Pikakatsauksessa Samsung Galaxy S III Mini: ei nimi puhelinta pahenna

Teemu Laitila
22. joulukuuta, 2012 11:00

Galaxy-brändi on muodostunut Samsungille varsin tuottoisaksi eikä yhtiö ole säästellyt sen käyttämistä hyvinkin erilaisissa laitteissa. Yksi tuoreimmista Galaxy-sarjan puhelimista ratsastaa lisäksi myös sarjan lippulaivan Galaxy S III -mallin nimellä ja maineella. Kyseessä on tietysti Galaxy S III Mini, joka on halvimmillaan hinnoiteltu 300 euron tuntumaan eli Android-puhelinten keskihintaluokkaan.
Galaxy S III Mini eli Samsung I8190 näyttää nimensä mukaisesti kuin kutistetulta isoveljeltään. Pyöristetty takakansi kaartuu laitteen sivuille yhdistyen kromin väriseen kaistaleeseen, joka kiertää koko laitetta. Etupuolella näytön lasipinta kaartuu kevyesti reunoistaan, mikä nostaa kromireunuksen hieman sen pintaa korkeammaksi. Fyysiset mitat ovat 121,6 x 63 x 9,9, mikä on vielä kohtuullinen kokoluokka pienempikätisellekin ja 111,5 gramman painoinen laite kulkee mukana lenkilläkin.
Puhelimen takaa löytyy kamera ja led-salama sijoitettuna keskelle laitetta. Oikealla sivulla on virta/lukitusnäppäin ja vasemmalla äänenvoimakkuuden säätimet. Etupuolelta löytyy iso fyysinen kotinäppäin, kaiuttimen ritilä, valmistajan logo sekä etukameran ja sensoreiden aukot. Audioliitäntä on sijoitettu laitteen yläpäähän ja lataukseen käytettävä micro-USB-liitäntä alas. Ohuen takakuoren alta löytyy akku, micro-SD-paikka sekä erikoisesti paikka täysikokoiselle SIM-kortille.


Yleisesti ottaen puhelin on tukevasti rakennettu, mutta kromin väriset korostukset yhdistettyinä valkoiseen kiiltävään muovipintaan eivät yksinkertaisesti ole erityisen tyylikäs yhdistelmä.
Galaxy S III Minin yhtäläisyydet nimikaimaan Galaxy S III:n jäävät pelkkään ulkonäköön. Laitteen sisällä hyrrää ST-Ericssonin NovaThor-järjestelmäpiiri, josta löytyy kaksi 1 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A9-ydintä. Vaikka prosessoriteholla ei juuri voi kehuskella, näytönohjainpuolelta löytyy Mali-400, joka pärjää vielä kohtuullisesti vertailussa vähintäänkin omassa hintaluokassaan. Muistia on tarjolla gigatavu ja sisäistä tallennustilaa 8 tai 16 gigatavua. Tallennustilaa voi kasvattaa micro-SD-kortilla. Yhteyksien osalta laite on varusteltu hyvin. Tuki löytyy niin 802.11n-WLAN-nopeudelle kuin uusimmalle Bluetooth 4.0 -tekniikalle.
Alkuperäisistä epäilyksistä huolimatta laitteen suorituskyky on positiivinen yllätys. Galaxy S III Mini on varustettu tuoreehkolla Android 4.1.1 -käyttöjärjestelmällä ja tietysti Samsungin omalla TouchWiz-käyttöliittymällä. Käyttöliittymä toimii sulavasti siitäkin huolimatta, että puhelimen sisuskalut olivat huippuluokkaa viimeksi reippaasti puolitoista vuotta takaperin. Puhelin ei myöskään hyydy pelien kohdalla, esimerkiksi Death Rally pyörii kohtalaisen sujuvasti ja nettiä selatessa sivut zoomaavat ja vierivät kuten kuuluukin.
Ruudunpäivityksen sulavuus saattaa osaltaan johtua Android Jelly Bean 4.1 -version parannuksista käyttöliittymägrafiikan puskuroinnissa, sillä sinänsä nopeammalla raudalla varustettu Galaxy S II on vähemmän sulava vanhemmalla Android-versiolla.


