Uusi huhu Samsungin kellosta: tuplaydinprosessori ja 320x320 pikselin näyttö

Teemu Laitila
20. elokuuta, 2013 11:24

Tietovuotojen kiihtyvän tahdin perusteella väitteet Samsungin älykellon esittelystä jo syyskuun alussa alkavat vaikuttaa uskottavilta. Kellosta ovat kertoneet omiin lähteisiinsä perustuen useat sivustot, joista tuoreimpana GigaOM kertoo sen sisuskaluista ja toiminnoista.
GigaOM-kertoo, että kehittäjille on jaettu hieman eri laitteistokokoonpanolla toimiva versioita Galaxy Gear -kellosta, mutta yhteistä laitteille on ainakin neliön muotoinen OLED-näyttö. Näytön kooksi kerrotaan noin 2,5 tuumaa ja resoluutioksi 320x320 pikseliä (181 PPI).
Vähemmän yllättäen kello perustuu Androidiin, josta käytössä on joko versio 4.1 tai 4.2. SamMobilen aiempien vahvistamattomien tietojen mukaan käyttöjärjestelmää pyörittää Samsungin oma Exynos 4212 -piiri, joka sisältää kaksi 1,5 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A9-ydintä sekä Mali-400 MP4 -näytönohjainpiirin. Vaikka prosessori kuulostaa ylimitoitetulta älykellon tarpeisiin, GigaOM:n lähteet kuvailevat kellon akkukestoa "kohtuulliseksi". Lisäksi kello on varustettu kameralla. Laitteen parittaminen puhelimeen tapahtuu NFC-tekniikalla ja tiedonsiirto Bluetooth 4.0 LE -standardia noudattaen, mikä pitää tehonkulutuksen minimissä.
Yksi älykellojen loogisista käyttökohteista ovat urheilusuoritusten ja liikunnan seuranta, jota varten kellosta löytyy läjä tarpeellisia sensoreita. Kelloa todennäköisesti voidaan tulevaisuudessa hyödyntää Samsungin S Health -sovelluksessa. Lisäksi esimerkiksi kiihtyvyyssensorilla kello voidaan herättää unitilasta, kun käyttäjä nostaa sen silmiä kohti.
Mihin kelloa sitten voidaan käyttää? The Vergen aiempien tietojen mukaan se ei ainakaan kykene soittamaan puheluita eli siitä ei löydy erillistä paikkaa SIM-kortille. GigaOM kuitenkin kertoo, että odotusten mukaisesti kello toimii jatkeena puhelimen ruudulle. Sivuston lähteiden mukaan kello on synkronoitu tiiviisti puhelimen toimintaan. Esimerkiksi puhelin avaa automaattisesti kellon ruudulta juuri luetun ilmoituksen sähköpostista, kun puhelin otetaan käteen.
Puhelimen ja kellon yhteistyötä hallinnoidaan erillisellä sovelluksella. Kelloon voidaan asentaa lisää sovelluksia, jotka Googlen Play-kaupan sijaan hankintaan Samsungin omasta sovelluskaupasta. Lisäksi puhelin ja kello kommunikoivat keskenään Samsungin oman suljetun protokollan avulla, mikä tarkoittanee sitä, että kello toimii vain Samsungin omien Galaxy-puhelinten kanssa.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Älykello Samsung Galaxy Gear
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.