Puhelimella käytetään yhä enemmän dataa - tekstiviestit ja puhelut laskusuuntaisia

Teemu Laitila
6. heinäkuuta, 2013 18:36

Pohjoismaiden ja Baltian telemarkkinoita kartoittava vertailu paljastaa, että matkapuhelimilla siirretyn datan määrä kasvaa jyrkästi, kun puheluminuutit ja tekstiviestit kääntyvät laskuun.
Vertailun mukaan Suomessa on eniten matkapuhelinliittymiä asukaslukuun nähden ja myös dataliittymien määrä suhteessa asukaslukuun on Pohjois-Euroopan korkein. Suomessa myös puhutaan eniten liittymää kohti, vaikkakin perinteisten puheluiden määrä on kääntynyt lievään laskuun viime vuosina. Myös muissa vertailun maissa perinteisten puheluiden kasvu on hidastunut.


Tekstiviestejä Suomessa lähetetään huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Vain Islannissa ja Virossa lähetetään vähemmän tekstiviestejä, muissa Pohjoismaissa sekä Liettuassa viestien määrät olivat huippulukemissa 2000-luvun loppupuolella, jonka jälkeen viestimäärät ovat kääntyneet voimakkaaseen laskuun. Todennäköisin syy viestien vähenemiselle on viestittelyn siirtyminen erilaisiin nettipohjaisiin pikaviestimiin. Suomessa kasvun taittuminen ei vielä näy tilastoissa.


Vaikkka Suomessa on paljon liittymiä, Ruotsi johtaa liittymää kohti siirretyssä datamäärässä Suomen tullessa hyvänä kakkosena. Liittymää kohti siirretyn datan määrä on kasvanut lähes kaikissa vertailumaissa yli 50 prosentin vuosivauhtia, erityisen nopeasti Virossa.


Koko tutkimukseen voi tutustua Viestintäviraston sivuilla.

Lue myös nämä
Tägit
tekstiviesti mobiilidata puhelut
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.