Testissä Nokia Lumia 925: Uutta vain parikymppiä ja pari milliä?

Matti Robinson
27. elokuuta, 2013 17:10

Nokia toi hiljattain myyntiin myös Suomessa uusimman iteraation lippulaivamalli Lumia 920:sta. Puhelinvertailun testiin saapunut Lumia 925 edustaa tällä hetkellä siis Nokian älypuhelinmalliston kärkeä.
Laite on kuitenkin hyvin samankaltainen kuin Lumia 920, joten pyrimme pikemminkin tarkastelemaan laitteiden eroja sekä hyvässä että pahassa, ja kertomaan onko uusi Lumia 925 ostamisen arvoinen.
Koska laitteet ovat hyvin samankaltaisia mm. sovellusten, käyttöliittymän ja käyttöjärjestelmän osalta, ei niitä käsitellä tässä artikkelissa uudestaan. Mikäli arviot käyttökokemuksesta kiinnostavat, suosittelen lukemaan Lumia 920:n ja muiden Lumia-laitteiden arvostelut.


Muotoilu ja rakenne


Tärkeimmät erot Lumia 925:n ja sen edeltäjän välillä ovat eittämättä rakenteellisia. Nokia on muuttanut puhelimen ulkonäköä kutakuinkin niin paljon kuin mahdollista on. Näyttö on edelleen toki 4,5 tuumainen, mutta siihenpä yhtäläisyydet jäävätkin.
Lumia 925:ssä Nokia on valinnut materiaaleiksi polykarbonaatin sekä alumiinin. Lumia 925 onkin ensimmäinen Lumia, joissa alumiinia käytetään keskeisenä materiaalina. HTC Onen tyylisen kokonaan alumiinista rakennetun kuoren sijaan Nokian ratkaisu on ollut rakentaa metallista sivuja kiertävä kehys, jonka tehtävä on samalla vahvistaa antennia.

Lumia 925:n metallikehykset ovat tyylikkäät ja näytön lasi kaareutuu edeltäjänsä tavoin


Takakuori on näin ollen valmistettu polykarbonaatista. Takakuoren pinnoiten on jokseenkin liukas samettia jäljittelevän mattapintaisena. Takakuori ei ole irroitettavissa vaikka se siltä hieman vaikuttaakin.
Muotoilu on allekirjoittaneen silmään hyvin onnistunutta, mutta pientä nipottamisen varaa kuitenkin jää. Takakuoren muovin ja metallin yhtymäkohdat olisi voitu toteuttaa tiiviimmin, jolloin mielikuva yhtenäisestä rakenteesta olisi syntynyt. Irroitettavat -- tai tässä tapauksessa sellaiselta vaikuttavat -- osat ovat harvoin laadukkaan oloisia, jonka lisäksi raot keräävät likaa.

Lähes jokainen yksityiskohta on täydellinen, mutta jotkin kohdat raottavat toisia enemmän


Muun muassa muotoilussa ja rakenteessa tehtyjen valintojen johdosta Lumia 925 on laihtunut selvästi edeltäjästään. Vain 8,5 millimetrin paksuisena ja alle 140 gramma painoisena se on erittäin kevyt ja ohut. Käytännössä kyseessä on Nokian siroin Lumia ja tämä on selvää heti kättelyssä.
Vaikka pientä sanomista löytyy, on Lumia 925 selvästi taattua laatua ja osoitus Nokian ansiokkaasta muotoiluosaamisesta.

Tekniikka


Lumia 925 on tekniikaltaan erittäin pitkälti kopio Lumia 920:sta. Näytön resoluutio on sama (1280x768), RAM-muistia on yhtä paljon (1 gigatavu), LTE-yhteydet löytyvät, suorittimet ja grafiikkapiirit ovat yhtäläiset ja akku on molemmissa 2000 milliampeerituntia.
Tärkein eroavaisuus löytyy näyttöpaneelin tekniikasta, joka on 925:ssä AMOLED ja 920:ssä IPS LCD. Tämä tarkoittaa hieman erilaista värien toistoa, mutta onneksi Amber-päivityksen myötä molemmissa voi säätää väriprofiilia. Ehkä merkityksellisintä on, että AMOLED näyttö mahdollistaa uuden lukitusnäytön kellon näyttämisen vähemmällä virralla.
Lisäksi eroja löytyy myös laitteiden tallennusmuistista, jota Lumia 920:ssa on on 32 gigatavua uuden Lumia 925:n 16 gigatavuun verrattuna. Ja tietysti yhtenä tekijänä Lumia 925:n ohueen profiiliin -- tai ainakin painoon -- on rungon sisältä poisjätetty langattoman latauksen kela. Langattoman latauksen saa erillisillä kuorilla, jota varten löytyy liitäntä takakuoresta.

Langaton lataus on jäänyt pois, mutta liitännät erilliselle latauskuorelle löytyvät


Kamera on käytännössä sama laitos kuin Lumia 920:ssa, mutta Nokia on lisännyt yhden linssikerroksen, jonka pitäisi parantaa kuvien laatua mm. hämärässä. Seuraavaksi tarkastelemmekin miten kamera suoriutuu.

