Testissä Galaxy Note II: "Kun haluat nähdä enemmän"

Teemu Laitila
12. marraskuuta, 2012 15:35

Samsung julkaisi vastikään seuraajan Galaxy Note -puhelimelle, joka yhdistelee puhelimen ominaisuuksia tablettia lähentelevään kokoluokkaan. Galaxy Note II jatkaa siitä mihin ensimmäinen Note jäi. Sen näyttö on isompi, konepellin alta löytyy enemmän tehoa ja puhelimeen on mahdutettu isompi akku, mutta itse laite on silti ohuempi.
Galaxy Note -puhelimet eivät ole todellisuudessa ensimmäisiä puhelimen ja tabletin välimaastoon pyrkiviä laitteita. Dell yritti niin kutsutun phabletin rakentamista jo vuonna 2010, mutta puhelinmarkkinoilla ei vielä oltu valmiita viiden tuuman puhelimeen. Yhtiö mainosti Streak-laitettaan puhelinominaisuuksilla varustettuna tablettina, mikä saattoi olla väärä lähestymistapa. Toisaalta myöskään tekniikka ei ollut valmista ottamaan kokoluokasta kaikkea irti. Viiden tuuman näyttö toimi vain 800x480 pikselin resoluutiolla ja laite oli kohtalaisen painava.
Tekniikan ala ja erityisesti mobiilitekniikan ala muuttuu kuitenkin nopeasti. Samsungin uusimman Note II -puhelimen näyttö on jo 5,5 tuuman kokoinen ja edellisen mallin myyntilukujen perusteella yli viisituumaiselle puhelimelle tuntuisi nykyään löytyvän oma kannattajakuntansa.
Galaxy Note II on hinnoiteltu lippulaivamallien ylimpään luokkaan ja sen mainonnan perusteella Samsung pyrkii myymään sitä erityisesti bisneskäyttäjille, joille puhelimen hinnalla ei ole niin paljon merkitystä, kunhan ominaisuudet ovat kohdillaan.
Kun Samsung julkaisi ensimmäisen Galaxy Noten, yhtiön varsinainen kuluttajaluokan lippulaiva oli 4,3 tuuman Galaxy S II. Se jätti vielä kohtuullisesti tilaa seitsemän tuuman tablettien ja peruskokoisten älypuhelinten välimaastoon, etenkin kun Noten resoluutio oli aikanaan täysin omaa luokkaansa. Nyt puhelinten keskikoko ja resoluutio ovat kasvaneet ja samaan aikaan seitsemän tuuman tabletit ovat yleistyneet. Jääkö väliin vielä tilaa yhdelle laiteluokalle?

Muotoilu ja rakenne


Galaxy Note II on edelleen iso puhelin, mutta siitä huolimatta sen rakenne on kohtuullisen siro. Muotoilussa on lainattu vahvasti Galaxy S III -mallin tyyliä eli puhelimesta ei löydy yhtään terävää kulmaa. Galaxy S III:n lanseerauksen yhteydessä Samsung vertasi tyyliä veden pyöreäksi hiomaan kiveen, mikä on kohtuullisen tarkka kuvaus ulkoasusta.
Valkoinen väri yhdistettynä kromin värisiin reunuksiin näyttää hyvältä, joskin tyyli alkaa olla hieman mielikuvitukseton, kun katsoo esimerkiksi Windows Phone -laitteista löytyviä värivaihtoehtoja. Rakenne on jämäkkä, mutta toisaalta kiiltäväpintainen ohuehkon oloinen muovi yhdistettynä jättimäisen puhelimen lasiseen etupintaan ei herätä luottamusta kestävyytensä suhteen samaan tapaan kuin esimerkiksi Nokian Lumia-mallien jämäkkä unibody-rakenne. Väkivaltainen kosketus asfaltin kanssa tekee mieli jättää kokeilematta.
Vaikka uuden Note II:n näyttö on kasvanut 0,2 tuuman verran, puhelimen fyysiset mitat ovat menneet lähinnä parempaan suuntaan. Puhelin on 151.1 x 80.5 x 9.4 mm kokoinen, eli hieman pidempi kuin edeltäjänsä, mutta samalla muutamia millejä kapeampi ja ohuempi. Paino on kasvanut viidellä grammalla 183 grammaan. Silti 5,5 tuuman näyttö on oikeasti iso ja puhelimen käyttö sujuu parhaiten kahdella kädellä. Esimerkiksi lukitusnäppäimeltä kotinäppäimelle siirryttäessä on harrastettava pientä sormiakrobatiaa kun puhelinta pyöräytetään kädessä parempaan asentoon. Koko tekee puhelimen ilmoitusten pikaisesta vilkaisusta hankalampaa kuin sen tarvitsisi olla.
Samsung ei ole myöntynyt Googlen Android 4.0 -järjestelmän mukana lanseerattujen virtuaalisten näppäinten käyttöön, vaan laitteen etupuolelta löytyy edelleen aiemmista malleista tuttu fyysinen kotinäppäin sekä sivuille sijoitetut kapasitiiviset valikko- ja takaisin-näppäimet. Lisäksi etupuolelta löytyy yläreunasta kamera, kaiutin sekä sensoreiden aukot ja ilmoituksista kertova led-valo.
Oikealle puolelle kromin väriseen reunukseen on sijoitettu vain ruudun lukitus/virtanappula ja vastakkaiselle sivulle on sijoitettu yhtenäinen näppäin äänenvoimakkuuden säätöön. Alhaalla on lataukseen ja tiedonsiirtoon käytettävä micro-USB-portti, mikrofoni sekä Samsungin stylus-kynä S-Pen säilytyskolossaan. Ylhäältä löytyy vielä 3,5 mm kuulokeliitin sekä toinen mikrofoni taustamelun poistamiseen puheluista. Puhelimen selkäpuolelle on sijoitettu yläreunaan kamera ja sen viereen led-salama. Alareunassa on kaiuttimen ritilä.

