Pikakatsauksessa Lumia 610 - Windows Phonea massoille

Teemu Laitila
6. elokuuta, 2012 11:42

Puhelinvertailun pikakatsauksessa käydään läpi Nokian Windows Phone -tarjonnan halvin malli Lumia 610, jonka myötä kolmatta ekosysteemiä pyritään laajentamaan halvimpien Android-mallien tontille.
Nokian Lumia 610 on tähän mennessä halvin julkaistu Windows Phone -malli. Parin sadan euron hintaluokan saavuttamiseksi Nokia on joutunut tekemään tekniikan suhteen pieniä kompromisseja, eli uusinta ja nopeinta tekniikkaa puhelimesta on turha etsiä. Kompromissit tulivat mahdolliseksi, kun Microsoft pyrkii laajentamaan Windows Phone -mallien valikoimaa halvempien Android-mallien tasolle hölläämällä aiempia tiukkoja laitteistovaatimuksia. Lumia 610:n myötä julkaistussa Windows Phone Tango -versiossa esimerkiksi muistin vähimmäismäärä on tiputettu puoleen aiemmasta.


Vaikka tekniikan puolella uusin ja hienoin on kustannussyistä jätetty pois, puhelimen yleinen laatuvaikutelma kertoo siitä, että suunnitteluun on silti ehditty panostaa. Laite on tukeva ja kestävän oloinen sekä miellyttävä käsitellä. Takakuoren kumisen oloinen pinta kerää sormenjälkiä, mutta sen ansiosta puhelin pysyy hyvin hyppysissä. Kumipinnoite löytyy kuitenkin vain mustasta mallista ja muiden värivaihtoehtojen pinta on kiiltävän muovinen. LCD-näytön koko on 3,7 tuumaa ja resoluutiokin on aiemmista malleista tuttu 800x480 pikseliä. Lumia 610 ei kuitenkaan sisällä kalliimmista malleista löytyvää heijastuksia vähentävää ClearBlack-tekniikkaa.


Speksilistaa katsoessa alkaa huomata, mistä valmistaja on joutunut säästämään. Tupla- tai jopa neliytimisten hirmujen sijaan käyttöjärjestelmää pyörittää 800 MHz:n taajuudella toimiva Qualcommin yksiytiminen prosessori, jonka seurana on vanhempaa sukupolvea edustava näytönohjain. Muistin määrä on vain 256 megatavua, eli puolet vähemmän kuin aiemmissa Windows Phone -laitteissa. Sisäisen tallennustilan määrä on kahdeksan gigatavua eikä muistikorttipaikkaa ole, joten isompaa musiikkikokoelmaa ei saa mukaan datayhteyden ulottumattomiin.
Vaikka prosessori on budjettiluokkaa ja muistin määräkin on puolitettu, Windows Phonen perustoiminnot eivät siitä vielä kärsi. Käyttöjärjestelmä on sulava käyttää, eikä käyttökokemus jää jälkeen edes lähes kaksi kertaa kalliimmalle Lumia 900:lle.
Mopolla ei silti mennä kuuhun - tehokkaasti optimoidut käyttöjärjestelmän toiminnot antavat laitteen suorituskyvystä liian ruusuisen kuvan ja todellisuus paljastuu pian muita sovelluksia asentaessa. Vähänkin raskaampi ja enemmän muistia kuluttava sovellus käynnistyy hitaasti ja yläreunan latausanimaatio tulee turhankin tutuksi. Esimerkiksi Facebookin oma sovellus on Windows Phonen sisäänrakennettua versiota monipuolisempi, mutta isoine kuvineen ja muine grafiikoineen sen käyttö on niin tahmeaa, että käynnistämistä pitää harkita kahteen kertaan.
Suorituskyvyn puutteesta johtuen useat pelit kuten Angry Birds eivät suostu edes asentumaan laitteeseen, vaan Marketplace ilmoittaa muistin määrän olevan riittämätön. Pelien lisäksi asentamatta jää myös Microsoftin oma Skype.
Turhautumisista huolimatta hitaalla prosessorilla on myös positiivinen puolensa. Lumia 610:n akkukesto on täysin omaa luokkaansa verrattuna kalliimpiin puhelimiin ja normaalikäytössä puhelimella pärjää suhteellisen luotettavasti seuraavankin päivän iltaan. Edes aktiivisemmassa käytössä puhelin ei hyydy vielä ensimmäisenä iltana, vaan akkua riittää myös töistä kotiin ja loppuillan lenkkeilyyn GPS päällä ja musiikki soimassa.
Laitteen ainoalta kameralta ei kannata odottaa huippusuorituksia. Viiden megapikselin kenno ja LED-salama ajavat juuri ja juuri asiansa, mutta kuviin ilmestyy kohinaa jopa kohtalaisen hyvässä valaistuksessa. Myös makrokuvaus on mahdollista, mutta ei tuota erityisen hyvää jälkeä. Videokamera tallentaa kuvaa 640x480 pikselin resoluutiolla 30 kuvan sekuntivauhdilla.