Kamera


Kameran suhteen Nokia on pysynyt liki täysin Lumia 920:n linjoilla. Mukaan on lisätty yksi lisälinssi, jonka tulisi tehdä kamerasta vielä entistäkin parempi hämärissä olosuhteissa.
Nokia on Lumia 925:n jälkeen julkistanut huippukamerapuhelin Lumia 1020:n, joten 925 ei ole enään Nokian kärkimalli tällä osa-alueella. Tosin Lumia 1020 ei ole vielä myytävänä Suomessa. Joka tapauksessa Lumia 925 on edelleen hyvin kilpailukykyinen kilpailevien älypuhelinvalmistajien huippumallien kanssa.

Kuudesta linssistä rakentuva kamera nousee hillitysti muusta takakuoresta


Lumia 920:n tavoin Lumia 925:n tärkein ominaisuus kamerassa on optinen kuvanvakain (OIS), joka mahdollistaa vähemmän tärähtäneet kuvat ja videot sekä tietysti paremmat kuvat vähäisessä valossa.
Vertailukuvaa otimme Lumia 920:lla, joka oli päivitetty uunituoreella Amber-päivityksellä. Kaikki kuvat ja videot on otettu oletusasetuksilla ja Nokia Pro Cam -sovellusta käyttäen.
Kuten olettaa saattaa, sekä kuvien että videon kohdalla erot ovat pieniä, kamerathan ovat miltei identtisiä. Yleisesti ottaen Lumia 925 kuitenkin miellytti hieman enemmän, erityisesti sisäkuvissa Lumia 920:lla esiintyvän sumuisuuden takia.
Lumia 925:n videokuvaus toimii erittäin hyvin kiitos nopean tarkennuksen ja optisen kuvanvakaajan. Laatu on samaa mitä on totuttu näkemään Lumia 920:lta.


Pilkkopimeä


Lumia 920

Lumia 925



Akkukesto


Pikaiset sanat vielä akkukestosta. Käyttäjät eivät ole olleet tyytyväisiä Lumia 920:n akkukestoon, joka on ajoittain jättänyt kovassa käytössä jopa päivän kesken.
Samaa ei ainakaan tämän testin perusteella voida sanoa Lumia 925:stä. Lähelle ei päästy edes päivänä, jolloin videokuvausta tuli miltei tunnin verran, joka on erittäin harvinaista ja kuluttaa akkua kenties enemmän kuin mikään muu. Videokuvauksen vaikutus akkuun näkyy selvästi kuvaajissa alla.

Akku ei hupene hetkessä, vaikka käytössä olisi uusi vilkaisukello (ei kuvassa)


Huolta on esiintynyt myös Amber-päivityksen mukanatuoman vilkaisukellon vaikutuksista akkukestolle. Dramaattista akun purkautumista ei ole tapahtunut olipa asetus vilkaisulla, pois päältä tai kokoajan päällä.
Parhaiden joukkoon akkukestolla ei kuitenkaan ylletä ja kahden päivän käyttö vaatii virransäästötilaa tai hyvin vähäistä käyttöä.

Yhteenveto


Loppujen lopuksi Lumia 925 on vain pieni parannus -- tai pikemminkin muutos -- edeltäjäänsä. Kameran ylimääräinen linssi voi tuottaa hieman parempaa jälkeä, mutta monesti kuvien laatu on enemmän kiinni käyttäjästä.
Muotoilu on onnistunutta, mutta ei ongelmatonta. Lumia 920 on kokonaisuutena jämäkämpi ja tarttuu käteen paremmin. Tosin Lumia 925 on selvästi mukavampi kuljettaa mukana pienissäkin taskuissa. Tältä osin kyse on paljolti mieltymyksistä, pienen edun antaisin kuitenkin 925:lle.
Langattoman latauksen puuttuminen on harmittavaa, mutta ei ole useille kynnyskysymys. On kuitenkin osoitettu, että parhaimmillaan langaton lataus on saatu Lumia 925:n sisälle jopa alle 5 gramman lisäpainolla ja paksuuteen vaikutusta ei ollut lainkaan. Ehkä Nokiaa onkin kiinnostanut lisälaitteen korkeat marginaalit enemmän.
Lumia 925 on edelleen yhtä hyvä laite kuin Lumia 920. Jopa parempikin, sillä korjattuna on ehkäpä edeltäjän suurimmat ongelmat: valtaisa paino ja paksuus. Se ei kuitenkaan tuo pöydälle älyttömästi uutta. Mikäli uutuuden hinta olisi kaupoissa esimerkiksi sata euroa 920:tä enemmän, sanoisin, että sijoittakaa ennemmin vanhempaan malliin. Hintaero näiden kahden laitteen välillä on kuitenkin vain muutamia kymmeniä euroja, joten ohuemman puhelimen valinta ei nosta paljoakaan hintaa.
Päätös on vaikea. Jos langattomalle lataukselle ei ole väliä, valitse laite joka tuntuu paremmalta kädessä. Minulle se on Lumia 925.
Plussat:
+Kamera
+Koko
+Käytettävyys
+Nokian sovellukset
Miinukset:
-Liukkaus
-Langattoman latauksen puute
-Sovelluskaupan valikoima

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Nokia Lumia Windows Phone Lumia Amber
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.