Testissä Samsung Galaxy S4 Active - vedenkestävä vaihtoehto

Sami Koivunen
30. elokuuta, 2013 19:05

Paperilla Samsung Galaxy S4 Active vaikuttaa suurimmalta osin parannellulta Galaxy S4 -puhelimelta: lippulaivapuhelimen kanssa käytännössä identtisten sisäisten osien lisäksi puhelin on vahvistettu kestämään aktiivisen käyttäjän vaatimuksia. Vastaako puhelin siihen asetettuja kovia odotuksia?
Samsung Galaxy S4 Activen suurimpana myyntivalttina on IP67-sertifikointi, joka kertoo laitteen olevan pölytiivis ja kestävän hetkellisen upotuksen veteen. Vastaavalla luokituksella valmistettuja puhelimia on kyllä tehty aiemminkin ja Samsungin mallistosta esimerkiksi Galaxy Xcover -puhelimet sisältävät saman IP67-luokituksen. Yhdessä Galaxy S4 Zoomin ja Galaxy S4 Minin kanssa julkaistu Galaxy S4 Active on kuitenkin Samsungin ensimmäinen todellinen kokeilu sisällyttää ulkokäyttöominaisuudet lippulaivatason puhelimeen.
Muilta valmistajilta esimerkiksi Suomessakin myytävä Sonyn Xperia Z sisältää IP57 -sertifikoinnin ja on S4 Activen tapaan premium-puhelin sisältäen muun muassa viiden tuuman Full HD -näytön. Arvostelussa tarkkailun kohteena ovat erityisesti puhelimen erot verrattuna Galaxy S4 -malliin ja laitteen sopivuus aktiiviselle käyttäjälle.

