Puhelimen voi saada luotolla käteiskauppaa halvemmalla - laitonta?

Valtteri Ahonen
8. helmikuuta, 2013 13:29

Keskisuomalainen kirjoittaa puhelinkauppaa kohdanneesta uudesta ilmiöstä, jonka myötä puhelinten luottohinnat saattavat olla käteiskauppahintoja edullisempia.
Lain mukaan luoton ottamiseen ei saisi liittyä alennuksia tuotteen hintaan käteismaksuun verrattuna.
– Yleisellä tasolla, jos kysymys on juridisesti luottosopimuksesta, kuluttajalle ei saa tarjota tuotteen maksamisen yhteydessä alennusta tai muuta erityistä etua luotolla maksamisesta, kertoo kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.
Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi puolustautuu kuitekin sanomalla, ettei asiakkaille tarjottu pidennetty maksuaika ole juridisessa mielessä luotto, sillä se on koroton ja kuluton.
Korven mukaan älypuhelinten yleistymisen myötä puhelinten hinnat ovat nousseet niin suuriksi, että asiakkaille on haluttu tarjota lisää maksuvaihtoehtoja, jotta laitteiden hankkiminen olisi mahdollista yhä useammalle.
- Koska olemme halunneet tehdä kuukausieristä järkevän kokoisia, etsimme täysiin sentteihin pyöristyvän hinnan, joka toimii yhden, kahden ja kolmen vuoden sopimuksilla. Tämä johtaa siihen, että luottokaupassa hinta on yleensä hieman halvempi, Korpi kertoo.
Hintaero ei yleensä ole kuin muutamia euroja. Esimerkiksi Nokia Lumia 920:n saa käteisellä Elisa kaupasta 599 eurolla, kun taas "luottokauppahinnaksi" jää 597,60.

Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin osamaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.