Taulukko paljastaa pahasti jakautuneen mobiilialan karun tilan

Teemu Laitila
3. toukokuuta, 2013 21:19

Koko mobiiliala on kasvanut huimaa vauhtia viime vuosina, mutta kasvu ei ole jakautunut tasaisesti eri yhtiöiden välille. Kenellekään ei tule yllätyksenä, että eniten kasvusta ovat hyötyneet Apple ja Samsung, jotka yhdessä hallitsevat melko tarkalleen puolikasta älypuhelinmarkkinoista.
Enders-yhtiön analyytikon Benedict Evansin blogissaan julkistama taulukko paljastaa karusti, miten puhelinmarkkinoiden kasvu on viime vuosina näkynyt lähinnä Samsungin ja Applen liikevaihdossa. Taulukko listaa kahdeksan eri valmistajan puhelinbisneksen (sisältäen myös peruspuhelimet niiltä osin, kuin ne valikoimiin kuuluvat) liikevaihdon kehityksen kolmelta edelliseltä vuodelta.
Samsungin ja Applen jyrkästi nousevien kuvaajien jälkeen Nokian alaspäin viettävä rinne on surullisen näköinen. Myös kanadalaisen Blackberryn (entinen RIM) kuvaaja viettää lähinnä alaspäin. Android-valmistajien kuvaajissa on hienoisia eroja, mutta joukosta ainut kevyen nousujohteisesti kehittynyt on LG, joka nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä taas maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi.
Tilasto näyttäisi hieman erilaiselta, jos mukaan olisi saatu myös kasvava kiinalaisvalmistajien joukko. Huawei ja ZTE pitävät hallussaan älypuhelinmarkkinoiden neljättä ja viidettä sijaa ja ne ovat nousseet nykyiseen asemaansa samalla kun perinteisemmät elektroniikkavalmistajat ovat painineet vaikeuksissaan. Kiinalaisyhtiöistä ei kuitenkaan ole saatavilla kattavaa dataa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia LG Apple Samsung Sony Motorola Android BlackBerry HTC talous
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.