Operaattorilukituksen purku kielletään Yhdysvalloissa

Teemu Laitila
26. tammikuuta, 2013 14:09

Operaattorilukittujen puhelinten lukituksen avaaminen omatoimisesti kielletään Yhdysvalloissa tästä päivästä alkaen. Kielto perustuu DMCA-lakiin (Digital Millenium Copyright Act), jonka puitteissa kuitenkin puhelinten niin sanottu jailbreaikkaus pysyy edelleen laillisena, kunhan operaattorilukkoon ei kajota.
Amerikkalaiskäyttäjille puhelinten operaattorilukituksen purkaminen on ollut erityisen tärkeä ominaisuus, sillä lähes kaikki puhelimet myydään liittymien yhteydessä kytkykaupalla. Lukitus kuitenkin estää puhelimen käytön toisella SIM-kortilla esimerkiksi matkustaessa.
Kansalaisoikeuksia verkossa ajava EFF pitää kieltoa ongelmallisena.
- DMCA-lakia ei otaksuttavasti ole säädetty lukitsemaan käyttäjien puhelimia vain yhdelle operaattorille. Asiasta pitäisi päättää oikeudessa, EFF:n lakimies toteaa Mashable.com-sivuston mukaan.
Suomessa lukituksen purkaminen liikkuu lain kannalta harmaalla alueella, sillä lukituksen poistamien kytkysopimuksen voimassaolon aikana rikkoo ainakin operaattorin kanssa solmittua liittymäsopimusta, vaikka ei suoranaisesti olisikaan lain vastaista. Suomessa myös harvempi puhelinmalli on SIM-lukittu.

Lue myös nämä
Tägit
SIM-lukitus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.