eikä silloin ole syytä sijoittaa Nokia 700:aan. Lukuisat Android-puhelimet iskevät juuri tuohon hintaluokkaan, unohtamatta tietysti alle kahden sadan euron Lumia 610:tä.


Lue myös nämä
Tägit
Nokia Nokia 700 Symbian Belle Nokia Belle
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.