Huhut Microsoftin omasta puhelimesta kiihtyvät -- tulossa vasta ensi vuonna

Teemu Laitila
5. lokakuuta, 2012 13:30

Microsoft aikoo esitellä Windows Phone 8 -järjestelmän loputkin ominaisuudet kuluvan kuun 29. päivä ja ensimmäisten puhelinten pitäisi tulla kauppojen hyllyille pian julkistuksen jälkeen. Tähän mennessä Windows Phone 8 -puhelimia ovat esitelleet Nokian (Lumia 920 ja Lumia 820) lisäksi HTC (Windows Phone 8X ja 8S) ja Samsung (Ativ S) ja myös kiinalaisilta Huaweilta ja ZTE:ltä on todennäköisesti tulossa omat julkistuksensa.
Aasialaisvalmistajilta kuitenkin kantautuu huhuja Microsoftin aikeista julkaista yhtiön omaa brändiä kantava Windows Phone 8 -puhelin. Microsoft on jo julkaissut oman Surface-tablettinsa, joten myös puhelinvalmistajaksi ryhtyminen ei olisi täysin poissuljettua. Oman puhelimen julkistuksella Microsoft saattaisi tavoitella vastaavaa koko käyttöjärjestelmän lippulaivaa, jollainen Googlella on Nexus-sarjassaan.
Tällä hetkellä tiedot mahdollisesta Microsoft-puhelimesta ovat erittäin vähäisiä. Raporttien mukaan Microsoftilla olisi työn alla huippupuhelin, joka olisi tarkoitettu kilpailemaan muiden ekosysteemien huippujen kuten Applen iPhone 5:n ja Samsungin Galaxy S III:n kanssa.


Huhut Microsoftin puhelimesta saattavat hiertää Nokian ja Microsoftin välejä tulevaisuudessa.


Boy Genius Report kertoo omiin lähteisiinsä perustuen, että Microsoftin puhelin olisi kehityssyklinsä loppuvaiheessa, mutta yhtiö ei aikoisi julkaista laitetta vielä ensimmäisten Windows Phone 8 -laitteiden myötä. China Times puolestaan raportoi, että tuleva laite olisi tarkoitus brändätä tabletista tutulla Surface-nimellä, mikä ei olisi erityinen yllätys. China Time myös kertoo (Google Translate) julkaisun sijoittuvan ensi vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Taiwanilainen Digitimes puolestaan väittää, että puhelimen valmistajaksi olisi valittu suuri alihankkija Pegatron.
Microsoftin omasta puhelmesta raportoi myös WPCentral, joka väittää kuulleensa sen olemassaolosta omalta lähteeltään. Sivuston lähde ei kerro yksityiskohtia, mutta laitetta kuvaillaan "ainutlaatuiseksi". Huippuominaisuuksiin tähtääminen olisi luonnollista koko ekosysteemin lippulaivaksi tarkoitetussa laitteessa ja ennakkoarvioiden perusteella Microsoft on tehnyt loistavaa työtä Surface-tabletin kanssa.
The Verge on kuullut omilta lähteiltään, että Microsoft näkee oman puhelimen julkaisun enemmänkin varasuunnitelmana tilanteeseen, jossa OEM-valmistajien laitteiden myynti ei lähdekään käyntiin. Vergen mukaan useat sisäpiirilähteet ovat kertoneet, että "Microsoftilla ei ole aikomusta julkaista omaa puhelinta vuoden 2012 aikana". Tieto sopii hyvin yhteen China Timesin mainitseman aikataulun kanssa.
Erillisten sisäpiirilähteiden suuri määrä viittaisi siihen, että huhut Microsoft-puhelimesta eivät ole täysin tuulesta temmattuja ja myös ensi keväälle mainittu julkaisuajankohta tuntuisi loogiselta. Nokia ja muut valmistajat ovat tuskin innoissaan Microsoftin sekaantumisesta laitevalmistukseen ja oman puhelimen julkaisu Windows Phone 8 -puhelinten ensimmäisessä aallossa pahentaisi tilannetta entisestään.
Vaikka puhelimen olemassaolo vaikuttaa jo erittäin todennäköiseltä, herkulliset yksityiskohdat sen tarkemmista ominaisuuksista puuttuvat kokonaan. Käyttöjärjestelmän rajoituksista johtuen sisuskalut tuskin tarjoavat suuria yllätyksiä, mutta kuten Nokia on osoittanut, myös rajoitetussa ympäristössä voi erottua edukseen designilla, lisäominaisuuksilla ja materiaalivalinnoilla. Seuraavaksi jäämme odottelemaan lisää vuotoja sisäpiiristä.

Lue myös nämä
Tägit
Microsoft Microsoft Surface Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.