Arvostelu: Nokia Lumia 720 on iso ja edullinen Windows-puhelin

Valtteri Ahonen
29. kesäkuuta, 2013 11:18

Lumia 720 osuu hieman erikoiseen hintaluokkaan. Se ei ole aivan edullisimmasta päästä, mutta siinä ei myöskään ole aivan kaikkia huippuominaisuuksia. Esimerkiksi langaton lataus on saatavissa vain lisäkuorella, minkä lisäksi Nokian PureView-kamera puuttuu. Näytön resoluutio on vain 800 x 480 ja muistia on 512 MB. Näyttö on kuitenkin suurempi kuin halvemmassa 620:ssa, minkä lisäksi kamera on viiden megapikselin sijasta 6,7 MP ja muutenkin hieman kyvykkäämpi, ainakin paperilla.
Keskiluokan luurit ovat vähiten keskusteltu luokka. Halpoja puhelimia menee aina, ja niihin valmistajat ovat pyrkineet tuomaan jatkuvasti yhä enemmän isojen poikien ominaisuuksia. Lumia 620 palvelee tässä luokassa hyvin, ja piakkoin pitäisi myös selvitä, kuinka 520 hoitaa omaa tonttiaan vielä alemmalla hinnalla. Lumia 820 on jo selkeästi hinnaltaan ylemmässä luokassa, ja siitä ylöspäin mentäessä voidaan jo puhua ns. lippulaivapuhelimista, joissa on kaikki valmistajien keksimät hienoudet.

Videoarvostelu

Tekniset tiedot ja muotoilu

Ulkomitat: 127,9 x 67,5 x 9 mm
Näyttö: Kapasitiivinen 4,3" WVGA (800 x 480) ClearBlack IPS LCD, 15:9
Prosessori: Snapdragon S4, 1GHz tuplaydinprosessori
RAM: 512 MB
Tallennus: 8 Gt sisäinen muisti laajannettavissa muistikortilla, 7 Gt ilmaista tilaa SkyDrivessa
Akku: 2000 mAh
Kamera: Takakamerassa 6,7 megapikseliä ja f/1,9, etukamerassa resoluutio 1280 x 960
Lisäksi: Bluetooth 3.0, (Secure) NFC, GPS
Lumia 720 on niille, jotka haluaisivat parhaat ominaisuudet, mutta eivät ole halukkaita maksamaan niistä 600 euroa. Puhelimen ulkomuoto on hyvin tunnistettavasti nokialainen, vaikkakin 720 on muotokieleltään nokialaisista ehkä lähimpänä HTC:n uusimpia Windows-puhelimia. 720 on kolme milliä 620:aa ohuempi, mutta muutoin mitoiltaan suurempi. Tämä saa ohuuden vielä korostumaan, ja 9 millin puhelin tuntuu kädessä sirolta ja kävyeltä, mutta kuitenkin jämäkältä. Vaikutelma on jopa aika premium.

Järjestelmä ja sovellukset

Toisin kuin (monissa) Android-laitteissa, Windows-puhelinten käyttöjärjestelmä on eri merkkisissäkin laitteissa pitkälti identtinen, lukuun ottamatta valmistajien asentamia ohjelmia. Perusjärjestelmä näyttää ja tuntuu samalta, eikä se ole pariin kuukauteen muuttunut merkittävästi. Niinpä tuntuu hassulta käyttää Windows Phone 8:n ruotimiseen kauheasti aikaa, enkä aio sitä sitten käyttääkään. WP8 on käyttömukavuudeltaan hyvä järjestelmä, jossa valikot rullaavat sulavasti ja ohjelmat aukeavat useimmiten mukisematta. Asetuksissa on muutamia omituisuuksia, mutta kun asiat kerran löytää, niin kyllä niiden luo osaa navigoida uudestaankin. Raskaampien ohjelmien avaaminen kestää jonkin aikaa, mutta käyttö on silti sulavaa.


Järjestelmän heikkoudet liittyvät (kuten aiemminkin sanottua) vielä tällä hetkellä pääasiassa sovellusvalikoimaan ja sovellusten laatuun. Oikeasti tajunnanräjäyttäviä hyviä sovelluksia on todella vähän, minkä lisäksi monet muilta alustoilta tutut sovellukset puuttuvat. WP myös usein sivuutetaan vähäisen suosionsa takia – ei ole yksi tai kaksi kertaa kun jossain on mainostettu jonkin paikallisen palvelun uutta sovellusta, ja sitten selviääkin, että "saatavilla Androidille ja iOS:lle".
Nokia on kunnostautunut sovelluspuolella ja tuonut laitteisiinsa paljon kilkettä, joita muista puhelimista ei löydy. Alunperin myös Nokian kartat olivat eksklusiivisa Lumoissa, mutta Microsoftin kanssa tehty sopimus varmistaa Nokian karttojen saatavuuden kaikkiin Windows Phone 8 –laitteisiin. HERE-palvelut ovat saatavilla myös Android- ja iOS-alustoilla, vaikkakin Nokia on painottanut käyttökokemuksen olevan täydellisin sen omilla laitteilla.