Galaxy S III Ministä löytyy Super AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on harmillisen pieni 800x480 pikseliä. Neljän tuuman näytöllä se tarkoittaa 233 pikseliä tuumaa kohti, joka on nykystandardeilla vähän. Käytännössä pieni tarkkuus näkyy ikoneiden sahalaitoina ja vähemmän tarkkana tekstinä. Näytön laatu vastaa kuitenkin sitä tasoa, jota Samsungin AMOLED-paneeleilta on totuttu odottamaan eli värit toistuvat kirkkaasti ja musta todella on mustaa. Puhelimesta ei erikoisesti löydy laisinkaan mahdollisuutta näytön kirkkauden automaattiseen säätöön. Onneksi säädin on kuitenkin sijoitettu ilmoitusvalikkoon muiden asetusten joukkoon nopeasti saataville.
Nykystandardeilla pienestä näytöstä ja hitaammasta raudasta on se etu, että puhelimen 1500 mAh akku kestää pidempään kuin viiden tuuman ruudulla varustetuissa neliydinmalleissa. Akku riittää hyvin päivän peruskäyttöön (surffausta, irkkausta, muutama kuva ja podcastin kuuntelua). Testijakson aikana akku ei kertaakaan loppunut kesken päivän, vaikka erityisen raskaita tai pitkiä päiviä ei varsinaisesti kohdalle osunut.
Puhelimesta löytyy takaa viiden megapikselin kamera, joka on varustettu led-salamalla. Edessä on VGA-tasoinen kamera videopuheluita varten. Videokuvaa voi tallentaa enintään 720p-resoluutiolla. Kameran laatu ei tarjoa yllätyksiä. Päivänvalossa tuloksena on keskinkertaista puhelinkameran kuvaa, joka ei häviä hintaluokassa kilpailijoilleen, joskaan ei myöskään varsinaisesti loista erinomaisuudellaan. Pimeässä ei juuri kannata kuvata eikä makrotilassakaan tarkennus onnistu tarpeeksi lähelle kunnollista yksityiskohtien kuvaamista varten.



Videokuvan automaattitarkennus toimii hyvin eikä testeissä esiintynyt suurempaa pumppausta.


Noin viikon mittaisen testijakson perusteella puhelimen suurin ongelma vaikuttaisi olevan sen nimessä. Puhelin itsessään on siis positiivinen yllätys, mutta keskihintaisen ja ominaisuuksiltaan selkeästi karsitumman puhelimen nimeäminen lippulaivamallin mukaan on erittäin harhaanjohtavaa. Tekniikan puolella suurimmat puutteet liittyvät näyttöön, jonka resoluutio on surkean pieni edes keskihintaluokkaiseksi puhelimeksi. Ongelmalliseksi pienen resoluution tekee erityisesti se, että valmistajat ovat jo siirtymässä Full HD -resoluutioon huippumalleissaan, minkä pitäisi samalla siirtää 1280x720 pikselin näytöt keskihintaluokan ominaisuudeksi. Muiltakaan osin puhelin ei ole erityisen hyvin ikääntyvä, sillä gigahertsin taajuudella toimiva tuplaydinprosessori alkaa olla jo nyt muutaman sukupolven takaista tekniikkaa.
Puutteistaan huolimatta Galaxy S III Mini ei kärsi halvempien Androidien hidastelusta ja laite on yleisesti ottaen laadukkaan oloinen. Jos viimeisin tekniikka ei ole itseisarvo, vaan enemmänkin laitteen tarkoitus on palvella sähköpostin lukemisessa, nettisurffauksessa ja muissa älypuhelimen perustehtävissä, niin Galaxy S III Mini tarjoaa vastinetta rahoille, jos sen saa kaupasta alle 300 euron hintaan.

Lue myös nämä
Tägit
arvostelut Samsung Galaxy S III Mini
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.