Applen uudet Lightning-kaapelit sisältävät kopiosuojauksen

Teemu Laitila
3. lokakuuta, 2012 13:20

Applen laitteiden käyttäjät ovat tottuneet ostamaan halpoja kiinalaisvalmisteisia 30-pinnisiä kaapeleita ja adaptereita, mutta puoli-ilmaisten kaapeleiden päivät saattavat olla luetut, ainakin joksikin aikaa. Uusimman iPhonen myötä Apple esitteli myös uuden liitännän, joka on huomattavati aiempaa pienempi. Apple-yhteensopivien lisälaitteiden omistajille se tarkoittaa uusien kaapeleiden tai adaptereiden hankintaa.
Apple myy kaapeleita sekä adaptereita omassa verkkokaupassaan hintojen vaihdellessa 20 eurosta aina jopa 40 euroon kaapelilta. Applen virallisten kaapeleiden hinta on luonut valtavan kysynnän halvemmille piraattikaapeleille, joita kiinalaisyritykset ovat tehtailleet muutamien kymmenien senttien hintaan, sisältäen parhaimmmillaan myös kotiinkuljetuksen. Uuden liitännän myötä Apple kuitenkin aikoo tehdä lopun luvattomasta kaapelitehtailusta.
CNNMoney-sivusto kertoo, että uusi Lightning-kaapeli sisältää tunnistussirun, joka käytännössä estää kaapelin kopioimisen. Siru on sijoitettu kaapelin virtajohtimeen, mikä tekee rakenteesta erittäin hankalan kopioida. "Kiinalaisvalmistajat työskentelevät parhaillaan uuden liittimen kloonaamisen parissa, mutta se ei onnistu yhtä helposti ja halvalla kuin vanhalla kaapelilla", CNNMoney-sivustolle puhunut kaapelikauppias kertoo.
Mikään tietotekniikan parissa ei ole murtovarmaa ja myös Applen kaapeli pystytään kopioimaan muutamassa kuukaudessa, uskoo kaapeleita myyvän sivuston omistaja. Kaapeleiden kasvanut monimutkaisuus kuitenkin tekee niiden valmistamisesta hankalampaa, mikä johtaa väkisinkin myös huonolaatuisiin kaapeleihin. Myös hintojen uskotaan nousevan nykyisestä muutamasa kymmenestä sentistä useisiin dollareihin kappaleelta.
Tähän mennessä Apple ei ole juuri välittänyt ainakaan pienimuotoisemmasta piraattikaapeleiden kaupasta, mutta Cult of Mac -sivuston päätoimittajan John Brownleen mukaan asiaan on todennäköisesti tulossa muutos. Applen suunnitelmana on kasvattaa nykyisen lisensointibisneksensä arvoa merkittävästi, mikä on myös perimmäinen syy uusien kaapeleiden kopiosuojauksen taustalla.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.