Microsoft jahtaa nyt Android-lisenssiä Motorolalta

Teemu Laitila
24. huhtikuuta, 2013 14:47

Microsoft on viime päivinä taas solminut uusia sopimuksia kahden merkittävän laitevalmistajan kanssa Android-laitteista maksettavista rojaltimaksuista. Isoista valmistajista vain Googlen omistama Motorola ja kiinalainen Huawei ovat toistaiseksi kieltäytyneet sopimuksesta.
Maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja Huawei on Microsoftin kannalta merkittävä kohde ja yhtiöiden onkin kerrottu neuvottelevan lisensseistä. Kun suurin osa Android-valmistajista Samsungia myöten on taipunut ostamaan Microsoftilta lisenssin, Huaweillakaan ei pitäisi olla erityistä syytä tehdä tilanteesta hankalampaa kuin tarpeellista viemällä neuvotteluja lakitupaan saakka.
Sen sijaan Googlen omistaman Motorolan taipuminen lisenssisopimukseen on sekä Microsoftille että Motorolalle periaatteellinen kysymys, vaikka Motorola onkin viime vuosina kutistunut pikkutekijäksi puhelinmarkkinoilla. Jos Motorola suostuisi maksamaan lisenssimaksun Microsoftin vaatimista Androidissa käytetyistä tekniikoista, Google myöntäisi samalla, että Android ei todellisuudessa olekaan valmistajien kannalta ilmainen käyttöjärjestelmä, kuten yhtiön virallinen kanta kuuluu.
Microsoftin mukaan jo 80 prosenttia Yhdysvalloista myydyistä Android-puhelimista kuuluu Microsoftin lisenssin piiriin kuten myös "valtaosa" muualla maailmassa myydyistä puhelimista, sanomalehti The Guardian kertoo. Microsoft on toistuvasti toitottanut Android-lisensseistä kertoessaan yhtiön näkemystä lisensointimallin hyödyistä verrattuna asioiden puimiseen oikeudessa. Taktiikka on tähän mennessä toiminut hyvin, vaikka kukaan ei toisaalta tiedä, millaisia uhkauksia Microsoft on esittänyt neuvottelujen yhteydessä.
Motorola on toistaiseksi vastustanut Microsoftin vaatimuksia ja kuten Guardian huomauttaa, jopa taistellut vastaan omilla erityisesti Xbox-konsoliin kohdistetuilla patenttivaateillaan, jotka liittyvät langattomiin yhteyksiin ja h.264-videopakkaukseen.
Motorolan vaatimuksia kuitenkin vesittää niiden liittyminen standardien kannalta välttämättömiin tekniikoihin, jolloin lisenssiehtojen on oltava reiluja, kohtuullisia ja tasapuolisia. Guardianin mukaan Yhdysvaltain kauppakomissio käytännössä kielsi tammikuussa Motorolaa nostamasta oikeusjuttuja ellei yhtiöllä ole pitävää näyttöä siitä, että vastapuoli on täysin haluton lisenssineuvotteluihin. Microsoftin patentteja taas ei ole sidottu FRAND-ehtoihin eli yhtiö voi vaatia niistä markkinahinnan ja asettaa haluamansa ehdot.
Microsoft toivoo edelleen pääsevänsä Motorolan kanssa sopimukseen ilman apua lakituvasta, mutta tilanne ei vaikuta helpolta kun kyseessä on koko Googlen Android-bisnesmallin uskottavuus.

Lue myös nämä
Tägit
Motorola Android Microsoft patentti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.