Kommentti: Android-valmistajat ja Apple ovat unohtaneet innovaation

Teemu Laitila
25. marraskuuta, 2012 15:28

Mobiiliala on todennäköisesti nopeiten kehittyvä kuluttajatekniikan osa-alue, mutta tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että kehityksessä eletään suvantovaihetta. Erityisesti ongelma tuntuu vaivaavan Android-valmistajien kenttää, jonne ilmestyy pilvin pimein uusia puhelimia, jotka kuitenkaan eivät enää saa aikaan sitä kuuluisaa wow-efektiä.
Eipä Applenkaan suunnalta ole juuri kummoisia uusia ideoita nähty, vaan yhtiö on tyytynyt ohentelemaan, kasvattamaan, tehostamaan ja parantelemaan ja samalla pitäytynyt jo useamman sukupolven samassa designissa laitteidensa suhteen, käyttöjärjestelmästä puhumattakaan. Silti Apple julkaisee vain yhden puhelimen vuodessa, mitäänsanomattomia Android-puhelimia tulee markkinoille vuoden mittaan läjäpäin monelta eri valmistajalta.
Nykyisellä tahdilla uusista Android-lippulaivoista on hankala enää innostua. Julkaisu-uutisen voisi kirjoittaa valmiiksi etukäteen ja täyttää tyhjät kohdat tarkoilla numeroilla. "Uudesta laitteesta löytyy isompi [ ] tuuman ruutu ja nopeampi prosessori [ ] ytimellä, jotka toimivat [ ] Ghz:n kellotaajuudella." Lisäksi laitteessa on tietysti joku vaivalla mietitty hienous julkaisun aikaan hehkutettavaksi, mutta joka ei loppujen lopuksi vie kehitystä eteenpäin.
Oman osansa tylsyyteen luovat Android-valmistajien omat käyttöliittymät, joiden ansiosta Googlen kehittelemät muutokset saadaan peitettyä lähes kokonaan eikä edellistä versiota erota vanhasta kuin uudesta, mutta samannäköisestä napista edellisten joukossa.

Puhelinkäyttöliittymä 2.0


Android-valmistajien ja Applen tarjoillessa samaa vanhaa kevyesti muokatussa paketissa, mobiilialan mielenkiintoisin kehitys tapahtuu haastajien leirissä, kuten tietysti kuuluukin. Tällä hetkellä vahvin haastaja on selvästi Microsoft laitevalmistajineen.
Windows Phone jättää taakseen työpöydiltä peräisin olevat ikiaikaiset ikoneihin perustuvat käyttöliittymät ja nojaa aidosti kosketukseen ja eleisiin. Samaa yritti Nokia N9:n Swipe-käyttöliittymässä, jonka perusideaa on viemässä eteenpäin nyt MeeGo-veteraanien Jolla. Jollan viimeviikkoisessa Sailfish-esittelyssä Applen tosielämän fyysisiä toimintoja imitoivaa skeuomorphista designia kutsuttiin epärehelliseksi, sillä se ei myönnä, että kosketusnäyttö on kosketusnäyttö eikä muutu muuksi nahkaa muistuttavalla grafiikalla tai kirjahyllyä muistuttavalla käyttöliittymällä.
Windows Phone -valmistajista erityisesti Nokia on panostanut uuden tuomiseen laitteisiin. Lumia 920:n kuvanvakain on todellinen parannus ainaisen megapikselikisan sijaan. Lisäksi Nokiaa saadaan kiittää värin tuomisesta takaisin puhelinsuunnitteluun eikä pikku hiljaa yleistyvä langaton latauskaan ole huono ominaisuus, vaikka ei teknisesti ottaen uusi olekaan.
Microsoft vaikuttaisi Windows Phone -järjestelmän ja live tile -ruutujen myötä löytäneen oman tyylinsä seuraaviksi vuosiksi ja ruutuja vilisee jo puhelinten lisäksi työpöydillä, pelikonsoleissa ja tableteissa. Seuraava odotettavissa oleva mielenkiintoinen muutos saattaa tulla Applelta, kunhan yhtiö uskaltautuu irrottautumaan iOS:n pitkään samana pysyneestä tyylistä. Kommentit käyttöliittymän tylsyydestä olivat vielä melko vaimeita edellisen iPhone-julkaisun yhteydessä, mutta jos seuraavassakaan julkaisussa ei näy muutoksia, valitukset saattavat saada enemmän näkyvyyttä.
Miten Apple vastaa vaatimuksiin uudistumisesta ja mikä on seuraava uusi idea käytettävyydessä? Yksi potentiaalinen vaihtoehto on ääniohjaus, jota Apple on Sirin myötä tuonut voimakkaasti puhelimiinsa. Toisaalta ääniohjaus ei sovi joka tilanteeseen, vaan myös graafisessa käyttöliittymässä on noustava seuraavalle tasolle, jotta kehitys pääsisi jatkumaan. Laiteinnovaatioiden puolella taas saataneen odottaa esimerkiksi taipuisien näyttöjen saapumista, ennen kuin seuraava hyppäys kehityksessä tapahtuu.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Apple Android Google Microsoft iOS Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.