Näiltä kaikilta Apple "varasti" ominaisuuksia iOS 7:ään

Manu Pitkänen
11. kesäkuuta, 2013 11:32

Applen eilen esittelemä iOS 7 -käyttöjärjestelmä on saanut hieman sekavan vastaanoton. Käyttöjärjestelmän ulkonäön uusimiselle on ollut tarvetta, ja tähän tarpeeseen vastattiin, mutta uusi suunta ei ole saanut kaikkia vakuuttuneiksi. Toisaalta, milloin mitään suosittua ohjelmistoa tai palvelua on kyetty uudistamaan ilman että joku pahoittaa mielensä tai ajattelee "vanhan olleen parempi".
Osa käyttöliittymässä tehdyistä ratkaisuista ei ole välttämättä optimaalisia ja jotkut jopa hieman lapsellisia, kuten vaikkapa Safarin uusi ikoni. IOS 7:ssä otettu design-suunta on kuitenkin (mielestäni) askel oikeaan suuntaan ja kehityskelpoinen. Käyttöliittymäuudistustyötä johtanut Jonny Ive otti ohjakset käsiin vasta viime vuoden lopulla. Näkisin uudistustyön jatkuvan vielä iOS 7:n jälkeenkin.
Ihan kaikkea uutta ei voi kuitenkaan laittaa Iven, Craig Federighin tai Eddy Cuen nimiin. GigaOmin Kevin Tofel on koostanut artikkelin muutamista uudistuksia, joita on nähty Applen kilpailijoilla jo aiemmin.
Microsoft on tasomaisen designin edelläkävijä älypuhelinohjelmistoissa. Vaikka iOS 7 ei olekaan 1:1-kopio Microsoftin Modern-käyttöliittymässä, seuraa se kuitenkin selvästi Windows-valmistajan raivaamaa polkua. Käyttöliittymässä on havaittavissa myös lainauksia Nokia N9:stä. Kyseinen puhelin tuli ainakin allekirjoittaneen mieleen heti kun Federighi siirtyi edelliselle sivulle Safarilla liikuttamalla sormea puhelimen näytön reunasta keskelle.
Safarin välilehtien sulkemiseen käytetty ele on nähty aiemmin Androidissa. IOS:n Control Panelista tuli niin ikään mieleen Androidin (ja erityisesti Samsungin puhelimien) pikavalinnat langattomille yhteyksille ja virransäästöominaisuuksille. Edelleen, puhelimen kallistukseen reagoivia taustakuvia on ollut saatavilla Androidille vähän aikaa ja synkronoitavat ilmoitukset Google esitteli toukokuussa.
Uusi moniajojärjestelmä toimii vuorostaan kuin Palmin webOS:ssä ja sääsovelluksen animaatiot tuovat mieleen HTC:n. Kalenteri-ohjelmassa Apple on ottanut vaikutteita Sunriselta ja sähköpostisovelluksen siirto- ja poisto-eleet viittaavat Mailboxiin, huomauttaa TechCrunch. IPhoto-ohjelmassa voidaan nähdä taas flayvrin piirteitä.
ITunes Radiollakin on esikuvia, kuten Pandora ja Nokia Musiikki. Nokia onkin jo ehättänyt korostamaan olevansa edellä Applea tällä saralla.
Huomasitko muita lainauksia?

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Apple iPad iOS 7
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.