Lumia 920 ensitunnelmat: todellinen lippulaiva

Teemu Laitila
31. lokakuuta, 2012 18:10

Nokia ilmoitti vasta eilen tiistaina jo syyskuussa julkaistun Lumia 920 -puhelimen tarkemmat hinta- ja saatavuustiedot Suomen osalta. Kauppoihin saapumista joudutaan harmillisesti odottelemaan marraskuun 22. päivään saakka, mutta onneksi lehdistö sai testilaitteet käsiinsä hyvissä ajoin.
Nokia jakoi testilaitteet paikalle saapuneille toimittajille Espoon pääkonttorin "Nokia Loungessa". Normaalisti testilaitteet toimitetaan postin välityksellä, mutta ilmeisesti Nokia halusi antaa toimittajille vielä uuden katsauksen laitteeseen ja sen uuden käyttöjärjestelmän ominaisuuksiin, sillä syyskuun julkistuksessa Nokian oli pakko keskittyä vain rautaominaisuuksiin käyttöjärjestelmän ollessa vielä osittain salaista tietoa.
Puhelinvertailu julkaisee kattavamman arvostelun Lumia 920 –puhelimesta piakkoin, mutta tehdään laitteeseen sitä ennen pikainen esikatsaus.
Näin Lumia 920:n ensimmäistä kertaa sen julkaisun yhteydessä syyskuussa ja ensikokeilulla laite tuntui kokonsa puolesta isohkolta ja painavalta. Toisella yrittämällä koko tuntuu paljon paremmalta ja painoonkin voisi kuvitella tottuvansa nopeasti. Koon näennäiseen pienenemiseen vaikuttaa varmasti osaltaan se, että tällä hetkellä toisesta taskusta löytyy Samsungin 5,5 tuuman kokoinen Note II, johon verrattuna Lumia 920 on suorastaan pieni (joskin silti raskaampi).
Sain testiin puhelimen punaisen version, joka valkoisen ja keltaisen mallin tapaan on killtäväpintainen. Kuten kuvitella saattaa, kiiltävä pinta kerää sormenjälkiä, vaikka ainakin punaisessa versiossa se on muutoin kohtalaisen tyylikäs. Vähemmän kiiltävien puhelinten ystäville on onneksi tarjolla myös mattapintaiset vaihtoehdot, jotka ovat syyani ja musta. Syaani versio tulee todennäköisesti myyntiin muita värejä myöhemmin, mutta sen saatavuutta ei ole Suomessa rajoitettu vain tietyille jälleenmyyjille tai operaattoreille.
Aiemmalla kokeilulla puhelimeen pääsi tutustumaan vain kotiruutuun sekä sovellusvalikkoon saakka, mutta nyt myös Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä on valmis esiteltäväksi. Uudistuneesta kotiruudusta tulee tunne, että tällainen sen pitääkin olla, verrattuna Windows Phone 7.5 -version vähemmän muokattavaan kotinäkymään. Kolme eri ruutukokoa tuo kummasti eloa ulkoasuun ja Microsoftin mainospuheiden mukaisesti todella mahdollistaa näkymän muokkaamisen oman näköiseksi. Windows Phone on aina ollut äärimmäisen sulava käyttää ja tuplaydinprosessoreiden lisääminen tuettujen laitteiden valikoimaan ei ole ainakaan huonontanut tilannetta.
Lumia 920 –puhelimesta ei voi puhua ilman, että mainitsee kameraa. Kuten jo muutamissa testeissä on todettu, kameran suorituskyky hämärässä on todella hyvä, vaikka kilpailevat mallit asetettaisiinkin pimeäkuvaustilaan. Myös Lumiagate-kohun aiheuttanut kuvanvakain vaikuttaa lupaavalta. Liikettä kompensoivan linssin toiminnan voi havaita jo heiluttelemalla puhelinta videokuvaustilassa, jolloin esikatselukuva heiluu vähemmän kuin itse puhelin.


Galaxy Note II automaattitilassa ja yökuvauksella ja Lumia 920 automaattitilassa. Alkuperäiset täysikokoiset kuvat aukeavat linkkejä klikkaamalla.


Ohjelmistopuolelta ainakin Nokian lisättyä todellisuutta ja paikkatietoa hyödyntävä Nokia City Lens vaikuttaisi pikaisella kokeilulla toimivalta. Hämeenlinnan rautatieasemalla kaupunkiin päin osoittaessa puhelin näytti joukon ravintoloita ja ravintolan valitsemalla puhelin tarjoaa tarkan opastuksen perille. Myös vanhemmista laitteista tuttu Nokian kartat vaikuttaisivat toimivilta.
Kokonaisuudessaan Nokialla tuntuisi olevan vihdoinkin käsissään laite, jossa ei ole tarvinnut tehdä suurempia kompromisseja: laitteen raudan suunnitteluun on ollut tarpeeksi aikaa ja ohjelmisto on ehtinyt jo kolmanteen uuteen versioonsa, mikä nostaa sitä taas askeleen lähemmäs kilpailevia ekosysteemeitä.
Kokonaisvaltainen arvostelu laitteesta on luvassa piakkoin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.