HERE-tuoteperheeseen kuuluvat tavanomaisten karttojen lisäksi ääniohjattu navigointi sekä City Lens, kaupunkiopas. Nokia kokoelmasta Windows-kaupasta löytyy lisäksi paljon muita Nokian tarjoamia sovelluksia, esimerkiksi monia kuvaus- ja kuvankäsittelyohjelmia. Nokia Trailers tarjoaa sisältöä elokuvia seuraaville, Nokia NFC Writerilla voi lukea ja kirjoittaa NFC-tunnisteita. Maininnan arvoinen on tietysti myös Nokia Musiikki, jonka avulla voi tehdä musiikkilöytöjä ilmaiseksi. Nykyisin palvelusta on myös maksullinen versio, jolla kappaleita voi ohittaa rajattomasti.
Puhelimessa on esiasennettuna (ainakin saamassamme brittiversiossa) myös Nokia Care, josta löytyy vinkkejä ja ohjeita puhelimen käyttöön ja päivittämiseen.


Mielestäni Nokia on hoitanut ohjelmistoasian paremmin kuin esimerkiksi Samsung, jonka esiasentamat ohjelmat vievät leijonanosan joidenkin Galaxyjen sisäisestä tallennuskapasiteetista. Suurin osa Nokian ohjelmistoista on vapaaehtoisesti kaupasta asennettavissa, ei esiasennettuina. Meidän testipuhelimessamme valmiina olivat vain karttapalvelut, Nokia Musiikki ja Nokia Care. Kaikki edellämainituista on myös mahdollista poistaa, mikäli niitä ei koe tarvitsevansa.

Windows Phonen "turhat" päivitykset

Tällä hetkellä WP8:ssa tuntuisi olevan muutama markkinoitukin ominaisuus, joilla osa käyttäjistä ei tee mitään. Näitä ovat esimerkiksi lasten nurkkaus, joka nimensä mukaan on lapsille tarkoitettu tila, jonka kautta ei pääse tuhoamaan vanhempien työsähköposteja tai poistelemaan lomakuvia. Sanomattakin on selvää, että mikäli lapsia ei satu olemaan, on tämä päivitys melko turha. Sinänsä lasten nurkkaus on hyvä keksintö, eikä sen olemassaolo ketään kai haittaakaan.
Toinen nollakäytölle jäänyt, vaikkakin sinänsä mielenkiintoinen ominaisuus, on kohtauspaikat. Kohtauspaikat ovat "kutsua edellyttäviä paikkoja omassa puhelimessa ja muiden jäsenten puhelimissa. Niissä voi jakaa kohtauspaikan kesken kalenterin, ryhmäkeskustelun, valokuvia, videoita ja muistiinpanoja." Ideana kohtauspaikka on hyvä, ja sen toteutus on mallikelpoinen, mutta koska ominaisuus vaatii kaikilta käyttäjiltä WP8-luuria, ei se ole tällä hetkellä kovinkaan käyttökelpoinen. Vanhemmat Windows Phonet ja myös iPhonet pystyvät käyttämään jaettua kalenteria, mutta esimerkiksi ryhmäkeskutelu ei kohtauspaikassa onnistu. Tämän ominaisuuden tuominen vanhempiin Windows-puhelimiin lisäisi käyttökelpoisuutta huomattavasti, nyt kun vanhempaa kantaa on vielä liikkeellä paljon. Esimerkiksi työpaikoilla, joihin monesti hankitaan samanlaisia puhelimia kaikille, voi kohtauspaikat olla erittäin toimiva tapa pitää yhteyttä projektin tiimellyksessä.

Kamera

Oman puhelimen kanssa olen tottunut käyttämään vyökoteloa, joka suojaa tehokkaasti näyttöä ja pitää puhelimen aina ulottuvilla. Lumia 720 on kuitenkin sen verran omaa puhelinta kookkaampi, ettei se mahtunut koteloon, joten jouduin ensi kertaa vuosiin pitämään puhelinta taskussa. Tämä aiheutti ensin ongelmia kameran kanssa, sillä sen voi monien muiden puhelinten tapaan käynnistää näytön ollessa lukittu, painamalla kameranäppäintä. Tämän johdosta ensimmäiseltä parilta testipäivältä on nyt muistona parikymmentä mustanpuhuvaa taskukuvaa. Onneksi asetuksista kuitenkin löytyy kohta, josta kameran käynnistymisen vahingossa puhelimen ollessa lukittu voi estää. Tämä korjasikin ongelman hyvin, eikä taskukuvia sen jälkeen enää näkynyt.


