Analyytikko: Yhdysvaltalainen operaattori voi jäädä velkaa Applelle jopa 14 miljardia dollaria

Manu Pitkänen
12. heinäkuuta, 2013 12:23

Bloomberg uutisoi torstaina televiestintään erikoistuneen analyytikon Craig Moffettin julkaisemasta tutkimusmuistiinpanosta, jonka mukaan yhdysvaltalainen Verizon Wireless saattaa joutua rikkomaan Applen kanssa solmittua ostositoumussopimusta. Moffetin mukaan teleoperaattori on luvannut myydä 23,5 miljardin dollarin edestä iPhone-puhelimia tänä vuonna, mutta näyttäisi siltä että tavoite jää haaveeksi.
Verizon myi tammi-maaliskuussa yhteensä noin neljä miljoonaa iPhonea. Applen keskimäärinen myyntihinta oli samalla jaksolla noin 613 dollaria, eli operaattori on näin ollen hankkinut 2,5 miljardin dollarin edestä iPhonea. Yhtiön pitäisi nopeasti keksiä keinoja millä se saisi myytyä iPhonea enemmän, jotta se täyttäisi sopimuksen minimirajan. Applen odotetaan julkaisevan keskihintaisen iPhonen ja uuden iPhone 5S:n syksyllä, mutta niiden vetovoiman ei uskota riittävän 23,5 miljardin dollarin ostovaatimuksen täyttyymiseen.
Apple tuskin karhuaa saamatta jäänyttä summaa Verizonilta, vaan antaa teleoperaattorille jatkoaikaa sitoumuksen saavuttamiseksi. Mahdollisesti jopa 14 miljardin dollarin arvoisen sopimusrikkeen myötä Apple on selvästi niskan päällä kun sopimusta rukataan uuteen muotoon.
Verizonin mukaan se on tänä vuonna sitoutunut ostamaan 23,5 miljardin dollarin edestä puhelimia, lisälaitteita, ohjelmistoja, verkkopalveluja jne. Operaattori ei eritellyt sen tarkemmin mille yhtiöille sitoumuksia on tehty ja mistä arvosta.
On arvioitu, että Applen tiukat sopimusehdot ovat pitäneet iPhonen poissa muutamien suurten operaattoreiden valikoimista Kiinassa, Japanissa ja Venäjällä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Verizon
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.