Google: Acer ei saanut julkistaa puhelintaan "Androidin fragmentaation estämiseksi"

Teemu Laitila
15. syyskuuta, 2012 15:30

Google on vahvistanut, että yhtiö esti Aceria julkaisemasta kiinalaiseen Aliyun OS -järjestelmään perustuvan puhelimen. Googlen mukaan Acer on solminut sopimuksen, jonka perusteella yhtiö ei voi julkaista Androidin fragmentaatiota edistäviä tuotteita.
Ars Technicalle lähettämässään kannanotossa Google kertoo, että sopimus on osa Android-valmistajien välisen Open Handset Alliance -järjestön jäsenyyttä. Valmistajat sitoutuvat yhtenäisen Android-alustan kehittämiseen, johon ei sovi osittain Androidiin perustuvien laitteiden julkaisu. Googlen Android-pomo Andy Rubinin Google+-palvelussa julkaiseman viestin mukaan Aliyun OS perustuu Androidiin ja pyrkii olemaan Android-yhteensopiva, mutta onnistumatta erityisen hyvin.
"Laitteiden keskinäinen yhteensopivuus on Android-ekosysteemin perusominaisuus ja sen avulla varmistetaan kehittäjille, valmistajille sekä kuluttajille yhtenäinen käyttökokemus. Aliyunin kaltaiset epäyhteensopivat Android-versiot heikentävät koko ekosysteemiä", Google selittää päätöstä Ars Technican mukaan.
Valmistajien sopimus yhteensopivuudesta liittyy pelkästään Android-laitteisiin eikä estä valmistajia toimimasta myös muissa ekosysteemeissä, mikä mahdollistaa Acerille sekä muille Android-valmistajille esimerkiksi Windows Phone -laitteiden valmistuksen.
Vaikka Google vaikuttaakin onnistuneesti estäneen Aceria julkaisemasta Aliyun OS:n perustuvaa puhelinta, yhtiö ei mahda mitään Amazonille, jonka Kindle Fire -tabletit perustuvat Androidiin, mutta eivät ole täysin yhteensopivia. Amazon ei ole OHA:n jäsen ja yhtiö on korvannut Googlen Play-kaupan laitteissaan omalla sovelluskaupallaan. Play-kauppa sekä muut Googlen perussovellukset ovat Googlen keskeinen keino saada valmistajat taipumaan tahtoonsa, sillä niiden käyttämiseksi laitteelle vaaditaan Googlen hyväksyntä ja ilman niitä laite jää pahasti alakynteen Android-kilpailussa.
Ars Technicalle annetun lausunnon lisäksi Google selventää yhtiön kantaa Android-yhteensopivuudesta omassa blogissaan, mainitsematta Acerin ja Aliyun OS:n tapausta nimeltä.

Lue myös nämä
Tägit
Acer Android Google Aliyun
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.