Näyttö ja tekniikka


Note II:n 5,5 tuuman näyttö perustuu Super AMOLED -paneeliin, jota suojaamassa on Corningin Gorilla Glass 2 -lasipinta. Näytön resoluutio on itse asiassa tippunut 1280x720 pikseliin verrattuna edellisen Noten 1280x800 pikseliin. Kun myös näytön fyysinen koko on samalla kasvanut, se tarkoittaa uudemman Note-mallin PPI-arvon laskemista 267 kuvapisteeseen tuumalla (alkuperäisessä Notessa PPI oli 285).

Resoluution muutos tarkoittaa samalla tietysti kuvasuhteen muutosta, joka uudessa mallissa on nykyään tutumpi 16:9. Muutoksen suunta riippuu omista mieltymyksistä. Vanhemman mallin hieman leveämpi 16:10 on parempi nettikäytössä, jossa ruudulle mahtuu kerralla enemmän, mutta toisaalta natiivi 16:9 on parempi valinta, jos puhelimella katsoo paljon videota. Uudemmassa mallissa yleisesti 16:9 muodossa oleva video pystyy hyödyntämään koko näyttöpinta-alan.
Alkuperäisen Noten näyttö oli suoranainen ilo katsella ja käyttää huolimatta siitä, että paneelin alipikselit oli järjestetty paljon parjattuun PenTile-matriisiin, jossa alipikseleiden todellinen määrä on pienempi kuin kolmea eri väristä alipikseliä yhtä pikseliä kohti hyödyntävissä RGB-matriiseissa. Noten iso resoluutio kuitenkin poisti suurimman osan PenTile-matriisin aiheuttamista ongelmista. Uusi Note II perustuu RGB-matriisiin, josta löytyy kolme eriväristä alipikseliä yhtä kuvapistettä kohti, mutta jossa alipikseleiden sijoittelu poikkeaa normaalista vierekkäisestä mallista. Note II:n kuvanlaatu on joka tapauksessa erittäin hyvä eikä sen osalta löydy valittamista.