(Alkuperäiset kuvat: 1 / 2 / 3 / 4.)
Kuvat ovat teräviä ja melko luonnollisen värisiä, eikä niitä ainakaan ylisaturoinnista voi syyttää. 6,7 megapikseliä ei tunnu silmämääräisesti antavan hirveästi lisätarkkuutta verrattuna viiden megapikselin kameraan, mutta zoomaillessa ero on kuitenkin havaittavissa. Kauhean paljon kuvissa ei kuitenkaan näillä tarkkuuksilla ole vielä rajailun varaa.
Jos Lumian kamera hyvässä valossa on jossain keskiverron ja hyvän välimaastossa, niin hämärässä Nokian teknologia näyttää kyllä kyntensä. Olosuhteissa, missä vanhempi Lumia ottaa lähes mustia kuvia, kykenee 720 taltioimaan ilman salamaa vielä aivan käyttökelpoisia, vaikkakin rakeisia otoksia. Vakaalla kädellä saa hämärissä olosuhteissa vielä aivan hyvää materiaalia, eikä salamaa tarvitse käyttää oikeastaan kuin säkkipimeässä.
Windows Phone 8:n mukanaan tuomat linssi-sovellukset ovat oiva lisä kameraan sellaiselle, joka on kiinnostunut käyttämään erilaisia filttereitä ja efektejä. Linssien avulla niiden sommittelu onnistuu jo kuvaushetkellä, käytännössä reaaliajassa. Sovellusten käynnistäminen onnistuu kätevästi suoraan kamera-tilasta.
Itse kuitenkin tykkään ottaa kuvat luonnollisina ja harrastaa sitten niiden kanssa jälkikäsittelyä, mikäli tilanne sitä vaatii, joten kameraohjelman lisäksi muita kuvaussovelluksia tuli käytettyä vain puhtaassa testausmielessä. Ne kuitenkin toimivat hyvin, vaikka hidastavatkin monesti kuvan ottamista melkoisesti ylimääräisten säätöjen ja efektien prosessoinnin vuoksi.


Videokuva on laadukasta, mutta sitä saa taltioitua vain 720p-tarkkuudella. Tietysti sitä jää myös toivomaan Nokian monissa muissa puhelimissa esittelemää optista kuvanvakainta, joka tekisi videokuvasta huomattavasti miellyttävämpää katsella.

Akkukesto

Lumia 620:ssa yllätyksen aiheutti puheluiden äänenlaatu. 720 ei siinä yltänyt samalle tasolle, mutta omanlaisiaan väristyksiä sen sijaan aiheutti akkukesto. Ensimmäisellä käyttökerralla akkua oli 49 tunnin käytön jälkeen käytettävissä vielä 59 prosenttia. Tähän ei kuulunut videoiden katselua tai kovin paljoa valokuvaamista, mutta pientä pelaamista, jatkuvaa sähköpostin päivittämistä ja Facebookin tarkastelua, sekä tietysti viestejä ja muutama puhelu. Lumia 800 kestää samaa käyttöä noin vuorokauden.
Juhannuksena mökillä, missä verkon kuuluvuus on jotankin heikon ja olemattoman välillä, kului akku päivässä, mutta kaupunkiin palattua se alkoi taas kestää todella hyvin. Virransäästöominaisuuksia käyttäen akun sai mökilläkin kestämään vähän paremmin, eikä 3G kuitenkaan ollut käytännössä saatavilla, jollei kiivennyt puuhun.
Loputtomia akku ei kestä, mutta asian voisi varmaan tiivistää niin, että käytössä kuluu, mutta säästyy hyvin jos jättää käyttämättä. Itsekseen Lumia 720 ei tunnu kuluttavan virtaa juuri lainkaan.

Yhteenveto

720 on tarpeellinen lisäys Lumia-perheeseen, ja tekee hieman enemmän eroa muihin kuin 710 aikanaan. Sen muotoilu on lähempänä premiumia, ja ominaisuudetkin varsin kohdallaan. Myös puhelinten hintaluokat ovat asettuneet ajan kanssa melko loogisiin uomiin, eli ylihintainenkaan puhelin ei ole.
Lumia-tuoteperhe on melko täydellinen, eikä väleissä oikein ole enää tilaa uusille malleille, vaikka tokikin erilaisia variantteja voi aina tehdä, esimerkiksi hieman erilaisilla kuorilla – ulkomuoto on tärkeä seikka, eikä yhdellä mallilla per hintaluokka voi välttämättä miellyttää kaikkia. Molemmissa päissä on tietysti aina varaa, mikäli järjestelmä vain taipuu ja ominaisuuksia keksitään lisää.
Tällä hetkellä 720 löytää hyvin oman paikkansa tuoteperheessä. Siihen toivoisi esimerkiksi suurempaa resoluutiota ja optista kuvanvakainta, mutta niitä hamuavat saavat tällä hetkellä siirtyä seuraaviin malleihin, mikä on ihan ymmärrettävääkin. Hyvää ei saa ilmaiseksi. 720:sta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa, ja se onnistuu yllättämään positiivisesti kamerallaan ja akkukestollaan.
Vahvuuksia: Muotoilu, kamera, akku, koko.
Heikkouksia: Resoluutio, sovellusten määrä.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.