Analyytikko: Isoruutuisten Lumioiden puute uhkaa Nokian nousua

Teemu Laitila
3. huhtikuuta, 2013 18:12

Nokian pitäisi mitä pikimmin julkaista nykytrendien mukainen vähintään viiden tuuman ruudulla varustettu puhelin, väittää Bloombergin haastattelema tutkimusyhtiö IDC:n analyytikko Francisco Jeronimo. Analyytikko varoittaa, että isoruutuisen puhelin puute uhkaa muodostua samanlaiseksi esteeksi yhtiön menestykselle kuin simpukkapuhelinten tai kosketusnäyttöjen puute aikanaan.
Etenkin Android-valmistajilla alkaa olla tarjolla jos jonkinlaisia vähintään viiden tuuman puhelimia sekä tabletin ja puhelimen rajoilla häilyviä "puhletteja". Yli viiden tuuman laitteissa myös Full HD -resoluutio alkaa olla normi. Nokian nykyinnen lippulaiva Lumia 920 sisältää 4,5 tuuman kokoisen ruudun, joka toimii 1280x768 pikselin resoluutiolla.
Puhelinten ruutujen koon kasvu on muuttanut median käyttöä ja yhä useampi katsoo pidempiäkin videopätkiä puhelimen ruudulta. Kehitystä on myös vauhdittanut mobiiliyhteyksien kasvaneet nopeudet, joilla hyvälaatuista videota saadaan toistettua myös liikkeellä ollessa.
Nokia on tähän mennessä kommentoinut puhlettien kehitystä vain siltä osin, että yhtiö seuraa tiiviisti kuluttajien kiinnostusta isompiruutuisiin laitteisiin. Bloombergin mukaan viiden tuuman tai sitä isommalla ruudulla varustettujen laitteiden myynti ylsi viime vuonna lähes 30 miljoonaan kappaleeseen. Se on iso määrä, mutta toisaalta rajoitetuilla resursseilla toimiva Nokia saattaa mieluummin pitäytyä laajemman yleisön suosiota nauttivissa neljän tuuman laitteissa.
Lisäksi toinen Nokian puhletti-intoa rajoittava tekijä on tällä hetkellä Microsoftin Windows Phone 8 -järjestelmän puutteellinen tuki suuremmille resoluutioille. Windows Phone 8 tukee vain enintään 1280x768 pikselin resoluutiota, joka levitettynä viiden tuuman ruudulle ei välttämättä pärjäisi kilpailijoille. Tuki Full HD -resoluutiolle voisi hyvinkin kuulua syksyllä odetettavaan Windows Phone 8 -päivitykseen, jonka ilmestymisen jälkeen saatetaan hyvinkin nähdä ensimmäiset yli viiden tuuman Windows-puhelimet.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.