Nokia: Microsoftin ryhtyminen puhelinvalmistajaksi on meille riski

Teemu Laitila
10. maaliskuuta, 2013 15:10

Nokian mukaan Microsoftin julkaisema oma "Surface-puhelin" olisi riski Nokian menestymiselle Windows Phone -ekoysteemissä. Vielä viime syksynä Nokia ei ainakaan virallisesti uskonut Microsoftin puhelinsuunnitelmiin ja toimitusjohtaja Steven Elop jopa vakuutti mahdollisen Surface-puhelimen olevan hyväksi koko ekosysteemille.
Syksystä on kuitenkin kulunut aikaa ja eikä Nokian puhelinmyynti ole lähtenyt nousuun yhtiön toivomalla tavalla. Jos Microsoft julkaisisi oman puhelinmallin ja keskittäisi markkinointipanostuksensa kokonaan sen taakse, Nokia voisi menettää paljon arvokasta näkyvyyttä erityisesti Yhdysvalloissa.
Nokian muuttunut käsitys tilanteesta käy ilmi lain vaatimasta ilmoituksesta, jonka yhtiö joutuu tekemään arvopaperikauppaa valvovalle viranomaiselle Yhdysvalloissa. CNETin havaitsemassa ilmoituksessa Nokia listaa mahdollisiksi riskeiksi strategiamuutokset, joilla voi olla negatiivinen vaikutus Nokiaan. "Microsoft saattaa esimerkiksi Surface-tabletin lisäksi laajentaa strategiaansa muihin sen omalla brändillä myytäviin mobiililaitteisiin kuten älypuhelimiin. Muutos saattaisi tarkoittaa Microsoftin fokuksen siirtymistä omiin laitteisiinsa ekosysteemin muiden valmistajien kuten Nokian laitteista", selvityksessä analysoidaan.
Toinen Nokian näkemä mahdollinen riski liittyy myös Microsoftin strategiamuutoksiin, mutta se on jo pidempään huhuttua Surface-puhelinta epätodennäköisempi vaihtoehto. Nokian yhtiön toiminnalle olisi haitallista, jos Microsoft vähentäisi investointejaan Windows Phone -järjestelmään tai jopa lopettaisi sen kehityksen kokonaan. Ottaen huomioon Nokian panostukset Microsoftin mobiiliekosysteemiin, "negatiiviset vaikutukset" kuulostaa kohtalaisen miedolta ilmaisulta. Toisaalta nykymaailmassa Microsoft ei yksinkertaisesti pärjää ilman mobiilikäyttöjärjestelmää eli riski koko järjestelmän kehityksen lopettamisesta on lähinnä teoreettinen.
Surface-puhelinta on kuitenkin pidetty jo pitkään todellisena kehityksen alla olevana laitteena, joka on kuitenkin Microsoftin kannalta edelleen vain varasuunnitelma, jos sen kumppaneiden puhelinmyynti ei lähde kantamaan hedelmää.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.