Apple julkisti iPhone 5:n vanhalla designilla ja uusilla sisuksilla

Teemu Laitila
12. syyskuuta, 2012 20:52

Apple on tänään julkaissut odotetusti uuden iPhone-mallin, joka kantaa nimeä iPhone 5. Uusi laite on edeltäjäänsä suurempi ja tehokkaampi ja sen ulkonäkö vastaa paljolti julkisuuteen aiemmin vuodettuja kuvia.
Lasista ja alumiinista koostuva kotelo on Applen sanojen mukaan 112 gramman painollaan ja 7,6 mm paksuudellaan yhtiön ohuin ja kevein tähän saakka julkaisema puhelin ja lisäksi Applen mukaan "maailman ohuin älypuhelin".
Kuten useissa ennakkotiedoissa arveltiin, uuden iPhone 5:n ruutu käyttää 16:9 kuvasuhdetta ja se on neljän tuuman kokoinen. Resoluutio on 1136 x 640 pikseliä, mikä tarkoittaa 326 pikseliä tuumalla. Kasvaneen ruudun ansiosta näytölle mahtuu viides rivi ikoneita. Apple on myös päivittänyt yhtiön omat sovellukset hyödyntämään kasvanutta ruutukokoa. Vanhemmille malleille suunnatut sovellukset sen sijaan keskitetään ruudulle ylä- ja alapuolelle jäädessä mustat palkit.


Kuva: Wired


Laitteen sisusta on muuttunut täysin. Käyttöjärjestelmää pyörittää nyt uusi A6-järjestelmäpiiri, joka sisältää kaksi ARM:n Cortex-A15-ydintä. Applen mukaan prosessori on kaksi kertaa aiempaa nopeampi ja myös näytönohjaimen teho on tuplaantunut. Huolimatta kasvaneesta laskentatehosta Apple lupaa laitteelle aiempia malleja pidemmän akkukeston.


Kuva: Wired


iPhone 5:n kamera sisältää 8 megapikselin kennon. Kameran pitäisi toimia paremmin hämärässä ja kuvausnopeus on aiempaa parempi. Kamera yhdistää useampia eri kuvaversioita yhdeksi uuden kuvapiirin avulla paremmman valotuksen aikaansaamiseksi. Lisäksi kamera tukee jopa 28 megapikselin panoraamakuvien tallentamista. Etupuolen kamera tallentaa kuvia 720p-resoluutiolla.


Kuva: Wired


Mobiiliyhteyksien osalta uusi puhelin tukee LTE-yhteyksiä, mutta ikävä kyllä eurooppalaisille on tarjolla vain 3G-tekniikkaan perustuva DC-HSPA+-tekniikka. Muita verkkoyhteyksiä ovat WiFi 802.11n.
Yksi etukäteen keskustelua herättänyt uudistus on aiempaa huomattavasti pienempi liitin lisälaitteille. Applen Lighting-nimellä kutsuma liitin on 80 prosenttia aiempaa pienempi ja se voidaan kytkeä laitteisiin molemmin päin. Yhtiö tarjoa adapterin vanhempien laitteiden liittämiseksi.
Apple aloittaa iPhone 5:n ennakkotilausten vastaanottamisen 14.9 ja laite saapuu myyntiin 28. syyskuuta.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.