Intia vaatii Nokialta 29 miljoonaa euroa veronkierron takia

Manu Pitkänen
30. toukokuuta, 2013 11:42

Intia on esittänyt uusia verovaateita Nokiaa kohtaan. Suomalaisyhtiön sanotaan hankkineen laittomasti 1,83 miljardin rupian verohyödyn ohjelmistoviennille annettujen poikkeuspykälien avulla. Wall Street Journalille puhuneen intialaisen viranomaisen mukaan kyse ei ole viennistä jos tuote viedään maan ulkopuolelle ja tuodaan takaisin ja myydään.
Viranomaiset vaativat Nokialta nyt 2,09 miljardia rupiaa eli noin 29 miljoonaa euroa. Nokia kiistää tehneensä mitään laitonta. Intialaiset tutkivat Nokian toimintaa myös paljon suuremmassa jutussa, jossa Nokia syytetään noin 300 miljoonan euron veronkierrosta. Tässäkin tapauksessa Nokia on vakuuttanut olevansa syytön.
Viimeaikoina on puhuttu paljon teknologiayhtiöiden verosuunnittelusta. Esimerkiksi Apple päätti rahoittaa omien osakkeiden oston velkarahalla, vaikka yhtiöllä on kassassa käteistä noin 145 miljardin dollarin edestä. Rahoista noin 100 miljardia on kuitenkin ulkomaisten tytäryhtiöiden tileillä ja niiden siirtäminen Yhdysvaltoihin synnyttäisi suuret veroseuraamukset. Apple säästää järjestelyllä arviolta yhdeksän miljardia dollaria. Applen toimitusjohtaja Tim Cook puolusti yhtiön veropolitiikkaa Yhdysvaltain senaatille viime viikolla.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Intia verotus
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.