Testissä Nokia Lumia 920: Innovaatioilla huipulle?

Matti Robinson
20. marraskuuta, 2012 16:58

Puhelinvertailu.com sai testiin Nokian vuoden odotetuimman puhelimen, joka jälleen kerran määrittelee pitkälti Nokian tulevaisuutta. Nokia Lumia 920 on ensimmäinen täysiverisesti Microsoftin alustalle kehitetty laite.
Nokia tuo laitteiston suorittimineen ja resoluutioineen kilpailijoiden tasolle samalla kun uusi Windows Phone 8 pyrkii ottamaan Androidin ja iOS:n etumatkaa kiinni parhaansa mukaan.
Laitteistoinnovaatioita Lumia 920:sta ei todellakaan puutu. Voi helposti yhtyä Nokian sanomaan vuoden innovatiivisimmasta älypuhelimesta. Kuinka pitkälle Windows Phone 8 ja Nokia uuden innovaatiot vievät Nokiaa? Jatka lukemista ja pyrimme kertomaan.

Nokia Lumia 920

KäyttöjärjestelmäWindows Phone 8
Paino185 g
Mitat (KxLxS)130,3 mm x 70,8 mm x 10,7 mm
Näytön koko4,5 tuumaa
Näytön resoluutio1280 x 768
RAM-muistia1 gigatavu
Kameran tarkkuus8,7 megapikseliä
Ilmoitettu puheaika10h (3G)


Lisää teknisiä tietoja, käyttäjien arvosteluja ja hintatietoja löydät Edukas.fi:stä.

Muotoilu ja rakenne


Lumia 920 ulkoinen olemus on kiistanalainen paketti. Siinä on aimo annos kehuttua ja palkintoja voittanutta muotoilua, ripaus värikkyyttä ja pari ruokalusikallista ylimääräistä massaa.
Nokian kosketusnäytölliset älypuhelimet eivät koskaan ole olleet minimaalisimmasta päästä, ja täytyy muistaa, että vielä pari vuotta sitten 4,5 tuuman näyttö olisi ennenkuulumatonta. Tämä tarkoittaa, että puhelimella on joka suhteessa kokoa melkoisesti.

Puhelinta on hyvä pidellä kädessä, painokin luo jämäkän tunteen, mutta näytön neljän ja puolen tuuman diagonaali on aivan äärirajoilla allekirjoittaneen käteen suhteutettuna. Ylimääräinen kehys valitettavasti vain hankaloittaa tilannetta ja yhden käden toiminta kärsii väistämättä. Sormi- ja kämmenakrobatiaa tulee helposti harjoitettua mikäli näytön ylänurkat ovat kohteena.
SIM-kortti on piilotettu iPhonen tapaan niin, ettei sitä saa vaihdettua ilman mukana tulevaa välinettä tai neulan kaltaista esinettä. Tämä ei varmasti normaalikäytössä ole ongelma, mutta testilaitteessa SIM-korttia tuli vaihdettua useammin.


USB-liitäntä on jätetty ilman suojaa, joka voi olla hyvä tai huono asia. Allekirjoittaneelle on oikeastaan aivan yksi ja sama. USB-paikka ei mielestäni kuitenkaan rumenna laitteen ulkonäköä.
Äänenvoimakkuuden säätönapit, lukitusnäppäin sekä kameran kaksitoiminen laukaisunappi ovat tuttuja aiemmista Lumioista. Niiden tuntuma on kohtalainen, mutta parempiakin voisivat olla.

Laitteisto


Voidaan sanoa, että sitten vuoden 2007 Nokia on julkaissut ensimmäisen kilpailukykyisellä raudalla varustetun lippulaivan. Snapdragon S4 -järjestelmäpiiri vauhdittaa puhelinta kahden 1,5 gigahertsin suoritinytimen ja Adreno 225 -grafiikkapiirin avulla. RAM-muistia laitteesta löytyy gigatavu.
Laitteen tekniikkaan kuuluvat tietysti tutut 3G-yhteydet, Bluetooth 3.1, USB OTG, WiFi 802.11n DLNA-tuella, 32 gigatavua tallennustilaa ja NFC-etätunnistuspiiri. Puhelimeen on asennettu myös kaikki tarvittavat sensorit ja anturit. Lisäksi laite tukee LTE-verkkoja peräti viidellä taajuusalueella (800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz). Laitteeseen käy ainoastaan microSIM-kortit.
Yksi merkittävimmistä laitteistoinnovaatioista, joita uuteen Lumia-lippulaivaan on tuotu on tietysti langaton lataus. Kyseessä ei ole varsinaisesti uusi ominaisuus, mutta sitä on käytetty matkapuhelimissa erittäin harvakseltaan. Induktioon perustuva lataus ei vaadi siis laturin ja puhelimen välille johtoa. Kyse on samasta periaatteesta kuin induktioliedessä.

