HTC:lla kuohuu, kehitystiimit tekevät ylitöitä ilman palkkaa

Matti Robinson
8. helmikuuta, 2013 12:50

HTC:n ongelmat ovat jatkuneet nyt toista vuotta eikä toistaiseksi näy loppua heikkenevään tulokseen. Yhtiön tulos oli viime neljänneksellä huonoin noin kahdeksaan vuoteen ja voitto pieneni edellisvuodesta peräti 91 prosenttia.
Ongelmiin syynä on yksinkertaisesti puhelinten kysyntä -- tai siihen johtanut heikko markkinointi. Android-leirissä Samsung on vienyt taiwanilaisyhtiötä kuin sikaa narussa ja Windows Phone -puolella Nokia on kaapannut suuren osan myynnistä.
Mielenkiintoista tapauksessa on, ettei HTC ole syöksykierteen aikana tehnyt massiivisia leikkauksia työvoimasta. UnwiredView'n huomioiden mukaan jotain epäilyttävää on kuitenkin tapahtunut yhtiön tutkimus ja kehitys -osastolla, jonka kustannukset romahtivat 2011 lopulla peräti 60 prosenttia. Vuonna 2012 kustannukset ovat pienentyneet entisestään.
Yhtiön työntekijöiden joukosta on lähetetty tilanteesta huolestuneena nimetön kirje toimitusjohtaja Peter Choulle. Siinä kerrotaan, että yrityksen poistamat ylityökorvaukset ovat erittäin kohtuuton tapa kohdella työvoimaa. Yli 5000 insinööriä työskentelee 12 tunnin päiviä ilman minkäänlaisia korvauksia ylimääräisistä työtunneista.
Ilmeisesti tätä "yhteisen vastuun järjestelmää" käyttäen HTC on paikannut myynnissä menetetyt tulot. Jopa miljoonia työtunteja vuositasolla on siten jäänyt korvauksetta, joten on selvää, että yhtiö pysyy pinnalla helpommin. Tällä tavoin on vältytty myös suuremmilta lomautuksilta ja irtisanomisilta.
HTC:n johdon mukaan kyse on täysin maan työlakeja noudattavasta käytännöstä. Yhtiön onni kuitenkin on, että työntekijät ovat ilmeisen uskollisia yritykselleen. Ajoittain loistavia puhelimia valmistavan HTC:n insinööreille löytyisi varmasti käyttöä lukuisten muiden aasialaisten puhelinvalmistajien leivistä.
Työntekijöiden -- tai ainakin osan niistä -- mitta alkaa täyttyä, joten jotain HTC:n on todennäköisesti tehtävä. Ehkäpä tulevan M7-lippulaivamallin myynti saa HTC:n pitkästä aikaa nousuun.

Lue myös nämä
Tägit
HTC HTC M7
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.