Nokia etsii uutta tulevaisuutta älyautojen palvelualustana

Teemu Laitila
28. elokuuta, 2013 13:33

Kun älypuhelinmarkkinoiden kilpailu kuristaa pienempien valmistajien kurkkua ja tablettienkin kohdalla kasvumahdollisuudet ovat vähissä, Nokia katsoo kauemmas tulevaisuuteen, jossa nettiin yhdistetty auto on seuraava alusta sovelluksille ja palveluille.
Ajatus ei ole suoranaisesti uusi, vaan Nokia on pyrkinyt autoihin jo pidempään, viimeisimpänä sittemmin kuopatulla MeeGo-järjestelmällä, josta piti tulla autojen viihdejärjestelmien standardialusta. Yhtiö ei kuitenkaan ole luopunut kunnianhimoisista suunnitelmistaan, vaan Nokian vuonna 2007 ostama Navteq on jo merkittävä karttapalveluiden tarjoaja autovalmistajille. Nokia uskoo, että nykyisen yhteistyön kautta sillä olisi mahdollisuus laajentaa alustavalmistajaksi ja palveluiden tarjoajaksi.
GigaOM:n tuoreessa artikkelissa Nokian Here-kartoista vastaavan yksikön johtaja Michael Halbherr hahmottelee tulevaisuutta, jossa Nokia ei pelkästään tuottaisi palveluita autojen sisäisiin toimintoihin kuten navigaatioon, vaan olisi esimerkiksi yhdistämässä autoja älykkäiden kaupunkien liikenteenohjausjärjestelmiin.
Halbherrin mukaan todellisuuden digitaaliseen muotoon kääntävä kartta sekä sijainti toimivat pohjana kaikelle sille, mitä tulevaisuuden auto voi tehdä. Nokia on yksi karttamaailman isoimmista pelaajist, vaikka Google on selvästi suurin paikkatiedon tuottaja. Myös Nokialla on silti massiivinen järjestelmä, jonka avulla yhtiö tuottaa esimerkiksi reaaliaikaista liikennetietoa Here-karttojen käyttäjille ja tekee jopa 2,7 miljoonaa päivittäistä muutosta karttojensa sisältöön.
Viime kädessä tulevaisuuden autojen tietojärjestelmän toimittajan valitsevat kuitenkin autovalmistajat. Ala on kohtalaisen konservatiivinen, kun valmistajat eivät halua luovuttaa autojensa inforjärjestelmien hallintaa muille. GigaOM näkee sen positiivisena asiana Nokialle, joka voisi myydä palvelut autovalmistajille, jotka puolestaan myyvät palvelut asiakkailleen, jolloin jokainen ketjussa saa oman osansa eivätkä valmistajat jää ulos potentiaalisesti rahakkaasta palvelubisneksestä.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia kartat Nokia Here
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.