Qualcomm kahminut itselleen puolet mobiilipiirien markkinoista

Teemu Laitila
16. heinäkuuta, 2013 10:55

Jos vaikuttaa siltä, että nykyisin kaikkien uusien puhelinmallien sisuksista löytyy Qualcommin suoritin, havainto on ihan oikea. Qualcommin piiri on muodostunut standardiosaksi nykypäivän lippulaivapuhelimissa.
Qualcommin piiri vauhdittaa HTC:n One-mallia, Samsungin Galaxy S4 -puhelimen kansainvälistä versiota, Googlen Nexus 4 -mallia, LG:n Optimus G:tä, Sonyn Xperia Z -mallia sekä kaikkia tähän mennessä valmistettuja Nokian Lumia-malleja. Nimekkäiden ja hyvin myyneiden luurien ansiosta Qualcommin osuus mobiilipiirien liikevaihdosta nousi 49 prosenttiin. Toisena tulee Apple 13 prosentin osuudellaan ja Samsung 12 prosentin osuudellaan.
Kolmen kärki ei ole erityisen yllättävä, mutta mielenkiintoisempaa on, kuka sieltä puuttuu ja kuka tulee seuraavaksi. Puuttuva valmistaja on Nvidia, jonka Tegra 3 -piiri saavutti mainetta erityisesti edellisen sukupolven Android-tablettien referenssipiirinä, mutta joka ei ikinä onnistunut yleistymään puhelimissa. Nopeita nousijoita taas ovat kiinalaiset Mediatek ja Spreadtrum, joiden piirejä käytetään erityisesti halvimman hintaluokan Android-laitteissa.
Syynä Qualcommin ylivoimalle on yhtiön Snapdragon-piirien kätevyys puhelinvalmistajien kannalta. Kun aiemmin valmistaja joutui etsimään erikseen prosessorin, WLAN-piirin, GPS-piirin, modeemin ja Bluetooth-piirin ja varmistamaan, että kaikki komponentit toimivat yhdessä, Qualcommin piireissä kaikki mahdollinen on integroitu samaan pakettiin. Kärjistetysti voidaan sanoa, että puhelinvalmistajan tehtäväksi jää etsiä näyttö ja suunnitella kuoret komponenttien ympärille, mikä mahdollistaa uusien mallien tuomisen markkinoille nykyisellä tahdilla.
Qualcommin vauhti ei näyttäisi olevan hiipumassa, sillä kaikissa nyt huhutuissa tulevissa lippulaivamalleissa käytetään yhtiön Snapdragon 800 -piiriä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung Qualcomm mobiiliprosessorit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.