Konepellin alla


Note II on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä älypuhelimista. Sen sisuksista löytyy Samsungin oma neliytiminen Exynos 4412 -piiri, jonka Cortex-A9-arkkitehtuuriin perustuvat prosessoriytimet toimivat 1,6 GHz:n taajuudella. Näytönohjaimena toimii ARM:n suunnittelema Mali-400MP, joka ei ole enää uusinta uutta, mutta joka hoitaa oman työsarkansa edelleen kunnialla. RAM-muistin määrä on kaksi gigatavua.
Puhelimesta löytyy sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua ja lisää tilaa musiikille ja videolle saa muistikortilla. Laite tukee normaaliin tapaan kaikkia neljää suomalaista GSM-taajuutta (850/900/1800/1900MHz) ja 3G-taajuuksia (850/900/1900/2100MHz ). Verkkoyhteydet hoituvat mobiilidatan lisäksi WiFin välityksellä (a,b,g,n). Lisäksi ominaisuuslistalta löytyy Bluetooth 3.0, micro-USB (OTG), GPS- ja GLONASS-paikannus, FM-radio sekä NFC, josta alkaa olla pikku hiljaa olla hyötyä esimerkiksi kontaktien siirtämisessä tai muussa pienessä tiedonsiirrossa yhteensopivien laitteiden välillä. Iso puhelin mahdollistaa myös ison akun, jonka kapasiteetti on 3100 mAh.
Note II:n suorituskykyä ei voi juuri moittia, vaan korkealle kellotettu neliydinprosessori pyörittää Androidia äärimmäisen sulavasti. Laite ei pahemmin nikottele isommankaan työpöytäselaimelle tarkoitetun nettisivun kohdalla eikä runsaan viikon mittaisen testirupeaman aikana tuntunut kertaakaan siltä, että puhelimelta kaipaisi enemmän raakaa suorituskykyä. Vaikka prosessori ja valtava näyttö hörppivät virtaa käytössä ollessaan kohtuullisen paljon, Note II:n iso akku kestää kevyesti työpäivän ja vielä hetken matkaa seuraavaakin päivää, toki käytöstä riippuen.
Puhelimen ulkoinen kaiutin toistaa ääntä ainakin kohtuullisella voimakkuudella ja tarpeen vaatiessa käy myös musiikinkuunteluun. Puheluiden äänissä ei ole ainakaan Note II:n päässä valitettavaa ja aktiivinen melunpoisto hoitaa äänen perille asti selvänä.

Kamera


Note II sisältää takakameran, joka tallentaa kuvia 8 megapikselin (3264x2448) tarkkuudella. Kuvausvalona toimii yksi led-salama. Videokuvaus onnistuu FullHD-resoluutiolla 30 ruudun sekuntivauhtia. Videopuhelukäyttöön tarkoitettu etukamera puolestaan sisältää 1,9 megapikselin kennon, mikä riittää mainiosti omaan käyttötarkoitukseensa.
Kamera pärjää valoisassa erittäin hyvin eikä kuvanlaadussa ole valittamista. Laatu riittää erinomaisesti perus näppäilyyn, mutta perinteiseen tapaan pimeässä suorituskyvyssä ei ole enää hurraamista. Suuri näyttö tekee kameran käyttämisestä erittäin miellyttävää.
Kameran käyttöliittymä on tuttu muista TouchWiz-laitteista. Sovellus tarjoaa kohtuullisesti säätövaraa perus kuvausasetusten suhteen. Tarjolla on ISO-luvun säätö, salama päälle/pois, valkotasapaino, valotusarvo sekä erilaisia kuvaustiloja (HDR, pimeäkuvaus, panoraama).




Vasemmassa kuvassa kamera automaattitilassa ja oikealla käytössä on pimeäkuvaustila.

Täysikokoinen yksityiskohta kuvasta


Esimerkkivideo 1080p-resoluutiolla kuvattuna:

Käyttöjärjestelmä


Laitteen käyttöjärjestelmänä on Android 4.1.1 Jelly Bean, joka ei kuitenkaan ole enää edes kaikkein tuorein Android-versio. Samsungin tapaan käyttöliittymänä toimii kuitenkin TouchWiz ja sen uusin versio Nature UX. Vaikka TouchWiz on yksi parhaista (ellei jopa paras) valmistajien omista käyttöliittymistä, sen käyttö alkaa tuntua tuhlaukselta, sillä Androidin oma käyttöliittymä on parantunut merkittävästi kahden uusimman ison päivityksen myötä.


Note II:n käyttö on kaikille joskus TouchWiz-käyttöliittymää käyttäneille tuttua. Vanhempiin versioihin nähden uudistuksia on tapahtunut lähinnä lisää säätövaraa saaneessa ilmoituspaneelissa, josta löytyy kätevä rivi pikavalintoja usein käytettyjen asetusten säätämiseen. Jelly Beanin myötä sovellusten ilmoituksia voi laajentaa, jolloin esimerkiksi saapuneen tekstiviestin voi lukea lähes kokonaisuudessaan suoraan ilmoituskeskuksesta ja päättää tarvitseeko viestiin vastata välittömästi.
Jelly Bean myös tuo kotiruuduille helpomman hallinnan, kun widgettien ja ikonien siirtelyä on helpotettu aiempaan nähden. Lukitusruudulta voi avata puhelimen suoraan usein käytettyihin sovelluksiin kuten nettiselaimeen ja sään lisäksi lukitusruutu voi esittää esimerkiksi Facebook-päivityksiä.
Note II:n merkittävimmät erot Samsungin muihin TouchWiz-laitteisiin nähden ovat kuitenkin sovellukset, joissa tavalla tai toiselle hyödynnetään S-Pen-kynää. Lukitun puhelimen ruutu aukeaa, kun kynän ottaa pois säilytyskolostaan. Kynällä käytettäväksi on suunniteltu muutamia erityissovelluksia, joiden pääasiallinen tarkoitus on toimia muistikirjana käsin tehtäviä muistiinpanoja varten. Muistilapuista voi halutessaan rakentaa monimutkaisiakin kokonaisuuksia kuvien, matemaattisten kaavojen ja äänimuistiinpanojen avulla.


