Ensivaikutelma Lumia 1020:sta: Koko yllätti ja kamera vakuutti

Teemu Laitila
12. heinäkuuta, 2013 14:35

Osallistuin eilen Nokian pääkonttorilla Espoossa järjestettyyn tapahtumaan, jossa Nokia tarjosi suomalaislehdistölle mahdollisuuden päästä vilkaisemaan New Yorkissa julkaistua Lumia 1020 -puhelinta. Kaiken kaikkiaan laite oli positiivinen yllätys, monellakin osa-alueella.
Itse julkaisu ei enää tarjonnut ainakaan laitteen ominaisuuksien puolesta suuria yllätyksiä, sillä Lumia 1020 ehdittiin vuotaa melko kokonaisvaltaisesti. Esitys New Yorkissa oli kuitenkin mielenkiintoinen, sillä monista muista valmistajista poiketen, Nokia ei turvautunut ennalta tehtyihin videoklippeihin laitteen ominaisuuksia esitellessään. Sen sijaan puhelimen kameraa demottiin lavalla aidoissa tilanteissa, jotka ainakin omasta mielestäni ovat uskottavampi tapa ja kertovat luottamuksesta omaan tuotteeseen.
Esityksessä keskityttiin lähes vain ja ainoastaan kameraan. Muutama minuutti käytettiin kuvausohjelmien sekä jo vanhan tutun City Lens -sovelluksen esittelyyn, mutta puhelimen muut rautaominaisuudet kuten näyttö, resoluutio, prosessori ja vastaavat jätettiin täysin huomiotta. Päätös on ymmärrettävä sillä, Lumia 1020 on kameraa lukuun ottamatta käytännössä sama laite kuin jo kymmenen kuukautta sitten julkaistu ensimmäinen Windows Phone 8 -laite Lumia 920.


Kamerassa riittikin kerrottavaa ja demottavaa. Koko jättimäisellä sensorilla varustetun puhelinkameran konsepti ei sekään ole täysin uusi, sillä perusperiaatteiltaan Lumia 1020 on kuin Symbian-pohjainen 808 PureView (jopa puhelimen About-sivulla sen mallinimeksi kerrotaan Nokia 909). Ison sensorin avulla voidaan joko zoomata kuvaa ja myös videota häviöttömästi tai koostaa pienempiä ja laadukkaampia kuvia, joissa on hyödynnetty koko sensorin informaatiota kohinan vähentämiseksi ja tarkkuuden parantamiseksi.
Lumia 1020 sisältää 41 megapikselin sensorin, joka tallentaa kuvia 34 megapikselin (16:9) tai 38 megapikselin (4:3) sekä myös ylinäytteistystä hyödyntäen viiden megapikselin tarkkuudella. Ylinäytteistyksessä kaikkiaan seitsemän pikselin informaatio kootaan yhdeksi "superpikseliksi", mikä tekee kuvista kohinattomia ja tarkkoja. Videokuvaa voi zoomata kuusinkertaiseksi 720p-resoluutiolla ilman, että pikseleitä hukkuu kuten perinteisessä digitaalisessa zoomissa.
Vaikka henkisesti Lumia 1020 on 808:n seuraaja, Nokia on joutunut käytännössä rakentamaan koko laitteiston uusiksi Lumia-versiota varten. Kennon kokoa on jouduttu pienentämään kuvanvakaimen lisäämisen vuoksi, mutta menetettyä valovoimaa kompensoidaan uudella herkemmällä takaa valottuvalla sensorilla (BSI). Myös OIS:n eli optisen kuvanvakaimen moottorit on suunniteltu uudestaan, mikä esimerkiksi parantaa jatkuvan automaattisen tarkennuksen nopeutta videota kuvatessa.
Kameramoduuli sisältää yhteensä kuusi linssiä, joista ylimmäinen on lasia. F-arvo on 2.2.


Jotta alan parhaasta ja edistyksellisimmästä kamerasta saadaan kaikki irti, Nokia on joutunut korvamaan Windows Phonen kamerasovelluksen omalla Nokia Pro Cam -softallaan. Se tuo käyttäjän ulottuville kaikki tarpeelliset säädöt erittäin näppärässä paketissa. Tarjolla on valkotasapaino, manuaalinen tarkennus (makrosta äärettömään), ISO (enintään 4000), valotusaika (neljään sekuntiin saakka) sekä valotuksen korjaus.


