Microsoft pitää ovet avoinna HTC:lle ja Samsungille

Manu Pitkänen
3. syyskuuta, 2013 13:49

Nokian matkapuhelinten siirtyminen Microsoftin huomaan tarkoittaa suurta muutosta ohjelmistojätin Windows Phone -strategiassa. Tähän asti Microsoft on tyytynyt lisensioimaan Windows Phone -käyttöjärjestelmää laitevalmistajille, mutta tulevaisuudessa Microsoft valmistaa itsekin puhelimia.
Tämä jättää Windows Phone -puhelimia valmistavat yhtiöt outoon tilanteeseen ja samanlaisia kysymyksiä on tullut pintaan kuin mitä muutama vuosi sitten kun Google osti Motorolan. Mitä Microsoft-merkkiset älypuhelimet tarkoittavat esimerkiksi HTC:n ja Samsungin kannalta?
Microsoftin virallinen vastaus kysymykseen on, että Windows Phone pidetään avoimena laitevalmistajille entiseen malliin ja Windows-tiimi työskentelee Microsoftin laitekehityksen kanssa samalla tavalla kuin muidenkin laitevalmistajien kanssa. Vaikka Windows Phonen käyttö olisikin HTC:lle ja Samsungille mahdollista, niin haluavatko ne enää jatkaa WP:n parissa. Nokian Lumiat muodostivat käytännössä yli 80 prosenttia Windows Phone -puhelinten toimituksista ja kun ne siirtyvät Microsoftille, syntyy ekosysteemiin voima joka hallitsee käytännössä koko ekosysteemiä.
HTC:tä ja Samsungia voi kammoksuttaa tällainen kilpailija, mutta toisaalta ne saattavat myös pystyä elämään sen kanssa. Ainakin näin on käynyt Android-puolella. Toisaalta Motorolalla ei ole yhtä vankkaa asemaa Android-ekosysteemissä kuin Nokialla on Windows Phonessa. Lisäksi Windows Phonen ympärillä pyörivä bisnes on HTC:lle ja Samsungille lähinnä nappikauppaa verrattuna niiden Android-liiketoimintaan, joten WP:stä luopuminen on kivuttomampaa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Samsung HTC Microsoft Windows Phone Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.