Yle: Roaming-maksujen poisto saattaisi nostaa datapakettien hintaa

Teemu Laitila
31. toukokuuta, 2013 13:14

Tele- ja nettioperaattoreita edustava FiCom arvioi Yle Uutisten mukaan, että verkkovierailumaksujen poistaminen EU:n sisällä saattaa siirtyä muihin kuluttajahintoihin.
EU:n digitaalisista palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes kertoi eilen ajavansa verkkovierailu- eli roaming-maksuista luopumista jo ensi vuoden loppuun mennessä. Jos suunnitelma toteutuu, esimerkiksi älypuhelimen käyttäjä voisi hyödyntää puhelimensa dataominaisuuksia missä tahansa EU-maassa samaan hintaan kuin kotimaassaan.
Asiaa Ylelle kommentoinut FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento toteaa, että operaattoreille datankäytöstä syntyvät maksut eivät muutoksesta huolimatta häviä mihinkään, mikä voisi tarkoittaa kulujen perimistä muuta kautta. Sventon mukaan EU on kuitenkin tiedottanut suunnitelmistaan erittäin niukasti ja Svento kertoo olevansa asiassa huhujen varassa, joten lopullisia arvioita on hankala tehdä.
Roaming-maksujen poistolla yritetään saada aikaan aidot, koko unionin laajuiset sisämarkkinat teleoperaattoreille. Se tarkoittaisi muun muassa kilpailun avaamista koko EU:n laajuisena eli esimerkiksi eurooppalaiset operaattorijätit voisivat osallistua Suomen taajuushuutokauppoihin. Svento pitää kehitystä huolestuttavana, sillä pienillä suomalaisoperaattoreilla ei ole resursseja kilpailla huomattavasti isompien eurooppalaisoperaattoreiden kanssa.
Toimivilla ja yhtenäisillä sisämarkkinoilla halutaan tehostaa koko alan toimintaa. Operaattoreiden globaalin kattojärjestön GSMA:n mukaan EU on jäänyt viime vuosina pahasti Yhdysvaltojen jälkeen mobiiliverkkojen kehityksessä. Yhdysvalloissa verkkojen nopeudet ovat jo keskimäärin 75 prosenttia EU:n aluetta korkeammat ja LTE-yhteyksien määrä on merkittävästi suurempi. Tehokkaasti toimiva infrastruktuuri on myös antanut edellytykset hyviä yhteyksiä hyödyntävien uusien palveluiden syntymiselle.

Lue myös nämä
Tägit
EU Euroopan Unioni FiCom roaming
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.