Näyttö


Nokia on panostanut Lumia 920:n näyttöön tavallistakin enemmän. Resoluutio tuotiin pahimpien kilpailijoiden tasolle, ja osittain jopa ylikin. Lisäksi Nokia kertoo, että näytön vasteaika on huomattavasti kilpailijoita parempi.
Näyttö on toteutettu IPS-tekniikalla, jota pidetään AMOLED-näyttöjen ohella markkinoiden parhaana. Tarkalleen näytön resoluutio on 1280x768 pikseliä, joka tarkoittaa 4,5 tuuman näytöllä 332 pikselin tuumatiheyttä. Applen Retina-näytöksi kutsuman paneelin pikselitiheys iPhonessa on 326 pikseliä tuumalle.
Nokian markkinointitermi näytölle on PureMotion HD+ ClearBlack. Ensimmäinen osa tarkoittaa normaalia nopeampaa virkistystaajuutta, toinen puolestaan yli HD-tarkkuutta ja kolmas hyvää erottelukykyä kirkkaassa valossa.
Näiden lisäksi näyttöön on istutettu lisäksi Synapticsin teknologiaa, jonka avulla Lumia 920:n käyttö onnistuu muun muassa hanskat kädessä, kynsillä sekä avaimilla.
Puhelimen IPS-paneelia on aiemmin mainituista teknologioista huolimatta haukuttu muun muassa kehnosta väritoistostaan. Valitettavasti testimme joutui luottamaan paljaaseen silmään, joten mittaustuloksia ei ole. Erittäin hyvältä näyttö kuitenkin vaikuttaa.

Käyttöjärjestelmä ja -liittymä


Yksi tärkeimmistä uudistuksista Lumia-sarjan puhelimissa on tietysti Microsoftin alustan uusi versio. Windows Phone 8 on erityisen tärkeä Nokialle, joka on laittanut lähes kaikki pelimerkkinsä Microsoftin alustan kontolle. Käyttöjärjestelmän läpikäymä uudistus onkin selkeästi suurin sitten Windows Phone 7:n julkaisun ja sen edeltäjän, Windows Mobilen, kuoppaamisen.
Ensi alkuun on hyvä käydä läpi mitä uusi versio tuo mukanaan.
Näkyvin uudistus koskee päivittyviä Live Tiles -ruutuja. Ruutuja voi nyt lisätä kolmen eri kokoisena ja niiden tilaa on kasvatettu poistamalla aiemmin ruudun oikeassa laidassa oleva tyhjä tila.
Toinen merkittävä uudistus on lukitusnäytön ilmoitukset. Yhden sovelluksen voi asettaa näyttämään tarkempaa tietoa lukitusnäytössä, jonka lisäksi maksimissaan viisi sovellusta näytetään pienemmällä informaatiolla. Sovelluksia ovat muun muassa sähköpostit, Facebook, puhelut ja viestit. Lukitusnäkymän taustakuvan voi asettaa myös esimerkiksi Facebookin kuvasarjaksi, jolloin järjestelmä automaattisesti ottaa ja vaihtaa kuvaa omista Facebook-albumeista.
Yksi mielenkiintoisista uusista ominaisuuksista on lasten nurkkaus, joka mahdollistaa oman tilan lasten käyttöön, ikään kuin toisen käyttäjätilin. Lukitusnäkymässä siirrytään sivuttaissuunnassa lasten nurkkauksen ja perinteisen näkymän välillä, ja lasten nurkkauksen avattuaan näytetään ainoastaan sinne hyväksytyt sovellukset ja pelit.
Näiden lisäksi tärkeimpiin uudistuksiin kuuluu tietysti Internet Explorer 10 -mobiiliselain, mutta siitä tarkemmin seuraavassa osiossa.
Windows Phone 8:n on onnistunut ottamaan kiinni Androidin ja iOS:n etumatkaa, mutta toivottavaakin vielä jää. Satojen muutosten ansiosta Windows Phone osaa nykyisin kuitenkin miltei kaiken tarvittavan.
Moniajo ei ole täydellinen, mutta toimii verrattain hyvin. Sen perusta on pitkälti samanlainen kuin iOS:llä, joka tarkoittaa, että ohjelmat eivät välttämättä jatka pyörimistä taustalla. Kuitenkin sovellukset, joihin tausta-ajo on toteutettu, kuten esiversio Skypestä, toimivat myös taustalla.

