Kokeilussa: Samsung Galaxy S4 Zoom

Valtteri Ahonen
31. elokuuta, 2013 11:49

Samsung on ryhtynyt käyttämään entistä enemmän hyväkseen tunnettua Galaxy-nimeä, jonka jo lähes jokainen vastaantulija osaa yhdistää yhtiöön ja sen Android-laitteisiin. Nyt Galaxy S4:n myötä myös S4-liite on nähty yhä useamman laitteen nimessä, mikä voi johtaa sekaannuksiin, minkä lisäksi sen käyttö on usein ollut ainakin allekirjoittaneen mielestä harhaanjohtavaa. Hyvinä esimerkkeinä Galaxy S4 mini, jonka kuluttajat olettavat olevan vain pieni Galaxy S4, mutta todellisuudessa puhelimen tekniikka on jotain aivan muuta kuin lippulaivamallissa.
Toiseksi esimerkiksi käynee nyt testissä ollut Galaxy S4 Zoom (SM-C101), joka on Galaxy Cameran melko suora seuraaja, ja joka S4-nimestään huolimatta on myös melko kaukana varsinaisesta lippulaivalaitteesta. Puhelinvertailun testissä selvitettiin, kuinka paljon nimen mukana on periytynyt, ja mikä on muuttunut. Lisäksi punnitaan, onko laite lähempänä kameraa vai puhelinta, ja mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

Videoarvostelu

Tekniset tiedot ja muotoilu

Järjestelmä: Android 4.2.2
Koko: 63,3 x 125,3 x 15,25 mm
Näyttö: 4.3" qHD Super AMOLED (540 x 960)
Suoritin: Dual-core 1.5 GHz Cortex-A9
Kamera: Takana 16 MP ja Xenon-salama, edessä 1,9 MP
Muisti: 1,5 GB RAM
Tallennus: 8 GB, laajennettavissa mikroSD-muistikortilla
Akku: 2330 mAh
Yhteydet: BT 4.0, WiFi a/b/g/n 2.4G/5GHz, NFC


S4 Zoom on selkeästi pyöreämpilinjainen kuin edeltäjänsä, mutta myös kolmanneksen kevyempi. Puhelimena käytettäessä optiikka tulee jonkin verran tielle, mutta tietyllä otteella laitteesta saa yhdelläkin kädellä kiinni jokseenkin mukavasti ilman että tuntee samalla rikkovansa linssiä. Jos piti Nokian Lumia 1020:n takana olevaa möykkyä ongelmallisen kokoisena, niin S4 Zoomista ei kannata puhua enää edes samassa lauseessa. Optiikka käytännössä tuplaa laitteen paksuuden sen kohdalta katsottuna, mikä tekee aika paljon, kun kyseessä ei ole muutenkaan puhelimeksi siro laite. Kompromisseja on tehty selkeästi enemmän älypuhelimen muotoilussa kuin tekniikassa tai kameraominaisuuksissa.
Laitteen reunassa on monista kameroista tuttu kohouma, jonka pitäisi taata tukeva ote kuvattaessa, mutta se taas tuntuu liian pieneltä siihen tarkoitukseen. Melkein sen olisi mieluummin jättänyt pois, jolloin laitteen sujauttaminen taskuun olisi helpottunut huomattavasti. Toisaalta sitä olisi ollut vara kasvattaa pari milliä, jolloin se olisi ollut samalla tasolla kuin optiikka suljettuna. Vaikea sanoa, riittäisikö se tukevamman otteen saamiseksi vai ei.


Paksuuden ansiosta Samsung on saanut kuitenkin laitteeseen pakattua paljon, eikä optista zoomia voi odottaakaan piilotettavan alle sentin paksuiseen laitteeseen vastaavalla tavalla. Jos laitetta ei yritäkään ajatella perinteisenä puhelimena, niin sen ulkomuoto saa heti positiivisemman hehkun. Ulkomuodosta välittämättä testasimme laitetta arkikäytössä puhelimena, sillä sellaisena sitä markkinoidaan, ja voihan sillä soittaakin.

Kamera ja –ohjelmisto

Itse kamerasovellus muistuttaa vahvasti Galaxy Cameran vastaavaa. Kontrollit ovat samankaltaiset ja Samsungin ja Androidin tyyliin hyvin moninaiset, käyttöliittymä on ahdettu ehkä liiankin täyteen. Valmiita kuvaustiloja on joka lähtöön (25 kappaletta, muun muassa "Aamu", "Ruoka" ja "Siluetti"). Puhelin osaa myös ehdottaa sopivaa kuvaustilaa kysyttäessä. Ruudunpäivityksessä oli jonkin verran tökkimistä kameratilassa.



