Androidin käyttö kääntyi laskuun USA:ssa - menestys jatkuu muualla

Teemu Laitila
9. elokuuta, 2013 12:10

Androidin nousu maailmanlaajuisesti hallitsevaksi mobiilikäyttöjärjestelmäksi on ollut ilmiömäisen nopea, mutta tuoreimpien lukujen Yhdysvalloissa kasvu on viimein taittunut. ComScoren mukaan Androidin käyttäjämäärä laski ensimmäistä kertaa koko alustan historiassa.
Kyseessä ei ole mikään dramaattinen pudotus eikä Androidin kaatumista edes Yhdysvalloissa kannata odottaa vielä hetkeen. ComScoren tuorein kysely mittaa Androidin markkinaosuudeksi Yhdysvaltain markkinoilla 52 prosenttia, mikä tarkoittaa 73,84 miljoonaa käyttäjää. Edellisessä mittauksessa osuus oli 52,4 eli noin 73,88 miljoonaa käyttäjää.
Kuten Asymcon Horace Dediu toteaa, muutos mahtuu vielä virhemarginaalin sisään. Dediun mukaan merkit Androidin käytön huipun saavuttamisesta ovat kuitenkin olleet näkyvillä jo pidempään. Androidin markkinaosuus ei ole juuri kasvanut Yhdysvalloissa enää viime vuoden jälkeen, mutta käyttäjämäärät ovat pysyneet kasvusuuntaisina kun älypuhelimet ovat yleistyneet. Samaan aikaan Applen kasvu on jatkunut koko ajan.
Yhdysvaltojen markkinat ovat kuitenkin huomattavan erilaiset verrattuna globaaliin tilanteeseen. Yhdysvalloissa Applella on merkittävästi suurempi markkinaosuus kuin koko maailman mittakaavassa, jossa Android hallitsee IDC:n mukaan jopa 80 prosenttia markkinoista (iOS:n osuus on noin 13 prosenttia). Tilanteeseen vaikuttaa merkittävästi se, että Yhdysvalloissa operaattorikytkyjen myötä iPhone ei ole se kalliimpi vaihtoehto, kun taas halvat Android-puhelimet nostavat Googlen osuutta globaalisti.
Joka tapauksessa Yhdysvaltain markkinoiden kehitys saattaa antaa esimakua tulevaisuudesta myös muualla maailmalla. Jos Apple odotusten mukaisesti julkaisee syksyllä halvemman iPhonen, sen osuus saattaa lähteä kohtalaiseen nousuun. Toisaalta Google ja Android-valmistajat ovat siirtymässä jo reippaasti budjetti-iPhonen odotetun 300 - 330 dollarin hinnan alle tuomalla Android-luurit jopa alle 100 dollarin kategoriaan. Muutoksessa auttaa tulevan Android Key Lime Pie -version huhuttu optimointi nimenomaan hitaampia laitteita varten.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Android Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.