Nokia kiistää kurkkivansa käyttäjien salattua nettiliikennettä

Teemu Laitila
11. tammikuuta, 2013 15:37

Nokia on vahvistanut intialaistutkijan löydön, jonka perusteella yhtiö purkaa Xpress Browser -selaimella käydyn salatunkin nettiliikenteen välityspalvelimillaan.
Käytännössä siis kaikki datapihin selaimen välittämät salasanat ja muut tiedot puretaan selväkieliseksi Nokian palvelinten läpi kulkiessaan. Tarkempi selvitys tilanteesta löytyy asiaa selvittäneen tutkijan blogista.
Nokian mukaan käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä yhtiöllä on käytössä tarkat turvajärjestelyt käyttäjien tietojen suojelemiseksi. Yhtiö perustelee salatun datan purkamista sillä, että selaimen tarkoituksena on pakata liikenne mahdollisimman pieneen tilaan, mikä onnistuu vain tarkastelemalla pakettien todellista sisältöä.
Vaikka liikenne puretaan, Nokia vakuuttaa, että mitään tietoja ei tallenneta välityspalvelinten muistiin.
Salatunkin datan purkaminen pakkaavissa välimuistin käyttöön perustuvissa selaimissa ei ole varsinaisesti uusi asia, sillä esimerkiksi Opera Minin pakkaus on toteutettu samalla tekniikalla. Nokia kuitenkin lupaa parantaa käyttäjäehtojensa kohtaa, jossa käyttäjälle kerrotaan salatun datan purkamisesta.
Mutta kuten intialaistutkijan löydöstä uutisoiva GigaOm-huomauttaa, jos haluaa hoitaa esimerkiksi pankkiasiansa täydellisen yksityisesti, ne kannattaa tehdä jollain muulla selaimella, vaikka Nokia ei olekaan antanut aihetta epäillä toimintansa laillisuutta.
Xpress Browser löytyy Nokian Asha-puhelimista ja se on myös tarjolla yhtiön Lumia-puhelimille.
Edit 13.1.2013 Lisätty linkki alkuperäiseen blogiin.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Nokia Xpress
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.