Säätimien tuloksen näkee kätevästi suoraan laitteen ruudulta ja esimerkiksi manuaalisella tarkennuksella saa aikaan tuloksia, joista muilla puhelimilla voidaan vain haaveilla. Puhelin pystyy kameramoduulin kokoon nähden erittäin kapeaan syvyysterävyyteen, jota ei yleensä nähdä puhelimilla otetuissa kuvissa. Taitavan kuvaajan käsissä Pro Cam -sovellus tuottaa erittäin hyvää jälkeä, mutta jos haluaa keskittyä vain sisältöön, myös automaattiasetukset ovat tarjolla. Lisäksi laitteista löytyy Nokian Smart Cam kaikkine eri kuvaustiloineen kuten Cinemagraphit ja erilaiset sarjakuvaukset.
Mielenkiintoinen tekninen yksityiskohta on kameran tuottaman informaation käsittelypaikka. Lumia 1020 ei itse asiassa sisällä erillistä signaalinkäsittelypiiriä kameraa varten kuten 808, vaan kaikki prosessointi tapahtuu sen MSM8960 järjestelmäpiirissä. Kuten Anandtechin Brian Klug toteaa, Qualcommin piiri ei virallisesti tue kuin 20 megapikselin kuvia, joten Nokia on joutunut (ilmeisesti Qualcommin avustuksella) tekemään mittavan operaation piirin kuvausominaisuuksien uudelleenkirjoittamisessa. Suuriresoluutioisiin kuviin liittyy ilmeisesti myös Lumia 1020:n kahden gigatavun RAM-muisti, joka on suurin tähän mennessä Windows Phone -laitteissa nähty muistimäärä.
Lumia 1020:n kamera on kaiken kaikkiaan äärimmäisen vaikuttava insinöörityön näyte, josta muut valmistajat vasta haaveilevat. Toinen yllättävä asia liittyy laitteen desingiin. Kaikkien vuotokuvien jälkeen laitteesta jäi päällimmäiseksi kysymys, voiko sitä pitää edelleen puhelimena vai tekeekö selkäpuolen möykky siitä jo pokkarikameran? Epäilykset hälvenivät tehokkaasti kun laitteen sai ensi kertaa käsiinsä.
Puhelin on itse asiassa ohuempi kuin tankiksi haukuttu Lumia 920 ja kameramoduuli salamoineen työntyy ulos kuoresta huomattavasti vähemmän, mitä kuvien perusteella voisi olettaa. Lumia 1020 ei ole ehkä ohuin (tai välttämättä kauneinkaan, makuasioita), mutta se ei missään tapauksessa ole liian paksu puhelimeksi. Ominaisuuksien puolesta sen ainut potentiaalinen kilpailija on Samsungin Galaxy S4 Zoom, joka on kuitenkin selkeästi isompi ja vähemmän taskukelpoinen kuin Lumia 1020.
Jos Lumia 1020:a haluaa kuitenkin käyttää kuten kameraa, Nokia tarjoaa lisälaitteena (noin 80 dollarin hintaan) erillistä kuorta, joka tekee puhelimesta enemmän kameran muotoisen yhden käden kuvausta helpottamaan. Kuori tuo mukanaan myös 1020 mAh lisäakun, kaksivaiheisen laukaisunappulan sekä standardin jalustakiinnikkeen. Tarjolla on lisäksi toinen lisäkuori, jolla puhelimeen saa langattoman latauksen.


Vuorokausi julkaisun jälkeen Lumia 1020 vaikuttaisi saaneen tekniikkalehdistöltä pääosin erittäin positiivisia arvioita, mikä ei ikävä kyllä takaa vielä laitteelle massamenestystä ja sitä myöten pelastusta Nokialle. Onneksi Nokia ei tällä kertaa itse aktiivisesti pyri sabotoimaan laitteen myyntiä panttaamalla sitä kuukausia julkaisun jälkeen, vaan Yhdysvalloissa myynti alkaa jo heinäkuussa. Suomalaiset joutuvat odottamaan myynnin aloitusta todennäköisesti enintään syyskuun loppuun saakka. Myynnin aloitusajankohdan lisäksi Nokia jätti kertomatta Lumia 1020:n tulevan hinnan, joka todennäköisesti asettuu 600 ja 700 euron välille (Yhdysvalloissa myyntihinta on 649 dollaria).
Vaikka Lumia 1020:n kamera on ilman epäilyksen häivää paras älypuhelinkamera tähän mennessä, sen myynti ei onnistu pelkällä teknisten speksien luettelolla. Nokian on saatava kasaan markkinointikampanja, joka kertoo konkreettisesti mitä kaikkea kamera mahdollistaa kilpailijoihin verrattuna. Silti sekään ei välttämättä vielä riitä, sillä moni käyttää puhelinta pääasiassa muihin asioihin kuin kuvaukseen. Siinä kohdassa esimerkiksi laitteen Windows Phone -käyttöjärjestelmä sekä vanhahtavat sisuskalut saattavat muodostua esteeksi. Onneksi Microsoft on viime aikoina vaikuttanut päättäväiseltä käyttöjärjestelmän ominaisuuksien tuomisessa kilpailijoidensa tasolle ja myös tärkeä sovellusekosysteemi paranee pikkuhiljaa.


Alla Anandtechin New Yorkissa kuvaama video, jossa Nokian Juha Alakarhu esittelee kameraa ja selostaa sen teknisiä ominaisuuksia (englanniksi).

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Windows Phone Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.