Samsung Galaxy S4: 5 tuumaa, Full HD ja läjä uusia sovelluksia

Teemu Laitila
15. maaliskuuta, 2013 10:54

Samsung julkaisi viime yönä New Yorkissa odotetusti Galaxy S 4 -puhelimen, jonka on tarkoitus kantaa Galaxy-sarjan soihtua eteenpäin seuraavan vuoden verran. Kuten jo ennakkokuvissa nähtiin, puhelimen ulkomuodossa ei ole tapahtunut suurempia muutoksia, mutta sisällä ja käyttöjärjestelmässä on paljon uutta.
Puhelimen muotoilu muistuttaa paljolti edeltäjäänsä, mutta veden hiomasta, ei oikein minkään muotoisesta kivestä on edetty hieman kulmikkaampaan designiin. Muovi on edelleen laitteen pääasiallinen pintamateriaali, mutta kiiltävä ja sileä pinta on vaihtunut karheaan tekstuuriin. Aluksi värivaihtoehtoina ovat musta ja valkoinen tai "white frost" ja "black mist" kuten Samsung niitä kutsuu. Samsung vaikuttaa löytäneen oman muotokielensä, tai yhtiössä ainakin ajatellaan, että ennätyslukemia myyneen edeltäjän reseptiä ei kannata mennä liiaksi muuttelemaan.
Galaxy S 4 on kuitenkin edeltäjäänsä ohuempi ja fyysiset mitat eivät ole muutoinkaan juuri kasvaneet, sillä näytön ympärillä olevia reunuksia on saatu ohennettua edelliseen verrattuna. Tarkat mitat ovat 136,6 x 69,8 x 7,9 ja painoa on 130 grammaa.


Näytön koko on kasvanut 4,99 tuumaan ja resoluutio 1920x1080 pikseliin, mikä tarkoittaa 441 pikseliä tuumaa kohti. Näyttö on Super AMOLED HD -tekniikkaa ja se perustuu PenTile-matriisiin, mikä tuskin kuitenkaan haittaa suuremmin näytön tarkkuuden ansiosta.
Tutun oloisen ulkokuoren alta löytyy täysin uutta rautaa, joka Galaxy S -sarjan perinteiden mukaisesti on ainakin numeroiden perusteella huippuluokkaa. Galaxy S 4 tulee markkinoille kahtena eri versiona, joista toisessa käytetään Qualcommin Snapdragon 600 -piiriä, mutta suomalaiset todennäköisesti saavat Samsungin omaan Exynos 5410 Octa -piiriin perustuvan version. Prosessorin neljä Cortex-A15-ydintä toimivat 1,6 GHz:n taajuudella ja niiden lisäksi perustoimintaa pyörittävät 1,2 GHz:n taajuudella toimivat Cortex-A7-ytimet. Muistia löytyy kaksi gigatavua, tallennustilaa mallista riippuen 16, 32 tai 64 gigatavua, joka on laajennettavissa muistikortilla.
Perinteisten yhteyksien puolelta kannattaa mainita erikseen WLANnin ac-tekniikka sekä infrapunalähetin television ohjaamiseen. Akun kapasiteetti on 2600 mAh, jonka riittävyys ison ja tarkan näytön ajamisessa jää nähtäväksi.


Vaikka rauta on uutta ja Full HD -resoluution näyttö ensimmäinen laatuaan, isompaa, nopeampaa ja parempaa ei voi pitää varsinaisena yllätyksenä. Galaxy S 4:n todelliset uudistukset löytyvätkin ohjelmistopuolelta.
Samsung on paketoinut tämän hetken tuoreimman Android 4.2.2 -version omaan TouchWiz-käyttöliittymäänsä, joka tarjoilee joukon uusia ja enemmän tai vähemmän hyödyllisen oloisia S- ja Smart-alkuisia toimintoja. Mukana on edelleen viime vuonna esitelty silmien liikettä seuraava Smart Stay, joka on saanut seurakseen Smart Pause -toiminnon. Sen tarkoituksena on keskeyttää videotoisto, kun käyttäjän katse harhailee pois ruudulta. Smart Scroll puolestaan yrittää vierittää sivua katseen mukana, mutta raporttien mukaan ohjaaminen on helpompaa puhelinta kallistamalla.
Kynällä varustetuista Note-malleista on lainattu Air View, joka toimii pitelemällä sormea esimerkiksi gallerian kuvien päällä esikatselukuvien avaamiseksi. Air Gestures mahdollistaa puolestaan puhelimen ohjaamisen huitomalla kädellä ruudun päällä. Käden liikkeillä voi vierittää esimerkiksi nettisivua tai siirtyä edelliselle sivulle. S Translator puolestaan on integroitu puhelimen viestiominaisuuksiin ja sen tarkoitus on nimensä mukaisesti kääntää viestejä kieleltä toiselle.
S Health taas on Samsungin oma terveys- ja liikuntasovellus, joka puhelimen askelmittarin avulla seuraa esimerkiksi käyttäjän kävelymääriä tai pitää kirjaa syömisestä. Sovellukselle on tulossa myös oma lisälaitteensa, S Band, joka ranteeseen kiinnitettynä seuraa liikuntasuorituksia ja synkronoi tiedot puhelimen kanssa.
Viihdepuolella puhelimeen on entisten etätoisto-ominaisuuksien lisäksi tuotu Group Play, joka synkronoi musiikin toiston läheisyydessä olevien Galaxy S 4 -puhelinten kanssa. Sen avulla voi myös pelata moninpelejä ja julkistuksen aikaan tuettuina ovat Asphalt 7 ja Gun Bros 2.


Ohjelmistopuolella ovat myös suurin osa Galaxy S 4:n kameran uudistuksista. Laite on varustettu 13 megapikselin kennolla, mikä alkaa olla normaali tilanne nykyisissä huippupuhelimissa. Samsung on kuitenkin panostanut kameran toimintoihin ja esimerkiksi käyttöliittymään on otettu mallia Galaxy Camerasta. Kamera tukee etu- ja takakameran käyttöä samanaikaisesti ja kuvien tallentamista yhteen, HTC Onen tapaan se osaa myös tallentaa lyhyitä videopätkiä äänen kera, Drama Shot tallentaa useamman kuvan sarjan ja luo niistä yhden kokonaisuuden, Cinema Photo tekee GIF-kuvia Nokian Lumia-puhelimista tutun Cinemagraph-toiminnon tapaan ja Eraserin avulla kuvista voi poistaa ylimääräisiä elementtejä.
Galaxy S 4 saapuu markkinoille maailmanlaajuisesti vuoden toisen neljänneksen aikana ja sen suositushinta asettuu noin 600 euron tietämille.
Edit 15.3.2013 11:30 Korjattu puhelimen nimeksi Galaxy S 4. Samsung on luopunut roomalaisten numeroiden käytöstä nimessä.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Android Samsung Galaxy S4
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.