Kilpailu kiristyy: Google ja Microsoft riidoissa karttojen vuoksi

Teemu Laitila
5. tammikuuta, 2013 12:00

Googlen karttojen selainkäyttöinen mobiiliversio ohjaa Microsoftin Windows Phone 8 -käyttäjät Googlen hakusivulle karttojen sijaan. Googlen virallisen vastauksen mukaan yhtiö ei ole ikinä edes tarjonnut virallista tukea Internet Explorer 10 -selaimelle mobiilikartoissaan. Asiasta uutisoivan The Next Web -sivuston mukaan kartat ovat kuitenkin toimineet aiemmin ainakin osittain ja nyt muuttunut on vain uudelleenohjaus.
Google kertoo, että yhtiön karttapalvelun selainkäyttöinen mobiiliversio on optimoitu toimimaan Webkit-pohjaisilla selaimilla, joita ovat esimerkiksi yhtiön oma Chrome sekä Applen Safari-selain. Internet Explorer 10 -käyttäjät siis uudelleen ohjataan Googlen etusivulle tuen puutteen vuoksi.
The Next Web asettaa Googlen virallisen kannan kyseenalaiseksi, sillä Microsoftin tuoreimmassa työpöytäselaimessa käytetään samaa selainmoottoria kuin mobiiliversiossakin eikä optimoinnin puute aiheuta ongelmia työpöydällä. Lisäksi karttojen mobiiliversio toimii hyvin Firefoxin mobiiliversiolla, jonka Gecko-moottori ei pitäisi olla tuettujen listalla.
Windows Phone 8:n selain avaa edelleen Google Mapsin työpöytäversion, kunhan selaimen asettaa lataamaan sivustojen työpöytäversiot oletusarvoisesti ja käyttää jotain muuta kuin virallista maps.google.com-osoitetta (esimerkiksi maps.google.com.uk).
Käytännössä vaikuttaisi siltä, että Google perustelee yhteensopimattomuudella toimet, joiden todellinen motiivi liittyy yhtiöiden väliseen kilpailutilanteeseen. Microsoft ei ole tyytyväinen tilanteeseen. Yhtiön viestintäjohtaja Frank X. Shaw muistuttaa Twitter-viestissään Googlen kuuluisasta tunnuslauseesta, Do No Evil.

Remind me of their motto again? thenextweb.com/insider/2013/0...

-- Frank X. Shaw (@fxshaw) January 5, 2013

Vaikka jättäisi huomiotta Googlen virallisen selityksen epäloogisuudet, tilanne ei olisi juuri parempi. Pelkkä Webkit-selainten tukeminen muistuttaa hieman Microsoftin omia toimia aikoina, jolloin Internet Explorer oli määräävässä markkina-asemassa ja nettisivut eivät toimineet muilla selaimilla. Pelkästään Webkit-moottorille optimoituja sivuja on verrattu jopa Internet Explorer 6 -selaimen aiheuttamiin ongelmiin eikä nykyisessä monimuotoisessa ja standardien noudattamiseen pyrkivässä internetissä ole sijaa vain tiettyjen selainten tukemiselle.
Windows Phone -käyttäjien onneksi alusta sisältää jo itsessään kilpailukykyiset karttatoiminnot (erityisesti jos käytössä on Nokian Lumia-puhelin) eli ilmankin Googlen karttoja tulee toimeen. Silti moni on tottunut Googlen karttapalvelun käyttöön ja karttoihin saattaa olla tallennettuna vanhoja hakuja tai tärkeitä paikkoja. Vaikka Microsoftilla on oma historiansa määräävän markkina-aseman väärinkäytössä, ekosysteemien välisen kilpailun lopullinen häviäjä on käyttäjä menetetyn valinnanvapauden muodossa.

Lue myös nämä
Tägit
Google Maps Internet Explorer 10 Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.