Suomessa kehitellään uudenlaista puhelinten P2P-verkkoa

Teemu Laitila
11. helmikuuta, 2013 17:09

Aalto-yliopistossa kehitellään uudenlaista P2P-verkkoa, jossa mobiililaitteet voisivat jakaa monenlaista tietoa keskenään. Tutkijat uskovat, että moni olisi valmis jakamaan ja vaihtamaan tietoa muiden kanssa helposti ja nopeasti.
Jaetun tiedon tyypille ei sinänsä ole rajoitteita ja se voisi olla esimerkiksi perinteistä sisältöä kuten musiikkia, videota tai kuvia, mutta myös puhelimen sensorien tuottamaan tietoa kuten paikkatietoa tai laitteen välimuistiin tallennettua tietoa. Tähän mennessä vastaavaan tiedon jakamiseen on käytetty lähinnä internetiä.
- Mobiililaitteiden välinen suora tiedonvaihto ei vielä ole ollut mahdollista, koska siihen tarvittava perusteknologia puuttuu, professor Jörg Ott Sähkötekniikan korkeakoulusta kertoo tiedotteessa.
Tekniikka on nimetty PDP:ksi, joka tulee sanoista picking digital pockets, joka puolestaan viittaa tiedon poimimiseen muiden taskuista. PDP on tarkoitettu toimimaan vain lähietäisyydellä, mutta käyttäjiensä myötä se voisi muodostaa maantieteellisesti laajankin verkon.
Vaikka tekniikan nimi viittaa leikkisästi taskuvarkauksiin, yksityisyydensuoja on tarkoitus ottaa kehitystyössä vakavasti. Tietoturvan lisäksi haasteita luo se, että puhelimissa on monenlaita tietoa, joka on monessa eri muodossa, minkä vuoksi siihen käsiksi pääseminen on hankalaa.
(Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto)

Lue myös nämä
Tägit
Aalto-yliopisto PDP
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.