Applen uudet kartat saivat murska-arviot

Teemu Laitila
20. syyskuuta, 2012 15:06

Apple aloitti eilen uuden iOS-version jakelun. Yksi iOS6:n merkittävimmistä uudistuksista oli Applen siirtyminen yhtiön omaan karttasovellukseen Googlen karttojen sijaan. Muutos on historiallinen, sillä Googlen kartat ovat olleet osa alustaa sen ensimmäisistä versioista lähtien.
Käyttäjien päästessä toden teolla käsiksi uusiin karttoihin, monilla nettifoorumeilla alkoi valitus. Käyttäjien mukaan Applen tuore karttasovellus jää monelta osin jälkeen Googlen vastaavalle, mikä on herättänyt laajaa kritiikkiä Applen päätöstä kohtaan. Uudet kartat toimivat raporttien mukaan edes jotenkuten vain suurissa Pohjois-Amerikan kaupungeissa ja vähänkään syrjempään siirryttäessä karttojen tiedot jäävät auttamatta vajaiksi.
Puuttuvan ja vanhentuneen karttadatan lisäksi Applen karttoja on kritisoitu heikosti toimivasta navigoinnista, liikennetietojen puutteesta sekä julkisen liikenteen tietojen puuttumisesta. Moni näkeekin Applen "päivityksen" selvänä askeleena taaksepäin.
Erityisen ongelmallinen muutos on muualla kuin Yhdysvalloissa asuville, sillä monessa maassa karttojen toiminnallisuus väheni merkittävästi. The Understatement -sivustolla on listattu ominaisuusmenetyksiä ja sivuston mukaan Applen päätös omien karttojen käyttämisestä vei joukkoliikenteen tiedot 4,9 miljardilta ihmiseltä yhteensä 51 maassa, liikennetiedot 2,4 miljardilta 24 maassa ja monen mielestä kätevän Street View -ominaisuuden 3 miljardilta ihmisetlä 41 maasta.
Applen päätös karttojen vaihtamisesta ei tunnu sopivan yhtiön aiempaan toimintatapaan, jossa ominaisuuksia ei tuoda laitteisiin ennen kuin niiden käyttökokemus on saumaton. Toki Applen voi odottaa parantavan karttojaan kohtuullisella nopeudella, mutta silti päivitys jättää monet kartoista riippuvaiset pulaan pitkäksi aikaa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iOS 6
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.