Tekniikka


Ulkomitat: 139.7 x 71.3 x 9.1 mm, paino 153 grammaa
Näyttö: Viiden tuuman Super TFT -näyttö Full HD -resoluutiolla, 441 ppi
Järjestelmäpiiri: Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600
Muisti: Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Käyttöjärjestelmä: Android 4.2.2
Akku: 2600 mAh
Kamera: Takana 8 megapikseliä LED-salamalla ja edessä 2 megapikseliä. Tuki 1080p-videokuvaukselle
Lisäksi: IP67-sertifikaatti, NFC, värivaihtoehtoina harmaa, sininen ja oranssi
Tekniikaltaan S4 Active on pitkälti sama puhelin kuin Galaxy S4 prosessorin, näytönohjaimen ja muistin ollessa vastaavat. Puhelin on saatavilla ainoastaan 16 gigatavun sisäisellä tallennustilalla, mutta tallennustilan määrä on laajennettavissa microSD-kortin avulla. Yhteyksiltään S4 Active tukee kaikkia viimeisimpiä tekniikoita, kuten Bluetooth 4.0, NFC ja LTE. Puhelin havaitsee lisäksi lähiverkot poikkeuksellisen laajalta alueelta. Laitetta voi käyttää myös kaukosäätimenä.
Näytön osalta S4 Active tyytyy TFT-ratkaisuun Galaxy S4:n käyttämän Super AMOLEDin sijaan. Tämä ei kuitenkaan näy käytännössä yhtään missään. S4 Activen näyttö on aivan varmasti markkinoiden tämänhetkistä parhaimmistoa ja ehdottomasti paras, joka on tullut omalla kohdalla vastaan. Katselukulmat ovat laajat ja näyttö on selvästi katseltavissa ulkona ja jopa veden alla. Näyttö on kirkas ja se korostuu Samsungin värikkäällä TouchWizillä. Näyttö sisältää myös mahdollisuuden suureen kosketusherkkyyteen, jolloin puhelimen käyttö onnistuu hansikkaat kädessä.
Ohjelmistoltaan Active vastaa täysin Galaxy S4 -mallia. Käyttöliittymänä on Samsungin oma TouchWiz, josta voi lukea tarkemmin esimerkiksi aiemmin julkaisemastamme Galaxy S4 -arvostelusta, mutta pääpiirteittäin TouchWizin voi sanoa olevan päällepäin tyylikäs ja asetuksiltaan erittäin monipuolinen. Käyttöliittymän asetusten täydellisen hallinnan oppimiskynnys on melko korkea, mutta sisältää tarvittavat säätöominaisuudet kokeneellekin käyttäjälle. Käyttöliittymä toimii myös sujuvasti ja testijakson aikana ei ollut kertaakaan havaittavissa merkittävää viivettä tai kaatuilua.
Valmiiksi asennetuista applikaatioista löytyy uutissovelluksia, albuminhallintasovellus, askelmittari, kauppasovelluksia, kalenteri, viestisovelluksia, muistiinpanosovellus, musiikkisovellus, käännössovellus, äänikomentosovellus ja laitteita yhdistäviä sovelluksia. Lisäksi Google tarjoaa kattavan valikoiman omia sovelluksiaan. Suurin osa Samsungin applikaatioista on käytännössä turhia tai korvattavissa paremmilla. Laitteen käyttöliittymän näyttöjä on rakennettu kattavasti valmiiksi jo puhelimen ensikäynnistyksellä.
Kovassa käytössä S4 Active lämpenee jonkin verran, mutta erityisen kuumana käyväksi puhelinta ei voi moittia. 2600 milliampeeritunnin akku kestää peruskäytöllä helposti kokonaisen päivän, vaikka viiden tuuman Full HD –näyttö syökin aktiivisesti käytettynä akkua nopeasti. On siis huomattava, että jos näyttöä aktiivisesti päällä katsellen esimerkiksi videoita, voi akku pettää ennen päivän päätöstä. Tämä muodostuu helposti todelliseksi ongelmaksi, sillä S4 Activen kookas ja kirkas näyttö soveltuu erinomaisesti esimerkiksi streaming-palveluiden katseluun.
Laitteen asetuksista löytyy mahdollisuus hallita puhelinta liikkeillä ja eleillä, kuten heiluttamalla kättä puhelimen etupuolelta löytyvän anturin yläpuolella. Ominaisuutta on kuitenkin vaikea saada aktivoitua ja sille on vaikea löytää mitään käytännön hyötyä.

Muotoilu ja rakenne


Ulkomitoiltaan ja -näöltään S4 Activen voi sanoa eroavan jo merkittävästi Galaxy S4 -mallista. Laite on kasvanut kokoa joka suuntaan ja painoakin on yli 20 grammaa enemmän. Suurin ero selittyy Activen sisältä löytyvästä metallirungosta. Vaikka S4 Active on rakennettu kestämään kovempaa käyttöä, niin puhelin on silti ulkokuoreltaan tyylikäs, eikä näytä erityisen massiiviselta tai kömpelöltä.


Vedenpitävyys on aiheuttanut painikkeiden kohdalla uudelleensuunnittelua. Galaxy S4:n alareunasta löytyvät kosketuspainikkeet on korvattu fyysisillä painikkeilla, jotta laitteen käyttö onnistuisi sujuvasti veden alla. Painikkeiden pinnat on tehty karheiksi ja ne erottuvat poikkeuksellisen selvästi puhelimen yleisestä muotoilusta. Fyysisten painikkeiden toimivuus peruskäytössä on yllättävänkin sujuvaa ja allekirjoittaneen mielestä palaaminen omaan kosketuspainikkeilla toimivaan puhelimeen oli käyttömukavuutta ajatellen askel taaksepäin. Toisaalta mainitsemisen arvoista on sekin, että esimerkiksi äänensäätöpainikkeiden painaminen vahingossa puhelimen korostetussa painikemuotoilussa onnistuu helposti ja on toisinaan ärsyttävää.


