DNA: Kilpailu 4G-taajuuksista voi viedä Suomen yli 10 vuotta ajassa taaksepäin

Manu Pitkänen
28. syyskuuta, 2012 18:43

Neljännen sukupolven matkaviestintään tarkoitetun 800 megahertsin taajuusalueen huutokauppa on tarkoitus järjestää ensi vuoden alussa. DNA:lla pelätään jo nyt huutokauppaa, sillä se voi johtaa viestintäalan keskittymiseen kahdelle toimijalle.
Huutokaupassa myydään viiden megahertsin taajuuspareja yhteensä 2x30 megahertsiä. Tästä riittäisi helposti taajuuksia kolmelle suurimmalle operaattorille, mutta operaattoreille on tarjottu mahdollisuus ostaa itselleen puolet kaupan olevista taajuuksista. DNA:lla pelätään, että kahden kaupasta tulee kolmannen korvapuusti.
Mikäli kaksi toimijaa pääsevät kehittämään rintarinnan uuden sukupolven matkaviestinverkkoa, voi markkinoille myöhemmin tuleminen olla hankalaa. Operaattoreita houkuttelee 2x15 megahertsin alueen ostaminen, koska tässä tapauksessa verkon rakentaminen tulee yhtä kalliiksi kuin 2x10 megahertsillä.
DNA:n toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemen mielestä Suomi voi palata ajassa yli 10 vuotta taaksepäin jos kaikki uhkakuvat toteutuvat. Tuolloin viestintäalaa hallitsi kaksi suurta toimijaa. DNA:n mukaan vasta kolmannen toimijan tulo markkinoille aloitti todellisen hintakilpailun.
DNA ei ole vielä varma osallistuuko se huutokauppaan. Yksi vaihtoehto on, että se osallistuu siihen jonkun kumppanin kanssa.

Lue myös nämä
Tägit
DNA LTE 4G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.