Manuaalisäädöt ovat todella monipuoliset ja kuten kehutussa Lumia 1020:ssakin, säätöjen tulokset näkee heti ruudulta, ennen kuvan ottamista. Tämä helpottaa oikeiden asetusten hakemista ja myös madaltaa selkeästi kynnystä pelata manuaalisäätöjen kanssa. Mikäli hermo menee, niin automaatti toimii myös hyvin.
Hämärässä (tai lähes pimeässä) S4 Zoom toimii erinomaisesti. Verrokkina esimerkkikuvissa oli tällä kertaa Lumia 800, pari vuotta vanha Nokia (josta tietysti puuttuvat yhtiön uusimmat kikat). Zoom osoittautui todella valovoimaiseksi ja kohinaa esiintyi todella hämärissäkin kuvissa yllättävän vähän.
Nimensä mukaisesti S4 Zoom on varustettu vaikuttavalla 10x optisella zoomilla. Sen ohjaus on toteutettu optiikkaa ympäröivällä renkaalla, jota pyöritetään. Rinkulazoom ei ole äkkiseltään aivan niin helppokäyttöinen kuin perinteisemmin ohjattu pokkarizoom (jollainen Galaxy Camerasta löytyi), varsinkin kun se ei ole portaaton. Mieluummin rinkulalla oltaisiin voitu mahdollistaa vaikkapa manuaalitarkennus. Onneksi zoomia voi säätää myös kosketusnäytöltä.


Käyttipä zoomia sitten miten tahansa, niin sen hyödyt ovat kyllä kiistattomat. Itse olin juuri hiljattain parin viikon ulkomaanmatkalla vain kännykkäkameran kera, ja monen nähtävyyden luona jouduin harmittelemaan zoomin puuttumista. 10x suurennus on jo todella tuntuva helpotus arjen rajaustarpeisiin ja 16 megapikseliä optisen kuvanvakaimen kera tallentavat yksityiskohdat erinomaisesti.
Puhelimen asetuksista on mahdollista valita "Käynnistä kamera" –vaihtoehto, jolloin laitetta käynnistäessä avataan kamerasovellus kotinäytön sijasta. Luulin ensin, että tämä olisi tarkoittanut kameran aukeamista aina kun lukitusnäytön avaa valitulla eleellä, mutta asetus koskikin vain sitä kun kokonaan sammutettu laite käynnistetään. Jatkuvasti oletuksena käynnistyvä kamera olisi ollut paljon kuvaavalle käytännöllinen vaihtoehto, sillä kameran käynnistäminen käy nyt hitaammin kuin monissa kilpailijoiden laitteissa.

Testikuvia ja -video

Esimerkkikuvissa on käytetty verrokkina Nokian pari vuotta vanhaa Lumia 800. Muutamasta Samsungin kuvasta on tarjolla myös 100 % rajaus. Kameroiden tuottamat kuvat ovat hyvin erilaisia, ja varsinkin värintoistossa on selkeitä linjaeroja. Samsungin tuotokset vaikuttavat paikoin ylikirkkailta ja -saturoiduilta, mutta ovat toisaalta eloisampia. Hämärässä S4 Zoom suoritui paljon verrokkia paremmin.

Ylimpänä S4 Zoomin tuotos , keskellä 100 % rajaus siitä ja alimpana Lumia 800 verrokkikuva. S4 Zoomin värit ovat selkeästi kylläisemmät.


Tästä Zoomin alkuperäiseen ruusunmarjakuvaan.

Tässä vertailussa on selkeästi nähtävissä, kuinka Samsungin kamera hyötyy suurista sisuskaluista.


Ylhäällä S4 Zoom, alhaalla Lumia 800.


Tämä on otettu Zoomilla täsmälleen samalta paikalta kuin edelliset kukkakuvat, mutta tällä kertaa täydellä zoomilla. Alempana 100 % rajaus.


Vielä yksi osoitus optisen zoomin hyödyistä. Ylhäältä alas järjestyksessä ensin S4 Zoomin kuva normaalisti, sitten Nokian kuva, sitten Samsungin kuva täydellä zoomilla ja lopuksi rajaus edellisestä kuvasta.


Tässä linkkien takana myös sekä S4 Zoomin että Lumia 800:n alkuperäiset kuvat edellisestä vertailusta tarkempaa katselua varten.
Alla oleva video on kuvattu parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla.