Puhelimen painikkeet sijaitsevat Samsungin Galaxy-puhelimista tutuilla paikoilla: äänensäätö on puhelimen vasemmalla reunalla, virtapainike oikealla, audioliitäntä yläreunassa ja latausliitäntä pohjalla. S4 Activen latausliitäntänä oleva microUSB on suojattu muovisella läpällä, joka on avattava aina puhelinta ladattaessa. Läpän avaaminen on melko vaivatonta, mutta kuitenkin ylimääräinen vaiva avoimeen ratkaisuun tottuneelle.


Vedenpitävyystestin S4 Active kesti lupausten mukaisesti. Puhelimen näyttö näkyi veden alla kirkkaasti ja painikkeet toimivat kuten pitikin. Vedestä noston jälkeen puhelin on hyvä kuivata ennen käyttöä, sillä kosteus sekoittaa helposti kosketusnäytöllä tehtävät painallukset. Pienen kuivauksen jälkeen puhelin on kuitenkin jälleen uudenveroinen.

Kamera


S4 Activen takakameran megapikselimäärää on vähennetty selvästi Galaxy S4:n 13 megapikselistä kahdeksaan megapikseliin. Ulkokuvauksessa S4 Activen kamera toimii erinomaisesti, mutta vähäisessä valaistuksessa kuvat sisältävät jo selvästi kohinaa ja LED-salamassa ei ole kehumista. Sisätiloissa hyvälaatuiset kuvat vaativat tehokkaan valolähteen lähettyville. S4 Active sisältää 14 erilaista kuvaustilaa, joista yksi on luotu soveltumaan erityisesti vedenalaisten kuvien ottamiseen.


Videokuvaus onnistuu puhelimella Full HD -resoluutiolla näyttäen 30 kuvaa sekunnissa. Videoiden laadussa ei ole valittamista ja kohinaa ei ole havaittavissa. 1080p:n videon tallentaminen onnistuu myös etukameralla. Kuvattujen videoiden toistaminen S4 Activen isokokoisella näytöllä näyttää upealta.

Yhteenveto


S4 Active on lähes täydellinen puhelin käyttäjille, jotka vaativat puhelimeltaan viimeisintä huutoa olevien sisuskalujen lisäksi huipputason kestävyyttä ja erikoisominaisuutena vedenalaisen käytön. Vedenalaisen kuvauksen hintana on ainoastaan pieniä muutoksia puhelimen koossa, kuoressa, näytössä ja kamerassa.
Sonyn lippulaivatason spekseillä varusteltuun ja vedenkestävään Xperia Z –malliin verrattuna S4 Active tarjoaa paremman suorituskyvyn ja IP-luokituksen. Toisaalta Xperian muotoilu herättää varmasti useissa käyttäjissä enemmän kiinnostusta.
On oikeastaan vaikea keksiä mitään syytä hankkia Galaxy S4 –perusmallia, jos samalla (tai lähes samalla) hinnalla saa käytännössä saman laitteen ominaisuudet lisättynä veden- ja pölynkestävyydellä. Toisaalta jos veden- ja pölynkestävyydelle ei ole mitään tarvetta, niin perusmalli tarjoaa kyllä paremman kameran ja siromman ulkonäön. Tulevaisuudessa korkealla IP-luokituksella varusteltuja puhelimia nähdään varmasti enemmänkin.
+ IP67-sertifikaatti, joka tekee puhelimesta pölyn- ja vedenkestävän
+ Näyttö
+ Suorituskyky
+ Painikkeet
+ Vedenkestäväksi puhelimeksi elegantti ulkonäkö
- Ison näytön hallitseminen saattaa vaatia kahta kättä
- Akunkesto aktiivisessa käytössä
- MicroUSB:n suojaläppä
- Näyttö ei toimi kosteana

Samsung Galaxy S4 Active


Lue myös nämä
Tägit
Samsung Android Samsung Galaxy -sarja Samsung Galaxy S4 Active
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.