Muistiinpanojen lisäksi kynä toimii esikatselulaitteena kuva- ja videogalleriassa, jossa ominaisuus tunnetaan nimellä AirView. Kuvakansioista saa esiin esikatselunäkymän pitämällä kynää kansion päällä ilman koskettamista ruutuun. Ilmestyvä esikatselu on kuitenkin vain juuri esikatselua varten, eikä siitä pääse hyppäämään suoraan haluamaansa kuvaan, mikä aluksi aiheutti ainakin itselleni hämmennystä. Videogalleriassa videoista näkee esikatselupätkät samalla tekniikalla ja itse videon pyöriessä AirView -toiminnolla näkee esikatselukuvaa videosta siirtämällä kynää ilmassa videon aikajanan päällä.


Kynällä voi halutessaan hoitaa kaiken laitteen tekstinsyötön ja laitteen voi opettaa tunnistamaan käyttäjänsä kirjoitustyylin. Vaikka tekstintunnistus toimii yllättävänkin hyvin ja kirjoitustuntuma on jopa hyvä, perinteinen hyvä näppäimistö ennustavalla tekstinsyötöllä vie voiton kirjoitusnopeudessa ja tarkkuudessa. Ehkä tekstintunnistus kynän avulla kuitenkin tehostuisi päättäväisellä opettelulla ja totuttelulla.
Kaikesta huolimatta kynä tuntuu hieman päälle liimatulta ominaisuudelta, joka on otettu mukaan vain siksi, että isossa puhelimessa nyt sattuu olemaan tilaa tikun säilyttämiseen. Sama tunne tulee kynälle tarkoitetuista sovelluksista. Koska on kynä, sille on pitänyt keksiä myös käyttötarkoituksia. Normaalikäytössä esimerkiksi nettiselailu kynän avulla ei tunnu erityisen kätevältä, sillä laadukas ja responsiiviinen kosketusnäyttö on parhaimmillaan nimenomaan kosketeltuna.

Yhteenveto


Galaxy Note II -puhelimesta itsestään on hankala keksiä mitään kritisoitavaa. Laite on kaikin puolin laadukas, suorituskykyinen ja iso näyttö on parhaimmillaan nettiä selatessa tai kameraa käyttäessä. Laitteen ainut vika onkin sen fyysisissä mitoissa. Vaikka Note II on suhteellisen ohut eikä edes erityisen painava, iso näyttö tekee sen käytöstä kömpelöä yhdellä kädellä. Vaikka arvostan isojen näyttöjen hyötyjä, vedän rajan siihen kokoluokkaan, jossa laitteen käyttäminen onnistuu järkevästi ilman jatkuvaa sormitaiteilua tai kahta kättä.
Samsung keskittyy mainonnassaan paljon Note II:n kynän tuomiin mahdollisuuksiin, mikä tuntuu erikoiselta ratkaisulta. Omien kokemusteni perusteella Note II:n paras puoli (vaikkakin samalla pahin kompastuskivi) on sen iso näyttö. Kynän sijaan yhtiön kannattaisikin ehkä keskittyä kertomaan kuluttajille nettiselailun ihanuudesta tai siitä, miten näyttäviltä kuvat vaikuttavat isolta ruudulta katsottuna. Mainoslauseeksi sopisi "Galaxy Note II: Jos haluat nähdä kerralla enemmän".
Onko Galaxy Note II sitten hyvä välimuoto, jos ei halua erillistä puhelinta ja tablettia? Saattaa ollakin, jos on valmis luopumaan pienemmän puhelimen kätevyydestä. Toisaalta Note II sijoittuu selkeästi älypuhelinten korkeimpaan hintaluokkaan ja sen noin 650 euron hinnalla saa jo hyvän keskihintaisen älypuhelimen sekä lisäksi esimerkiksi seitsemän tuuman kokoisen Nexus 7 -tabletin.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Android Samsung Galaxy Note II
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.