Selain


Yksi Windows Phone 8:n suurimmista uudistuksista on Internet Explorer 10:n mobiiliversio. Se on Microsoftin mukaan merkittävä parannus edellisen sukupolven mobiiliselaimeen. Tärkeimmät uudistukset koskevat parannettua JavaScript-moottoria sekä laajempaa HTML5-tukea.
Microsoftin Joe Belfioren mukaan uusi selain on peräti neljä kertaa nopeampi JavaScriptin suorittamisessa ja HTML5-tuki on kaksi kertaa kattavampi. Selain toimiikin erittäin nopeasti. Osa suoritteista tapahtuu nopeammin kuin esimerkiksi iPhone 5:llä, vaikka kaikilla osa-alueilla se ei viekkään voittoa.
Internet Explorer 10 tukee suosikkeja, välilehtiä, historiaa ja uutuutena sivulta hakemista. Otsikkokenttä mahdollistaa suoran hakemisen, joskin ainoa hakukonevaihtoehto on Bing johon hakukoneen voi valita Bingin ja Googlen välillä.
JavaScript-sovellusten nopeudesta kertoo myös tulos SunSpider testistä, jossa Lumia 920 saa varsin hyvän tuloksen. Taakse jää niin Samsung Galaxy S III kuin tiettävästi myös iPhone 5. Kaikissa selaintesteissä näin ei kuitenkaan ole. Useiden sivustojen mukaan Rightwaren BrowserMark antaa tulokseksi selkeästi kilpailijoita heikommat pisteet. BrowserMark on kuitenkin päivittynyt, emmekä päässeet testaamaan sitä kilpailevilla laitteilla.

Kamera


Kameran toiminnasta on verkossa ollut monenlaisia kokemuksia. Epäilyksiä on herättänyt erityisesti hyvässä valossa kuvaaminen, jonka tulokset eivät ole aina olleet tyydyttäviä PureView-kameralle. Myös meidän kokeissamme muutama kuva päivänvalossa ja vastavaloon epäonnistui.
Muutamat epäonnistuneet kuvat eivät kuitenkaan pilaa Lumia 920:n kameran erinomaisten hämäräkuvien jättämää tunnelmaa. Kamera ansaitsee PureView-nimensä sekä loistavien pimeässä otettujen kuvien että videokuvan laadun ansiosta. Tämän tapaiset innovaatiot ovat nykypuhelimissa liian harvinaisia, joten Nokian tamperelaisinsinöörien taidonnäyte ansaitsee pisteet.
Lisää kameran suoriutumisesta kannattaa lukea aiemmasta artikkelistamme, jossa Nokia 808 PureView saa uutuus-Lumiasta kunnon vastuksen.


Puhelut ja viestit


Puhelut toimivat Windows Phone 8:lla, kuten edeltäjälläänkin, aivan odotetusti. Ainoa ominaisuus mitä puhelusovelluksesta ei löydy on ns. quick dial, mutta puheluiden soittamisessa ei muuten ole mitään erikoisen huonoa tai hyvää.
Tämä voi tosin muuttua radikaalisti loistavasti integroidun, piakkoin todennäköisesti lopullisesti julkaistavan Skypen myötä. Se tarjoaa verkon välityksellä laadukasta puhelulaatua ilmaiseksi (luonnollisesti vaatii datayhteyden), ja pystyypä sillä soittamaan perinteisiin puhelinnumeroihinkin operaattoreita halvemmalla taksalla. Tämän lisäksi sillä onnistuu myös video- ja ryhmäpuhelut.
Viestien kohdalla Windows Phone 8 on jo nykyisellään erittäin hyvä. Samasta viestisovelluksesta onnistuu sekä pikaviestien että tekstiviestien lähettäminen. Tosin tuki useammalle pikaviestimelle olisi tervetullutta. Nykyisellään viestejä voi lähettää ainoastaan Facebook-viestimellä. Olisi toivottavaa, että tuleva Skype integroituisi myös viestisovellukseen.

