Kiinalaiset älypuhelinvalmistajat nousivat viiden kärkeen

Teemu Laitila
25. tammikuuta, 2013 16:43

Älypuhelinmarkkinoiden painopiste on siirtymässä kiihtyvällä tahdilla Kiinaan. Tutkimusyhtiö IDC:n tuoreimpien myyntilukutilastojen perusteella kiinalaiset ZTE ja Huawei ovat nousseet älypuhelinmyynnin viiden kärkeen tiputtaen listalta LG:n ja HTC:n.
Listaa johtavat edelleen omassa luokassaan kilpailevat Samsung ja Apple. Samsung myi vuoden viimeisellä neljänneksellä IDC:n arvion mukaan vajaat 64 miljoonaa älypuhelinta. Samsungin myyntimäärissä oli muhkea 76 prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna. Käytännössä Samsung hallitsee 29 prosenttia älypuhelinmarkkinoista.
Apple puolestaan myi lähes 48 miljoonaa puhelinta, mutta sen markkinaosuus kutistui runsaalla prosenttiyksiköllä 21,8 prosenttiin vaikka myyntimäärät itsessään kasvoivat 29 prosenttia.
Kahden mobiilijätin jälkeisten kolmen paikan jako on listan mielenkiintoisin osuus. Kolmanneksi listalla on noussut kiinalainen Huawei, jonka myyntimäärät kasvoivat prosentuaalisesti vielä Samsungiakin enemmän. Huawei kasvatti myyntiään 89,5 prosentin verran vuoden aikana päätyen 10,8 miljoonaan älypuhelimeen. Huawei on pitkään profiloitunut halvemman hintaluokan puhelinten valmistajana, mutta viime aikoina yhtiö on pyrkinyt voimalla hintaluokissa ylöspäin samalla, kun markkinoita laajennettu länsimaiden suuntaan.
Huawei on kohtalaisen uusi tulokas markkinoilla, mutta se ohitti listalla muun muassa neljänneksi jääneen Sonyn, joka IDC:n arvion mukaan myi noin miljoona puhelinta kiinalaiskilpailijaansa vähemmän. Sony ei kuitenkaan vielä ole julkaissut omia virallisia myyntilukujaan viimeisen neljänneksen osalta, joten IDC:n numerot saattavat vielä muuttua.
Toinen listan kiinalaistulokas on ZTE, joka hävisi Sonylle vain hieman kokonaismyyntimäärissä. ZTE myi 9,5 miljoonaa älypuhelinta, jossa kasvua vuoden takaiseen oli 48,4 prosenttia.
Kun Samsung ja Apple hallitsevat yhdessä puolikasta koko älypuhelinkakusta, kilpailu toisesta puolikkaasta on äärimmäisen tiukkaa. Listan kolme haastajaa myivät kaikki 9,5 - 10,8 miljoonaa puhelinta.
Vielä vuosi sitten Nokia oli listalla kolmantena 19,6 miljoonan myydyn puhelimen voimalla. Nokian tuoreimpien tietojen perusteella yhtiö myi viimeisellä neljänneksellä noin 4,4 miljoonaa Lumia-puhelinta, joka ei oikeuta sijaan viiden kärjessä.


Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.