Kamera puhelimena

Pakko myöntää, että tuttavilta tuli hieman oudoksuvia katseita, kun puhelin soi vieraillessa ja nostin kameran korvalle. Optiikka tulee kädessä pitäessä jonkin verran tielle, mutta sopivan otteen löydyttyä laitteen käyttö yhdelläkin kädellä on melko luontevaa. Näytön 4,3" kokokin on aika sopiva yhdelle kädelle, mikä onkin tärkeää, kun laitetta ei ole mahdollista pidellä aivan miten sattuu.
Soitellessa, viestejä kirjoittaessa ja nettiä selaillessa laitteen omituisuus unohtuu nopeasti, eikä muodosta ole harmia. Hieman sinisilmäisesti ajateltuna ulos törröttävä optiikka jopa tukee otetta puhelimesta, eikä se pääse herkästi tippumaan. S4 Zoom ei ole puhelimiksi keveä kannatella, mutta jos ei sitä jaksa ilmassa pitää, niin voi lämpimästi suositella punttisalitreenin aloittamista – kynnyskysymykseksi painon ei pitäisi muodostua.


Samsungin uusin Touchwiz on lähes miellyttävä ja toimii useimmiten sulavasti. Välillä inhottaa Androidin tapa keskittää kontrolleja näytön yläreunaan, kun alareunassa ne olisivat helpommin peukalon ulottuvilla, mutta tämä saattaa olla myös tottumiskysymys. Testin loppupuolella alkoi myös esiintyä lyhytkestoisia hidastelukohtauksia, mutta yleensä laite tokeentui kun sille antoi kymmenen sekuntia aikaa mietiskellä asioita.
Zoomauksen lisäksi pyöritettävää rengasta voi käyttää myös pikanäppäimenä. Sen takaa löytyvät muun muassa galleria, sekä kameran eri toimintojen pikakäynnistys. Valinta toimii hieman ärhäkästi, eikä oikeaan kuvakkeeseen osuminen ole ensin kovin helppoa. Silti hyvä, että valitsinta on edes yritetty hyödyntää.


Akku kestää valmiustilassa hyvin, kohtuullisella tai pienellä käytöllä kaksikin päivää. Kuvia napsimalla akun saa kulumaan hyvinkin päivässä, ja rajummalla käytöllä ennen työpäivän loppumista, mutta tässä suhteessa S4 Zoom ei eroa muista keskivertoälypuhelimista.
Ohjelmistopuolella S4 Zoom on kameraa lukuun ottamatta yllätyksetöntä Androidia. Pienenä tärppinä voi huomauttaa, että silloin tällöin mediahuomiota syystä tai toisesta saavaa FM-radiota ei laitteesta löydy. Samsungin omat tutut sovellukset löytyvät valmiiksi asennettuina. Näitä ovat esimerkiski S Memo, S Translator ja S Voice. Halutessaan sovellukset saa piilotettua listalta, mutta poistettua niitä ei saa, eli jonkin verran tilaa ne laitteesta kahmivat. Vähänkään suuremman muistikortin kanssa tämä tuskin kuitenkaan muodostuu varsinaisesti ongelmaksi.

Tuomio

Resoluution olisi toivonut S4-nimityksen myötä olevan suurempi, mutta oikeasti kun näyttöä katsoo, niin ei sitä voi huonoksi sanoa. Myös kirkkaassa valossa S4 Zoom suoriutui kohtuullisesti, vaikkakin aina parannettavaa on.


Puhelimena pidettäessä laitteen ehdottomasti suurin miinus on sen koko. Laite on painavampi ja paksumpi kuin kilpailijat, eikä ulos työntyvää kameraosaa voi kutsua hienostuneeksi. Ominaisuuksiensa puolesta S4 Zoom tarjoaa kuitenkin jotain, mitä muissa puhelimissa ei olla nähty, eikä varmaan tulla hetkeen näkemäänkään. 10 kertainen zoom on yllättävän käytännöllinen apu monenlaisissa kuvaustilanteissa, ja etenkin videota kuvatessa.
Pientä hidastelua lukuun ottamatta S4 Zoom on toimiva puhelin. Laitteen hinta on Suomessa tätä kirjoittaessa jonkin verran 500 euron päälle – pelkän suorittimen ja näytön kantilta laite on ehkä vähän ylihinnoiteltu, mutta puhelinten sarjassa ainutlaatuiset kameraominaisuudet oikeuttavat premiumhinnan. S4 Zoom on Samsungilta yllättävän onnistunut veto, mutta kaipaisi vielä kutistamista, yksityiskohtien hiomista ja raudan päivittämistä päätyäkseen useampiin taskuihin. Nyt laite jäänee hyvin pienen marginaalin hankinnaksi ainakin ykköspuhelimen roolissa.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Samsung Galaxy S4 Zoom
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.