Kamera ei häikäise laadullaan, mutta ei toisaalta ole kilpailijoitaan huonompi.


Lumia 610 on ennen kaikkea budjettiluokan älypuhelin ja omassa hintaluokassaan se kilpailee useiden eri valmistajien Android-mallien kanssa. Parilla sadalla eurolla ei vielä voi odottaakaan saavansa huippupuhelinten tyylistä suorituskykyä, mutta Lumia 610 suoriutuu perustehtävistään hyvin. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia yleisen käyttökokemuksen kannalta on käyttöliittymän sulavuus ja siinä Lumia 610 päihittää halvimmat Android-puhelimet leikiten. Lisäksi Nokian mukaan paketoimat lisäominaisuudet kuten ilmainen ääniohjaava navigointi sekä ilmaista musiikkia tarjoava Nokia Music kasvattavat välimatkaa kilpailijoihin.


Lumia 900 (vas) ja Lumia 610 (oik)


Hehkutuksesta huolimatta kannattaa pitää mielessä, että sovellusvalikoimansa puolesta Windows Phone jää alakynteen Androidiin verrattuna. Jos tietyt sovellukset on pakko saada, voi Android silti olla ainut vaihtoehto budjettiluokassakin. Toisaalta taas omassa käytössäni tästäkään ei muodostunut ongelmaa, kaikki tarpeellinen oli joko olemassa tai sille löytyi vaihtoehtoja.
Puhelimen ostopäätöstä tehtäessä ominaisuudet pitää aina suhteuttaa hintaan ja miettiä mikä puhelin tarjoaa parhaan vastineen rahoille nimenomaan omia käyttötarpeita ajatellen. Jos puhelimesta ei ole valmis maksamaan kohtalaisen kannettavan tietokoneen hintaa, halvemmallakin saa monelle käyttäjälle riittävän älypuhelimen. Juuri tähän markkinarakoon osuu Lumia 610, jonka hinta on halvimmillaan jo muutamia kymppejä alle kahdensadan euron. Saman hintaluokan Android-puhelimista on hankala löytää vastaavaa ulkoista laatua ja viimeistään käyttöjärjestelmän sulavuutta verrattaessa erot tulevat esiin. Lumia 610 ei ole puhelimeltaan tietokoneen kaltaista toiminnallisuutta odottavan tehokäyttäjän valinta, mutta ensimmäiseksi älypuhelimeksi tai muutoin kevyempään käyttöön se sopii hyvin. Lisäksi Nokian mukaan paketoimat navigointi ja musiikkipalvelu ovat ainutlaatuisia omassa hintaluokassaan. Lumia 610 on siis hyvä kompromissi toiminnallisuuden, akkukeston sekä hinnan välillä.
Edit 6.8.2012 14:33: Lisätty maininta muiden värivaihtoehtojen erilaisesta materiaalista.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Windows Phone arvostelut Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.