Ubuntu-puhelinta rahoitetaan joukolla: hakusessa 32 miljoonaa dollaria

Teemu Laitila
22. heinäkuuta, 2013 19:07

Canonical on julkistanut suunnitelmansa ultimaattisen Ubuntu-puhelimen valmistamiseksi. Laitteelle haetaan 32 miljoonan dollarin rahoituspottia ja puhelimen saa ensimmäisenä päivänä omakseen 600 dollarin panostuksella, jonka jälkeen hinta nousee.
Ubuntu-puhelimia on tarkoitus julkaista myös normaaliin tapaan yhteistyössä operaattoreiden kanssa ja laitteiden odotetaan saapuvan myyntiin ensi vuoden aikana. Ubuntu Edge -puhelimesta on kuitenkin tarkoitus tehdä uuden mobiilitekniikan koelaitos, johon haetaan hienoimpia ja lupaavimpia uusia tekniikoita, joita isot valmistajat eivät vielä uskalla käyttää massoille tarkoitetuissa laitteissaan. Iso osa pakettia on Ubuntun mobiiliversio, joka skaalautuu täysiveriseksi työpöytäkäyttöjärjestelmäksi kun puhelimeen liitetään näyttö ja näppäimistö.
Koska projekti on vasta julkistettu ja sen toteutuminen kiinni joukkorahoittajien kiinnostuksesta, Canonical ei kerro laitteen tarkkoja speksejä. Canonicalin perustaja Mark Shuttleworth kuitenkin kuvailee tulevan laitteiston suunnitteluperiaatteita videolla. Ulkoinen muotoilu vaikuttaisi olevan suurin piirtein selvillä. Laitteesta on tulossa 4,5 tuuman kokoinen, mitä Canonical pitää juuri täydellisenä kokoluokkana kosketuspohjaisen käyttöliittymän ohjaamiseen yhdellä kädellä.



Näytössä ei ole tarkoitus lähteä kilpailemaan "turhalla" resoluutiolla, vaan paneeli tullaan valitsemaan muiden ominaisuuksiensa kuten värintoiston tarkkuuden ja skaalan perusteella. Canonical ei tyydy standardiin Corningin Gorilla-lasiin näytön suojaamisessa, vaan yhtiö suunnittelee erittäin kestävän safiirilasin käyttöä koko näytön mitalla.
Sisuskaluiksi on tarkoitus hankkia nopein mahdollinen prosessori, vähintään neljä gigatavua muistia ja sekä 128 gigatavun verran tallennustilaa. Perinteisen litiumioni-akun sijaan Edgessä käytetään uutta tekniikkaa, jossa akun anodi valmistetaan piistä.


Canonical lupaa laitteen muuttuvan puhelimesta täysikokoiseksi tietokoneeksi kun se kytketään näyttöön ja näppäimistöön. Vaikka puhelimen liittäisi lisälaitteisiin, sillä voi edelleen soittaa ja kirjoittaa viestejä suoraan työpöydältä.
Välttääkseen uusien mobiilialustojen perinteisen ongelman eli olemattoman ekosysteemin, Canonical tarjoaa Ubuntu Edgessä myös Android-käyttöjärjestelmän. Alkuvaiheessa Ubuntun työpöytäversio toimii vain Androidin kautta, mutta työpöytätila luvataan päivityksenä myös mobiili-Ubuntulle pian laitteen julkaisun jälkeen.
Jos vaadittu 32 miljoonan dollarin summa saadaan kasaan 31 päivän kuluessa, laitteiden toimitusten odotetaan alkavan ensimmäisille tilaajille ensi vuoden toukokuussa. Projektiin voi tutustua tarkemmin IndieGoGo-palvelussa.

Lue myös nämä
Tägit
Linux Canonical Ubuntu Mobile Ubuntu Edge
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.