Muut sovellukset


Nokia tuo Lumia 920:n mukana aimo annoksen omia sovelluksiaan. Tarjolla on tutut Nokian lokaatio- ja navigointipalvelut, Nokia Musiikki ilmaisella Mix Radiolla sekä Nokia TV, joka tarjoaa kotimaisten televisiokanavien verkkosisältöä.
Mix Radio tarjoaa yllättävänkin laajasti valmiiksi tyylilajeittain lajiteltuja radiokanavia, joten jopa hieman pienemmän nichen musiikkia voi löytää kokonaisen kanavan. Lisäksi on mahdollista ladata koko kanavan musatarjonta offline-käyttöön.
Myös Nokia TV yllätti hieman, sillä osa sisällöstä on ilmeisesti tarjolla peräti teräväpiirtona, joka ilmaiselle palvelulle on varsin tervetullutta. Sisältöä löytyy Yle Areenasta, Katsomosta, Ruudusta, Voicelta sekä UrhoTV:ltä.
Nokian tarjonnan lisäksi puhelimen tärkeimpiin esiasennettuihin sovelluksiin kuuluu tietysti Microsoftin Office-paketti, joka mahdollistaa dokumenttien katsomisen, luomisen ja muokkaamisen sekä paikallisesti että SkyDrive-palvelun välityksellä. Vaikka esimerkiksi Excel-taulukkojen luominen tyhjästä on mahdollista, niin soveltuu mobiilisovellus ennemminkin katseluun tai korkeintaan pieniin muokkauksiin.
Laadukkaat esiasennetut sovellukset eivät tietystikään ole nykymaailmassa tarpeeksi. Kilpailijoiden satojen tuhansien sovelluksien kokoelmaa vastaan Microsoft pyrkii kamppailemaan omalla sovelluskaupallaan, josta viimeisimpien tietojen mukaan löytyy yli 120 000 nimikettä. Tämä on merkittävästi Applea ja Googlea vähemmän, mutta Microsoftin Joe Belfiore väittää, että kilpailevien alustoiden 50 suosituimmasta sovelluksesta 46 löytyy myös Windows Phone 8:lle.
Luvut eivät tosin ole kaikki kaikessa. Parin viikon testailun jälkeen on todettava, että edelleenkin Windows Phonella on puutteensa. Tilanne on parantunut kyllä selvästi, mutta kirittävää vielä on.

Yhteenveto


Nokia Lumia 920 on innovatiivinen puhelin, juuri kuten Nokia sitä mainostikin. Viime aikojen tylsähköt älypuhelinjulkaisut vaativat juuri tämänkaltaista piristystä.
Langaton lataus ei ole mitään uutta, hanskat kädessä kosketusnäytön käyttö tuskin tulee mullistamaan matkapuhelinmaailmaa, eikä kamerakaan ole edes 41 megapikselinen. Riippumatta uudistusten merkittävyydestä ei voi muuta kuin pitää Nokian asenteesta. Ja täytyy sanoa, että joka ikisestä innovaatiosta oli testin aikana hyötyä.
Niin kutsutun mind sharen osalta Nokia onkin parantanut selvästi. Ihmisten mielissä innovaatiot ovat asioista, jotka herättävät positiivisia ajatuksia.
Vaikka Lumia 920 on erittäin tykättävä laite, ei kaikki ole ruusuilla tanssimista. Kokoa puhelimella on liikaa. Enkä tarkoita painoa tai paksuutta, vaikka nekin ymmärrettävästi voivat hieman haitata. Allekirjoittaneelle suurin harmin aihe koossa on laitteen leveys ja korkeus. Käytännössä siis näytön koko. Neljä ja puoli tuumaa on liikaa näin suurilla reunuksilla. Ei paljon liikaa, mutta silti. Tosin käden koot vaihtelevat, joten määrittele itse kaupassa kokeilemalla mikä sopii ja mikä ei.
Ongelmakohdista on pakko ottaa esiin myös sovellusvalikoima. Ei se missään nimessä ole huono, mutta ajoittain eteen saapuu tilanne, ettei sovellusta löydy lainkaan. Tai se on surkeasti tehty. Tätä harvoin tapahtuu Androidilla tai iOS:llä.
Esimerkiksi Skypen saapuminen lopullisena versiona ja kunnolla integroituna saa kyllä unohtamaan monet puutteet.
Tässä saattaa olla Nokian paras älypuhelin sitten vuoden 2007 ja Nokia N95:n. Kuinka monen miljoonan myyntiin se riittää, se jää nähtäväksi.
Hyvää
+SoMe-integrointi
+Kamera
+Näyttö
+Suorituskyky
+Langaton lataus
Huonoa
-Sovellusvalikoima
-Ajoittaiset softaongelmat
-Koko

Nokia Lumia 920


Lue myös nämä
Tägit
Synaptics Nokia Lumia Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.