Suomalaiset operaattorit ihmeissään: Mitä kuluttajat ostavat kun Nokian älypuhelimet häviävät?

Manu Pitkänen
4. syyskuuta, 2013 11:19

Nokian päätös luopua laitevalmistuksesta on iso asia sille itselleen, mutta se myös ilmentää muutosta Microsoftin mobiilistrategiassa. Vaikutukset eivät rajaudu kaupan osapuoliin, vaan se voi muuttaa esimerkiksi Suomen matkapuhelinmarkkinaa oleellisesti. Operaattoreilla on vahva asema matkapuhelinmyynnissä Suomessa ja Puhelinvertailu otti heti kaupan julkistuksen jälkeen yhteyttä suurimpiin operaattoreihin.
Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan Suomessa on myyty tänä vuonna yli 400 000 älypuhelinta joka kvartaali (Q1 ja Q2). Älypuhelimilla on keskeinen asema matkapuhelinmyynnissä, sillä IDC:n mukaan yli 70 prosenttia Suomessa jakelukanaviin toimitetuista matkapuhelimista oli älypuhelimia. Nokian osuus älypuhelimista oli huhti-kesäkuussa 106 000 kappaletta. Nykykäsityksen mukaan Nokia-brändi häviää älypuhelimista ja se säilyy vain peruspuhelimissa.
Toisin sanoen, ensi vuoden alun jälkeen kun kauppa Nokian ja Microsoftin välillä finalisoidaan, Suomen älypuhelinmarkkinasta noin neljäsosa lähtee uudelleen jakoon. Se kuka onnistuu kappaamaan vuositasolla noin 400 000 puhelinta ostaneet kuluttajat itselleen, riippuu monista seikoista.
Onko Nokian Lumia-puhelimia ostettu siksi että ne ovat kotimaisen yhtiön valmistamia, vai koska ne vetoavat designiltaan ja ominaisuuksiltaan vai koska niissä käytetään Windows Phonea? Oma näkemykseni on, että hyvin harva on ostanut Lumioita Microsoftin käyttöjärjestelmän takia (tätä tukee se, että Nokian osuus WP-toimituksista on maailmanlaajuisesti yli 80 prosenttia). Kun Nokian Lumia-puhelimia kehutaan, kehutaan yleensä juuri Nokian osuutta, ei käyttöjärjestelmää.
Designin, tiettyjen rautaominaisuuksien (esim. Pureview) ja palveluiden (Here) takia Lumioita ostavat asiakkaat saattavat siirtyä Microsoftin asiakkaiksi – riippuu paljon siitä millaisia tuotteita Microsoft päätyy julkaisemaan. En usko että Suomessa Microsoftia tullaan mieltämään kotimaiseksi yhtiöksi, vaikka se sijoittaakin tänne datakeskuksen ja sen palkkalistoille siirtyy 4700 suomalaista työntekijää.
Tämä oli oma näkemykseni tilanteesta, mutta annetaan nyt puheenvuoro suomalaisille operaattoreille (DNA ja Elisa vastasivat, Soneran vastaus päivitetään juttuun kun saamme heiltä sen). Oman kannan voi käydä ilmaisemassa Puhelinvertailun kyselyssä.

DNA


DNA:n mukaan Nokia-uskollisia kuluttajia löytyy Suomesta huomattava määrä ja brändin häviäiminen älypuhelimista tulee vaikuttamaan markkinaan. Operaattorin mukaan monet suomalaisista ostaa Nokian puhelimen vain koska se on suomalainen. Peruspuhelimien kohdalla muutoksia ei ainakaan vielä ole nähtävillä. Se on vakaa markkina Suomessa ja Nokia-brändi säilyy peruspuhelimissa, joten tilanne ei ole sama kuin älypuhelimissa.
DNA:lla arvellaan Nokian älypuhelimia aiemmin ostaneiden kuluttajien siirtyvän muihin merkkeihin, joista Microsoft on luonnollisesti yksi. Se mihin merkkiin Nokian asiakkaat lopulta päätyvät, on vielä kysymysmerkki DNA:lle. Operaattori on kuitenkin tuomassa myyntiin kotimaisen Jollan valmistaman puhelimen, joten kotimaisuutta suosivat asiakkaat voivat löytää vaihtoehdon siitä.
Havaittavia muutoksia ei vielä eilen nähty puhelinkaupassa DNA:n Sami Aavikon mukaan, mutta kuluttajilta saatujen kommenttien mukaan uutiset on luettu. Hänen mukaan osa kuluttajista kommentoi, että he siirtyvät välittömästi Appleen tai Samsungiin. Kuluttajat voivat siis alkaa jossain määrin suosia Androidia ja iPhonea boikotoidakseen Microsoftin ja Nokian solmimaa kauppaa.

Elisa


Elisalla muutos koetaan hieman eri tavalla. Yhtiön arvion mukaan kaupalla ei tule olemaan merkittäviä vaikutuksia myyntiin. Elisalla myönnetään että Nokia on pärjännyt Suomessa muuhun maailmaan verrattuna paremmin, mutta yhtiö ei osaa arvioida sitä kuinka suuri osa suosiosta johtuu puhelimien ja ekosysteemin hyvyydestä ja kuinka tärkeä lopulta Nokian kotimaisuustekijä on.
Operaattorin mukaan "Nokian Windows-puhelimet tarjoavat asiakkaille merkittävää arvoa rahalle erityisesti halvemmissa hintaluokissa ja tämä asia ei sinällään ole kansallisuudesta riippuvainen seikka. Uskomme, että Microsoft tulee olemaan merkittävä peluri matkapuhelinkentässä myös jatkossa."

Lue myös nämä
Tägit
Nokia DNA Elisa Microsoft Nokia Lumia Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.